22 Temmuz seçimlerinde en fazla bedensel engelliler mağdur oldu. Oy sandıklarına ulaşmada büyük sıkıntı yaşayan engelliler, bir çok alanda olduğu gibi yine unutulduklarını dile getirdi.
Adana'nın Atakent Mahallesi'nde oturan 42 yaşındaki 5 çocuk babası Celal Sabo'nun oy kullanmak için çektiği acı, diğer engellilerin halini anlatıyor.
Küçükken geçirdiği ateşli hastalık sonucu belden aşağı felç geçiren Sabo, koltuk değnekleri ve eşi Leyla'nın destekleriyle Dervişler İlköğretim Okulu'na oyunu kullanmaya geldi. Okul merdivenlerini güçlükle çıkan Sabo, oy kullanacağı sandığın bulunduğu üçüncü kata çıkamadı. Sabo, asansörün de çalışmadığı okulun girişindeki bankta uzun süre bekleyip sorunun çözülmesini istedi.
Büyük bir özveri göstererek en büyük vatandaşlık görevi olan oy hakkını kullanmaya geldiğini dile getiren Sabo, "Biz engellilerin birinci katlarda oy kullanması gerekirdi. Ama kimse bizi hesaba katmıyor. Şimdi görevlilere 'oyumu kullamak için sandığın aşağıya getirilmesini rica ettim.' Olumlu cevap almasam, oy kullanmadan eve döneceğim." dedi. Eşi Leyla Sabo da bir çok hizmetten yararlanmayan özürlülerin oy kullanırken de perişan edildiğine dikkat çekti.
Sabo'nun oyunu kullanması için çevreden yardım eden vatandaşlar da bedensel engelilerin yok sayıldığını vurguladı.
Adana'daki bedensel engeliler seçim öncesinde oylarını okulların birinci katında kullanmak istediklerini belirterek, tekerlekli sandalyeleriyle eylem düzenlemişti. Öte yandan kalp hastası olan 69 yaşındaki Gülsever Genç de üst kata çıkıp oyunu kullanamadı.
YSK SİTESİNDE ADI VAR, SEÇMEN BİLGİ KAĞIDI VAR OY KULLANAMIYOR
Bu arada bir çok vatandaş Yüksek Seçim Kurulu'nun web sayfasında ismi çıktığı, muhtarlıklardan Seçmen Bilgi Kağıdı'nı aldığı halde sandık başındaki listede ismi olmadığı için oy kullanamadı.Atakent Mahallesi'nde oturan 74 yaşındaki Hatice Kardaşlar, bu şekildeki oy kullanamayan onlarca mağdurdan biri.
Elindeki Seçmen Bilgi Kağıdı'yla Dervişler İlköğretim Okulu'da 2002 nolu sandıkta oyunu kullanmaya gelen Kardaşlar, listede adı yok diye oyunu kullanamadı. Adana'daki aşırı sıcaklara rağmen okula gelen yaşlı kadın, oyunu kullanamamanın üzüntüsüyle evine döndü.
Bu duruma tepki gösteren komşuları, Mustafa Zorluoğlu adlı kişinin hem Hatice Kardaşlar'ın yerinde hem de 2007 nolu sandıkta gözüktüğünü açıkladı. Bir siyasi parti adına sandık gözlemcisi olarak görev yapan Avukat Halil Aklar, bir çok vatandaşın ellerindeki seçmen kartlarına rağmen oy kullanamadığını hatırlattı. Aklar, şunları söyledi:
"İnsanlar ellerinde devletin gönderdiği resmi seçmen kartı ile oyunu kullanmaya geliyor. Ama sandık listelerinde adı yok diye oy kullanamıyor. Böyle bir çelişki olabilir mi?" şeklinde konuştu. Atakent Mahallesi'nde ikamet eden Salim Gümüş de sabah saatlerinde eşiyle birlikte büyük umutlarla oy kullanmak için sandık başına gittiğinde aynı sorunla karşılaştı. Yüksek Seçim Kurulu'nun web sayfasında sandık ve seçmen numarasını öğrenen Gümüş, sandık görevlilerin elindeki listede ismi olmayınca oy kullanamadı.
Gümüş, "Hayatımda ilk kez oy kullanacaktım. Bunun için işe gitmeden erkenden oyumu kullanacağım okula gittim. Ama listede adım olmayınca vatandaşlık görevimi yerine getiremedim. Bu çok zoruma gitti." açıklamasını yaptı.
OKUL DIŞINDA ÖZÜRLÜ VATANDAŞA OY KULLANDIRAN SANDIK BAŞKANI GÖREVDEN ALINDI
Sakarya'nın Hendek ilçesinde, okul dışında özürlü bir vatandaşa usulsüz şekilde oy kullandırdığı ileri sürülen sandık başkanı, İlçe Seçim Kurulu başkanı tarafından görevden alındı.
Hendek Lisesi'nde sandıkların 1 ve 2. katlar yerine 3, 4 ve 5. katlara konması nedeniyle özürlü ve engelli vatandaşlar oy kullanmakta güçlük çekti.
Bazı engellilerin binaların yüksek oluşu nedeniyle geldikleri sandık alanlarında oy kullanamadan geri döndükleri iddiaları üzerine Hendek İlçe Seçim Kurulu Başkanı Hakim Necmi Mengi, lisede 1016 numaralı sandığın Başkanı A.T.'yi özürlü bir vatandaşa okul dışında oy kullandırması nedeniyle tutanak tutarak görevden aldı. Görevden alınan sandık başkanının yerine başka bir görevli tayin edildi.
Bir kısım partililer hakim Mengi'nin taraflı davrandığı iddialarında bulunurlarken, Seçim Kurulu Başkanı Mengi ise, "Kanun gayet açık ve sarihtir.
Yanlışlık, seçim öncesi, sandık kurullarında görev alan personelin tarafımızdan yapılan seminere katılmayışından kaynaklanıyor" dedi.
Öte yandan özürlü vatandaş Muhammed Yunus Özkaya, sandık başına zorlukla çıktığını söyledi.
Oy kullanmaya geldiğinde eziyet çektiğini anlatan Özkaya, "Zaten özürlüyüm, bir de üst katlardaki sandıkta oy kullanacağımdan oraya çıkamadım. Eğer yardımsever vatandaşlar olmasaydı mecburen evime geri dönecektim." dedi.
(CHA)
Yayın tarihi: 22 Temmuz 2007, Pazar
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/07/22//haber,7EF0C3213711479AA6B8C6F1C471F0B6.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2007, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.