kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Temmuz 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Güneşin küresel ısınmaya etkisi yok

Yeni Haber
Güneş aktivitesinde son 20 yılda azalma olmasına rağmen dünyadaki sıcaklığın arttığı ortaya çıktı. Uzmanlar, bu sonucun güneşin, küresel ısınmaya etkisi olmadığını ortaya koyduğunu belirtti.

Bu sonuç, İngiltere'deki Rutherford-Appleton Laboratuvarı'ndan Mike Lockwood ile İsviçre'deki Dünya Radyasyon Merkezi'nden Claus Froehlich'ın ortak çalışması ile elde edildi. Uzmanlar, güneş aktivitesinin son 20 yılda azalma gösterdiğini ancak dünyadaki sıcaklğının arttığını belirtti. Lockwood, "Bu tartışmaları sonlandıracak." dedi. Lockwood, güneşin küresel ısınma ile ilgisini araştırmaya BBC'de çıkan bir belgeselin ardından başladığını söyledi. BBC'deki belgeselde, küresel ısınmanın güneşin faaliyetleri nedeniyle olduğunu ileri sürülüyordu.

BBC'ye konuşan Dr. Lockwood, "Belgeselde gösterilen bütün grafikler 1980'e kadardı. Neden olduğunu biliyorum. Çünkü o tarihten sonra işler değişti. Beğenmediğin bilgileri gözardı edemezsiniz." dedi.

Uzmanlar, son 30-40 yıl içindeki güneşin faaliyetleri ve kozmik ışınların yoğunluğunu değerlendirip bu datayı bu periyotta dünyadaki ısınmayı karşılaştırdı. Dünya son 30-40 yıllık süreçte 0.4 derece ısındı. Uzmanlar, güneş aktivitesinin 11 yıllık periodlar içinde artıp azaldığını belirtiyor.

Uzmanlar, 1985 ile güneş aktivitelerinin azaldığını belirtiyor. Güneş aktivitesinin azalmasına rağmen dünyadaki sıcakları iyice arttı.

Araştırmayı yorumlayan Leeds Üniversitesi'nden Dr. Piers Forster, "Bu araştırma, son 20-40 yılda yaşanan ısınmada güneşin etkisinin olmadığını gösteriyor." dedi.

(CHA)