kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Temmuz 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Ambulanslar 30 saniyede yolda

Pervin METİN - MERKEZ / ISTANBUL
İstanbul'da yakında hizmete girecek sistem sayesinde çağrıyı alan merkez adres bilgisine ulaşıp 30 saniyede ambulansı yola çıkaracak..
İLİŞKİLİ HABERLER
Ambulanslar 30 saniyede yolda
İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü, 112 Acil Komuta Kontrol Merkezi'ni otomasyon sistemiyle yeniledi. 3 ay sonra uygulamaya geçecek sistem sayesinde, ambulans en geç 30 saniye içinde yola çıkmış olacak ve hasta artık adres vermek zorunda kalmayacak. Sabit numaradan aranan her telefonun adresi, merkezdeki bilgisayar ekranlarına düşecek. Sistem sayesinde, harita üzerinden takip edilen ambulansların ne zaman nerede olduğu, hastaya ulaşıp ulaşmadığı, hastayı hastaneye götürüp götürmediği anlaşılacak. Ambulanslarda bulunan uydu sistemleri sayesinde, her ambulans merkezdeki harita üzerinden saniye saniye takip edilebilecek. Ambulanslara yerleştirilecek veri terminalleri sayesinde vaka bilgileri, ambulanslardan komuta merkezine, oradan da hasta henüz getirilmeden, hastaneye ulaştırılacak.

PERSONELE EĞİTİM VERİLECEK
Uygun olan ambulans, bilgisayar üzerinden otomatik olarak hastaya yönlendirilecek. Ambulanstaki doktor, hangi adrese gitmesi gerektiğini kendi ekranına düşen adresten görecek. 112'de çalışan 2 bin 200 sağlık personeline sistemle ilgili 3 aylık bir eğitim verilecek. Eğitimin ardından, Sağlık Müdürlüğü'ne bağlı 147 ambulans, otomasyon sistemine başlanacak.