Ütüyle tost, ısıtıcıyla makarna!
Gazi Üniversitesi Mesleki Eğitim Fakültesi Aile Ekonomisi ve Beslenme Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Melek Yaman, YURTKUR'a bağlı öğrenci yurtlarında kalan öğrencilerin yemek yapmak için değişik teknikler geliştirdiklerini belirtti.
Yrd. Doç. Dr. Yaman, aynı bölümde araştırma görevlisi Leyla Özgen ile birlikte Ankara'da 3 erkek ve 6 kız öğrenci yurdunda barınan 142 erkek ve 155 kız olmak üzere toplam 297 öğrenciyle yaptıkları araştırmada, üniversite öğrencilerinin yurtlardaki besin hijyeni yaklaşımları ve besin hazırlama uygulamalarını belirlediklerini söyledi.
Yurtta kalan kız öğrencilerin 60'nın ısıtıcıyla hazır çorba, 48'nin ısıtıcıyla makarna ve 4'nün de ütü ile tost yaptığını belirlediklerini bildiren Yrd. Doç. Dr. Yaman, erkek öğrencilerin ise 35'nin ısıtıcıyla yumurta haşladığını, 5'nin ise ütü ile tost yaptığını belirlediklerini kaydetti.
Öğrencilerin imkansızlıklar nedeniyle yemek yapmak için değişik teknikler geliştirdiklerini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Yaman, şöyle dedi:''Öğrenciler yemekhanede veya dışarıda yemek yemelerinin yanında çeşitli şekillerde yiyecek hazırlamaktadır. Fakat çoğunlukla yurtlarda yemek hazırlamak için ayrı bir oda bulunmadığından, öğrenciler, ütü kullanımı
gibi çeşitli teknikler geliştirmektedir. Ayrıca yurtlarda ısıtıcı kullanımı çok yaygın olduğunu belirledik. Öğrencilerin bu
araç-gereçlerle yemek hazırlamaları, yurt yemeklerini beğenmemeleri, ev yemeklerini özlemeleri, ekonomik olması ve değişiklik yapmak istemelerinden kaynaklanabilir.''
YİYECEKLER ELBİSE DOLABINDA SAKLANIYOR
Öğrencilerin yiyecekleri muhafaza ettikleri yerlerin incelendiği araştırmada ilginç bulgular elde ettiklerini kaydeden Yrd. Doç. Dr. Yaman, ''Öğrencilerin yiyecekleri saklamak için en fazla tercih ettikleri yerlerin elbise dolabı olduğunu belirledik'' dedi.
Yrd. Doç. Dr. Yaman, öğrencilerin elbise dolabı dışında pencere kenarında yiyecekleri muhafaza etmeye çalıştıklarını ifade etti.Yurtlarda öğrencilerin rahatlıkla yemek yiyecekleri ortamların hazırlanması gerektiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Yaman, ''Yemekler kaliteli ve ucuz olmalı, çeşidi de artırılmalıdır'' diye konuştu.
Yayın tarihi: 11 Temmuz 2007, Çarşamba
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/07/11//haber,0B9FD739C01D45ADA28FB11406D9C272.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2007, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.