Yarının meslekleri, azalan su kaynaklarında 'yatıyor'
Küresel ısınma, çevre sorunları ve gittikçe azalan enerji kaynakları; hidrojeoloji, nükleer enerji ve çevre gibi mühendislik dallarını, geleceğin yıldızı parlayan meslekleri haline getirdi. Otomotiv mühendisliği, mali krizleri çözme konusunda uzmanlar yetiştiren aktüerya gibi bölümler de gittikçe popülerleşiyor..
İLİŞKİLİ HABERLER
Yarının meslekleri, azalan su kaynaklarında 'yatıyor'
Tüm dünya gibi Türkiye'nin de gündeminden son dönemde düşmeyen küresel ısınma ile çevre sorunu, yakın geleceğe damgasını vuracak iş dallarını da beraberinde getirdi. Enerji açığı ve su kaynaklarının hızla tükenmesi hidrojeoloji ve enerji mühendislerinin yıldızını parlatacak gibi görünüyor. Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tunçalp Özgen gelecekte duyulan ihtiyaçlara göre üniversitelerin program açtıklarını ve bu alanda gelecekte bu mesleği icra edecek gençler yetiştirdiklerini belirtiyor. Bu amaçla lisans düzeyinde yalnızca Hacettepe Üniversitesi'nde eğitim veren aktüerya, hidrojeoloji ve otomotiv mühendislikleri programlarını açtıklarını anlatan Özgen, özellikle hidrojeoloji ve enerji mühendislerinin gelecekte yıldızlarının parlayacağını belirtiyor.
JEOLOJİ VE SU BİLGİSİ VERİLİYOR
Prof. Özgen şu bilgileri veriyor: "Hidrojeoloji su kaynaklarının bilimsel olarak incelenmesi yönetimi ile ilgili bir alan. Bu konuda derinlemesine bilgi sahibi olan, jeolojiyi bilen ve üzerine su bilgisi de olan gençleri yetiştirmek için bölümü açtık. Gençler 2 yıl jeoloji okuyorlar, üzerine de hidroloji. Bir de ülkenin ihtiyacını düşünerek makine mühendisliği içinde otomotiv mühendisliğini açtık. Yurtdışı ihracatın yüzde 65'i bu alandan. Alman Eslingen Üniversitesi ile işbirliği içindeyiz, Mercedes fabrikaları da destekliyor. Dersler İngilizce ve Almanca dersler. Bir de sigorta şirketlerinde ve mali kuruluşlarda riskli durumlarda başvurulabilecek uzmanları yetiştirmek için aktüerya bilimlerini açtık." Tıp gibi alanların her zaman geçerli olacağını anlatan Özgen, yenilik getiren mesleklerin önemine dikkat çekiyor: "Mühendis her yerde var. Ama ara alanlarda güçlü insanlar yetiştirmek gerek. Malzeme mühendisliğinin bu açıdan gelecekte önünün çok açık olacağını düşünüyorum. Aynı şekilde enerji, gıda mühendisliği gibi alanlar da gelecekte prim yapacak. Kömür ve doğal gaz kaynaklarının sınırlı olması ve Türkiye'de de nükleer enerji tartışmalarının sık sık gündeme gelmesi de gelecekte Nükleer Enerji Mühendisleri'nin iş olanaklarının artacağını gösteriyor."
'OKUL DEĞİL MESLEK SEÇİN'
Meslek seçiminde iş garantisi bulunmasının gençlerin tercihlerinde önemli olduğunu söyleyen Prof. Özgen, şu önerilerde bulunuyor: "Bir moda meslekler var, yarın geçer bunlar. Gençlerin hatası meslek değil, üniversite seçmeleri. İlla da şu üniversitede okuyayım da ne olursa olsun diyorlar. Üniversite 4 sene okuyacağınız bir durak. Sonra o mesleği yapacağız. Yarın mesleği yaparken mutlu olmak lazım. Önce mesleğinize karar verin. Sonra en iyi bu mesleği nerede okuyabilirim diye araştırın. Bir de o şehirde sizi okutmaya ailenizin gücünün yetip yetmediğine bakın, yurt olanaklarını araştırın."
İLİŞKİLİ HABERLER
Yarının meslekleri, azalan su kaynaklarında 'yatıyor'
Yayın tarihi: 9 Temmuz 2007, Pazartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/07/09//haber,BB4A21BC61A1496D913EDBA456C08339.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2007, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.