Her gün artan araç sayısı, yolların yetersizliği ve dikkatsiz şoförlerin kurallarla dalga geçmesi, hem sakatlanmaların hem de maddi zararların artmasına neden oluyor. Böylece sağlıklı doğan, sağlıklı büyüyen pek çok insanın yaşamı bir tampon darbesiyle köreliyor, ya da sona eriyor. Tıpkı Barış Akarsu gibi...
Bu kez Türkiye'nin başına bela olan terörden daha korkunç sonuçları olan trafik kazalarına bakalım istedik.
Trafik kazaları, dünyanın temel, Türkiye'nin ise en başta gelen ve çözümü en zor sorunlarından biri.
Bazı ülkelerde ölümlerin hemen hemen yüzde 50'si ve hatta daha fazlası trafik kazalarından kaynaklanıyor. Bu artışın en önemli nedeni alkollü sürücüler.
Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) yaptığı araştırmaya göre, dünyada trafik kazalarından her yıl
1.2 milyon kişinin öldüğü ve sayının 15 yıl içinde iki katına çıkacağı tahmin ediliyor. Trafik Vakfı'ndan aldığımız veriler durumumuzun içler acısı olduğunu ortaya koyuyor. 1999 yılında 441 trafik kazası meydana gelmiş. Bu kazalarda 460 kişi olay yerinde hayatını kaybederken bin 553 kişi hastaneye yolunda ilkyardım yetersizliği nedeniyle hayatını kaybetmiş. Yine bu 441 kaza sonucunda 3 bin 550 kişi hastanede tedavi sırasında ölürken, 111 bin kişi tedavisi bittikten sonra yaşamını yitirmiş. Kaza sonuçlarını içeren bilanço bu kadarla bitmiyor.
Tedaviler sonrası 16 bin 660 kişinin sakat kaldığı ortaya çıkıyor.
İstatistiklere göre son 40 yılda toplam 3.628.796 kazada 191.551 kişi ölürken, 1.891.915 kişi de yaralanmış ve 180 milyon YTL maddi hasar oluşmuş.
Sadece 1998 yılında meydana gelen trafik kazalarının sosyoekonomik maliyeti 1998 yılı rakamlarıyla 2 milyar 883 milyon YTL.
Doğal olarak kazalar hem insan hayatında manevi çöküntü ve "ulusal trajedi" oluşturuyor, hem de maddi kayıplarla milli ekonomiye olumsuz etki ederek karadelik oluşturuyor.
Avrupa Birliği ülkelerinde uzmanların yaptığı araştırmalara göre, trafik kazalarında ölen bir kişinin işgücü kaybı, tıbbi masraflar, cenaze töreni ve sonrası masraflar, yol ve araçlarda meydana gelen hasarlar göz önüne alındığında
262 milyon dolarlık bir ekonomik maliyet oluşturuyor. Son gelişen olaylara baktığımızda milyonlarca dolar harcanarak her sokak ve caddeye yaptırılan trafik levhaları, sinyalizasyon sistemleri, televizyonlarda ve gazetelerde çıkan uyarıların bile sürücülerin trafik canavarı olmasını engelleyemediğini görüyoruz.
Peki çözüm nerede?
Yayın tarihi: 9 Temmuz 2007, Pazartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/07/09//g.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2007, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.