Muğla Valisi Temel Koçaklar'ın, İçişleri Bakanı Osman Güneş'in hukuka aykırı garip bir uygulaması ile merkeze alınması Muğla'da bomba etkisi yarattı.Muğla'nın eski valisi Lütfi Yiğenoğlu, 18.01.2001 tarih ve 2001/3166 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile merkez valiliğine atanınca, bu işlemin iptali ve yürütmenin durdurulması için Danıştay'da dava açmıştır. Danıştay süreci aradan 6 yıl geçtikten sonra sonuçlanmış ve
Vali Yiğenoğlu'nun Merkez Valiliği'ne atanması ile ilgili yürütmenin durdurulması ve işlemin iptali davası kabul edilmiştir.
18.01.2001 tarih ve 2001/3166 sayılı kararnamenin iptal davası
Vali Lütfi Yiğenoğlu'ndan sonra göreve başlayan
Vali Hüseyin Aksoy'un Muğla'ya atanması kararının aleyhine açılmıştır.
Vali Hüseyin Aksoy bu kararname ile Muğla'da 28.01.2006 tarihine kadar Valilik yapmış ve daha sonrada Mersin Valiliği'ne atanmış ve halen Mersin Valiliği görevini deruhte ediyor.
Muğla Valiliği'ne 29.01.2006'da ise
Hüseyin Aksoy'dan sonra
Vali Temel Koçaklar göreve başlamıştır. Bu durumda Danıştay kararı
Hüseyin Aksoy'un Muğla Valiliği'ne atanma işlemi ile
Vali Yiğenoğlu'nun merkeze alınması kararını işlemden kaldırır.
Hüseyin Aksoy Mersin Valiliği'ne atandığı için bu kararın Muğla'da uygulama olanağı ortadan kalkmıştır.
Danıştay'ın bu kararı "
Vali Lütfi Yiğenoğlu'nu Muğla Valiliği'ne atayın" demiyor. Karar diyor ki, "Vali Yiğenoğlu'nun merkez valiliğine atanması yanlıştır." Muğla Valiliği de şu anda dolu olduğuna göre,
5442 sayılı İl İdaresi Kanunu'nun 6. maddesine göre boş bulunan ve eşdeğer görev olan 3 ilimizden birine atanması daha gerçekçi olurdu. Ancak
İçişleri Bakanı Osman Güneş, hukuk kuralları ve devlet teamüllerini yok sayarak bu yönü ile uygulama alanı bulunmayan kararı, 6 yıl sonra göreve yeni başlayan
Vali Temel Koçaklar aleyhine ve 5442 sayılı kanunun 6. maddesine aykırı olarak Bakanlar Kurulu kararı ve Cumhurbaşkanlığı onayı yerine, sadece Bakan onayı ile hukuka aykırı biçimde uygulamıştır.
Bakan Osman Güneş'in amacı Danıştay kararının uygulanması olsaydı, Halen boş bulunan 3 ilden biri
Vali Yiğenoğlu'na teklif edilir ve 5442 sayılı Kanun'a göre atanması yapılırdı. Bakan Güneş bu yolu seçmek yerine
Cumhurbaşkanı onayı ve Bakanlar Kurulu kararı gerektiren bir kararname yerine, hukuka aykırı biçimde Bakan onayı ile
Vali Koçaklar'ı Merkez Valiliği'ne atayarak sorunu çözme yoluna gitmiştir. Bakan'ın bu uygulamasındaki amaç
'üzüm yemek değil, bağcı dövmektir.' Valilerin tayin usullerini düzenleyen 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu'nun 6. maddesi bakın ne diyor: "
Valiler, İçişleri Bakanlığı'nın inhası, Bakanlar Kurulu Kararı ve Cumhurbaşkanı'nın tasdiki ile tayin olunurlar . Vali tayininde 3656 sayılı kanun hükümleri cari değildir.
Valiler, lüzumunda tayinlerindeki usule göre, kadro aylığı ile Merkez emrine alınarak İçişleri Bakanlığının tensip edeceği işlerde görevlendirilebilirler."
Çalışkanlığı ve dürüstlüğü ile bilinen Muğla Valisi Temel Koçaklar'ın, Bakan Güneş'in kanunun hükümlerine göre değil,
yasalara aykırı biçimde sadece kendi onayı ile Merkez Valiliği'ne atama kararı Muğla'da şok etkisi yaratmış durumda. Dün akşamdan bu yana Muğla ve ilçelerindeki sivil toplum örgütleri ayağı kalkmış ve Başbakan Erdoğan'ın 12 Temmuz'da Muğla'daki mitinginde konuyu Başbakan Erdoğan'a taşıma hazırlığı yapıyorlar.
Yayın tarihi: 8 Temmuz 2007, Pazar
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/07/08//haber,F46E37DA4A0F4A998A1F71614FB37395.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2007, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.