kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Temmuz 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN

Petkim'i alan gizli şirket kim?

Petkim ihalesi Türkiye'ye hayırlı olsun. Yüzde 5'ine verilen fiyat 2 milyar 50 milyon dolar. Kim ne derse desin gayet yüksek bir rakam. Petkim şirketinin hisseleri zaten borsada işlem görüyor. Buna göre önceki günkü kapanış fiyatından Petkim'in değeri 1.4 milyar dolara denk geliyor. Yüzde 51'ine 2 milyar 50 milyon dolar teklif verilmesi şirketin değerinin 4 milyar dolardan fazla ettiğini gösteriyor. Bu rakam şirketin borsadaki değerinin neredeyse 3 katı bir fiyata satıldığını gösteriyor.
Ancak verilen fiyat kamu satışlarında her zaman öncelikli olmayabiliyor . Bunun örneklerini daha önce de gördük. Tam rekabetin sağlandığı bir ihale ve kuşku oluşturmayacak bir satış süreci en önemli noktalar. Bir diğer hayati nokta ise alıcıların kimliği.
Nasıl ki Tüpraş Koç Grubu tarafından satın alındığında kimsenin olumsuz söylemi olmadıysa... Ya da Telsim'i Vodafone aldığında eleştiri minimum seviyede gerçekleştiyse... Petkim satışı da öyle olmalı. İhalede yarışan isimler arasında çok tanınmış isimler gördüm. Ancak ihaleyi kazanan grubun adını internetten bilgi almak için arattığımda herhangi bir sonuca ulaşamadım. "Trans Central Asia Petrochemical Holding Ortak Girişim Grubu " ile ilgili elimdeki tek bilgi RusKazak ortaklığı olması . Bu ortaklıkta kimlerin olduğu ya da bu ortakların hangi sektörlerde faaliyet gösterdiği belli değil. Sonradan yapılan açıklamalardan öğrendik ki işin içinde bir Rus bankası, bir Kazak şirketi ve Investment Industrial Group Eurasia şirketi bulunuyor . Aslında Kazakistan şirketi olan CaspiNeft sahibi yüzde 100 ABD şirketi olan Transmeridian . 2000'de kurulmuş küçük bir şirket ve Kazakistan'daki petrol kuyuları ana gelir kaynakları arasında. Merkezi de Houston'da.
Diğer şirket olan Investment Industrial Group Eurasia da Kazak bir yatırım fonu olarak geçiyor. Ancak ortakları ile ilgili detaylı bilgi yok. Sadece Şekerbank'ı alan Turanalem ile bağlantıları olduğu açıklandı. Bir de ortağı olduğu söylenen büyük bir Asya bankası var. Şirket yetkilileri de detaylı bilgi vermekten kaçınıyor. Umarım bilgi eksiklikleri bir an önce giderilir. Çünkü insanlar bilgi sahibi olmadıkları konularda fikir yürütmeye başlar. Sonraki adımda komplo teorileri üretilir. Son noktada da böyle güzel bir fiyatın alındığı ihale olumsuz kampanya kurbanı olur. Bu sonuçla karşılaşmamak için yapılması gereken
Ortak Girişim Grubu üyeleri ve kim oldukları konusunda detaylı bilgilendirmek . Kimse fiyat yüksek diye bunların sorgulanmayacağını beklemesin. Türkiye'nin en önemli kurumlarından birinin özelleştirmesi yapılıyor. Kimin aldığını sorgulamak en doğal hakkımız.