kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Temmuz 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

"Kuzey Irak'ın ticaret ve işçi için Türkiye'ye ihtiyacı var"

Washington Times, Kuzey Irak'ın ekonomik açıdan Türkiye'ye bağımlı olduğunu, yeni yapılan apartmanların bile Türk tarzında inşa edildiğini yazdı..
İLİŞKİLİ HABERLER
"Kuzey Irak'ın ticaret ve işçi için Türkiye'ye ihtiyacı var"
ABD'nin muhafazakâr kesimine yakınlığıyla bilinen Washington Times gazetesi, dünkü sayısında Kuzey Irak'ın ekonomik gelişimine yer verdi. Gazete muhabirinin Erbil izlenimlerine dayandırılan haberde, "Kürtler, işçi ve ticaret için Türkiye'ye ihtiyaç duyuyor" denildi. Türkiye ve Kuzey Irak Kürtleri arasında PKK nedeniyle gerilimin giderek arttığı belirtilen haberde, yine de Irak'ın petrol gelirlerinin yüzde 17'sini alan bölgenin Türiye'den gelen işçiler ve mallarla dolu olduğu kaydedildi. Son günlerde yaşanan siyasi gelişmelerle, yoğun ticaretin birbiriyle çeliştiği yorumuna haberde yer verildi. Mimari gelişime de dikkat çekilen haberde, "Bir zamanlar sadece iki katlı evlere sahip olan Kuzey Irak şehirleri şimdi Türkiye'nin mimari karakteristiği olan yüksek bloklarla çevriliyor" denildi. Haberde Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Ticaret Bakanlığı Genel Direktörü Aziz İbrahim Abdo'nun görüşlerine de yer verildi. Abdo, "Türkiye bizim açık ara farkla bizim en önemli ticari partnerimiz. Bunu etrafınıza bakarak da görebilirisiniz" diye konuştu.

500 ŞİRKETTEN 380'İ TÜRK
Erbil'de faaliyet gösteren 500 yabancı şirketten 380'inin Türk şirketi olduğu anlatılan haberde, sınır şehri Dohuk'taki toplamın yüzde 65'ini oluşturan 350 milyon dolar tutarındaki ihalelerin de bugüne kadar Türk şirketlerine gittiği belirtildi. Süleymaniye ve Erbil'deki iki havalimanının Türkler tarafından inşa edildiği aktarılan haberde ikisinin toplam tutarının 650 milyon dolar olduğu kaydedildi. Kuzey Irak'ta aktif faaliyet gösteren ikinci ülkenin vatandaşaları olan İranlılar'dan da kısaca bahsedilen haberde, Türkler ve İranlılar'ın karşılaştırması yapıldı. Erbil Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı İbrahim Sofu, Washington Times muhabirine "Türkler'in yaptıkları işler daha kaliteli. İranlılar'a göre de daha fazla güvenilirler" şeklinde konuştu.