kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Temmuz 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Işınlar dik gelirken güneşten uzakdurun!

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
27.06.2007
Hangi cilt tipinde olursanız olun; öğle saatlerinde güneşe çıkmayın! Sabah erkenden ya da gün batımına doğru güneşlenebilirsiniz. Özellikle saat 12.00 ila 16.00 arasında bronzlaşmayın. Esmer bile olsanız 15-20 faktörlü bir koruma kremi sürün ve mutlaka şapka takın.....
Acıbadem Hastanesi'nden Dermatoloji Uzmanı Dr. Asiye Nesrin Aksoylar; güneş ışınlarının etkileriyle igili soruları yanıtladı:

* Güneş, insan sağlığını nasıl etkileyebilir?
Güneşin zararlı etkileri; var olan bir hastalığı artırmak veya olmayan problemleri başlatmak şeklinde görülüyor. Güneşin en sık görülen olumsuz etkisi; güneş yanığıdır. Birden yoğun güneşlenmeyle, 2 ya da 6 saat içinde gelişir. Birinci ve üçüncü günlerde şiddetlenir ve 5-6 gün içinde geriler. Kızarıklık, yanma, ağrı ve ileri durumlarda da sulu kabarcıklar görülür. Baş ağrısı, bulantı ve halsizliğe neden olur.

CİLDİNİZİ TEMİZ TUTUN
* Güneş yanığında ilk müdahale nasıl olmalı?
Böyle bir durumla karşılaşıldığında, hastanın serin bir yerde dinlenmesi ve sonrasında sık sık duş alması yararlı olur. Yağsız, su bazlı yumuşatıcı kremler, gerekirse kortizonlu merhemler ve ağrı kesiciler kullanılabilir.

* Güneşe çıkmadan cilt temizliği yapılmalı mı?
Güneşe çıkmadan önce ve diğer zamanlarda da düzgün bir cilt temizliği yapılmalı. Normal zamanlardan daha kapsamlı bir cilt temizliği her zaman gerekli olmasa da; güneşe çıkmadan önce alkolsüz ve parfümsüz temizleyiciler kullanmak daha uygundur. Güneşli havalarda en çok dikkat edilmesi gereken; deri üzerine parfüm ve deodorant gibi ürünlerin sürülmemesi ve bu tarz ürünlerin daha çok kıyafetler üzerine sıkılmasıdır. Aksi yapılırsa deride bazı lekelenmeler, kızarıklıklar ve kaşıntı oluşur.

* Güneş alerjileri nasıl ortaya çıkar?
Güneşin erken dönemdeki zararlı etkilerinden biri de polimorf ışık reaksiyonu ve kurdeşen gibi hastalıkları ortaya çıkarmasıdır. Alerjik kökenli bu reaksiyonlar; güneş gören vücut bölgelerinde (yüz, kollar ve boyun gibi) kızarıklık ve kaşıntılı döküntüler şeklinde görülür.

* Ciltte güneşin etkisiyle oluşan kahverengi lekelerin tedavisi var mı?
Güneşin etkilerinden biri de; vücutta kahverengi lekeler oluşmasına neden olmasıdır. Bunlar genel sağlık açısından önem taşımaz ancak görünümleri rahatsızlık vericidir. Bu yüzden etkili bir güneş koruyucusu kullanılmalıdır. Güneşin uzun sürede verdiği zararlardan biri de deri yaşlanmasıdır. Güneş; doğal yaşlanmaya ek olarak kırışıklık, lekelenme ve deri yapısında kabalaşmaya da neden olabilir.

ESMERE DE KREM ŞART
* Cilt tipine göre güneşten korunma nasıl olmalı?
Deri tipleri; yaz güneşinde ortaya çıkan kızarıklık ve bronzlaşabilme özelliğine göre belirleniyor. Deri tiplerini şöyle sıralayabiliriz: Tip 1: Her güneşlenmede kızaran, asla bronzlaşamayan. Tip 2: Her zaman kızaran, bazen bronzlaşan. Tip 1 ile Tip 2'de olanlar; genellikle sarışın, mavi gözlü ve beyaz tenlidir ve genellikle yazın öğle güneşinde 10-20 dakikada güneş yanığı olabilirler. Tip 3: Bazen yanan, genellikle bronzlaşan. Tip 4: Çok az yanan, çabucak ve her zaman bronzlaşan. Tip 5: Koyu renk olanlar (Kızıldereliler). Tip 6: Zenciler. Tip 1 ve Tip 2 olanlar, yaşlılar, çocuklar ve güneşe duyarlı hastalığı olanlar her gün güneş koruyucusu kullanmalıdır. Tip 3 olanların da uzun güneşlenmelerde koruyucu kullanmaları gerekir. Tip 5 ve 6 olanlar risksiz grup olsalar da koruyucu krem kullanabilirler.

* Koruyucu kremler ne kadar etkili oluyor?
Güneş koruyucular olarak bilinen maddeler; çinkooksit, titanyumdioksit ve parsol gibi maddeleri içeriyor. Bu maddeler ya gelen ışığı geri yansıtarak ya da ışını emerek hücreye kadar ulaşmasını engelliyor. Aldığınız güneş koruyucusu ürünlerde bu maddelerden en az iki tanesinin bulunmasına özen gösterin.
Haberin fotoğrafları