kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Haziran 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

İşçiler Rusya ve Arap ülkelerine

Yeni Haber
Türk işçisinin gurbet serüveninde 1960'lardan itibaren öne çıkan Almanya, işçi göçünde hedef ülke konumunu 2000'lerin ortalarında Rusya ve Arap ülkelerine bıraktı.

OECD'nin yayımladığı "Uluslararası Göçe Bakış 2007" raporunun Türkiye'ye ayrılan bölümünde, "Ülkeye gelen ve giden göçmenlerle ilgili güvenilir bir tanımlama yapmak güçtür" saptaması yapıldı. Türkiye'den dışarıya yönelik göçün 2005 yılında azalmaya başladığı belirtilen raporda şöyle denildi:
"Önemli ölçüde Türk nüfusu barındıran bazı OECD ülkelerine girişlerde düşüş görülmüştür. Özellikle ailelerin birleşmesi için verilen vizelerin sayısı büyük bazı ev sahibi ülkelerde azalmıştır, Türk tabiyetine bağlı olup sığınma talebinde bulunanlarda ise 2005 yılında yüzde 30'dan fazla düşüş sağlanmıştır, toplam rakam 11 bin 200'e ulaşmıştır."


Türkiye'de göç rakamlarındaki genel düşüşe karşın, resmi iş bulma kurumu aracılığıyla sözleşmeli geçici işçi çıkışlarında, 1990'ların başındaki geçici ancak güçlü düşüş sonrasında bir artış görüldüğü, 2005'te bu kesimin sayısının 65 bin 355'e ulaştığı belirtilen raporda, bunun 2004 yılındaki sayının yüzde 50 fazlasına karşılık geldiği belirtildi. Söz konusu işçi göçünün yüzde 50'sinin Bağımsız Devletler Topluluğu'na, yüzde 40'ının ise Arap ülkelerine yöneldiği kaydedildi.

İŞÇİ DÖVİZLERİNİN DURUMU

Göçün Türk ekonomisinde "azaltıcı" bir rol oynadığı, bunun azalan işçi dövizlerinden anlaşıldığı belirtilen raporda, 2005 yılında Türkiye'ye giren işçi dövizlerinin GSYH'nın binde 2'si düzeyine ve 851 milyon dolara ulaştığı, bunun 1970'ten bu yana elde edilen en düşük seviye olduğu ve 1.7 milyar dolarlık girişin yaşandığı 2003 yılıyla karşılaştırıldığında şiddetli bir düşüşe karşılık geldiği bildirildi. Düşüşün bir bölümünün işçi dövizlerinin milli muhasebede aldığı payın hesabındaki değişiklikten kaynaklandığı da anlatıldı.

OECD raporuna göre Türkiye'ye uluslararası göçün görünümünde "düzensizlik" bir karakter olarak ortaya çıkıyor. Raporda Türkiye'de kaçak göçmenlerin, "Doğu Avrupa ülkelerinden iş bulmak amacıyla yasadışı olarak gelenler, vizelerinin süresi aşanlar, genellikle Orta Doğu'dan gelen transit göçmenler ve sığınma başvuruları reddedilenler" olmak üzere gruplara ayrıldığı kaydedildi.

Raporda, "Afganistan, İran ve Irak'tan sığınmacı başvurularındaki azalışla birlikte, Türkiye'nin Avrupa'ya transit ülke olarak oynadığı rolün önemi azalmış olabilir" de denildi.

(ANKA)