kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Haziran 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

''Ben''lerinizi ihmal etmeyin

29.06.2007
Doğumla birlikte ya da doğumdan sonra renkli leke ve kabarık çıkıntılar şeklinde gelişen ''ben''lerin sayısının artması, renginde ve boyutunda değişiklik meydana gelmesi halinde mutlaka bir uzmana başvurulması gerektiği bildirildi.

Bursa'da özel bir hastanenin dermatoloji kliniğinde görev yapan Doç. Dr. Ersoy Hazneci, vücut rengini veren maddeyi (melanin) sentezleyen hücrelerin (melanositler) oluşturdukları iyi huylu deri oluşumlarına ''ben'' denildiğini söyledi.

Hazneci, ''ben''lerin ilk 30 yılda çıkış sıklığının artarak devam ettiğini, 40'lı yaşlarda ise en üst düzeye ulaştığını dile getirerek, bu yaştan sonra ''ben'' oluşumunun yavaşladığını vurguladı.

Bir insanın onlarca ''ben''inin olabileceğini ifade eden Hazneci şöyle konuştu:

''Gözlemler, ben sayısının 100'ün üzerinde olanlarda ben kanseri riskinin arttığını göstermektedir. Güneş ise benlerin oluşumunda ve mevcut benlerin kansere dönüşümünde en önemli faktördür. Benlerimizi takip ederek, kanser riskinin artıp artmadığını az da olsa anlayabiliriz. Benimizin renginde, boyutunda, normal deri ile birleştiği sınır çizgilerinde oluşan değişiklikler dikkatlice incelenmelidir. Ben üzerinde kaşıntı, ağrı, kanama, yara açılması, boyutlarında ve görüntüsünde hızlı değişiklikler de kanser şüphesi uyandırmalıdır.

Değişiklik saptadığımızda mutlaka cilt hastalıkları uzmanlarına başvurmak gereklidir. Doktorunuz benlerinizi inceleyerek, gerekli görürse biyopsi alarak kanser varlığı konusundaki şüpheleri kesin sonuca ulaştıracaktır.''

BENLERDEKİ DEĞİŞİKLİK YA DA SAYILARINDAKİ ARTIŞ

Doç. Dr. Ersoy Hazneci, yetişkinlerdeki yeni benlerin dermatologlarca değerlendirilmesinin doğru bir yaklaşım olacağını belirterek, ''Yeni çıkan benlerin şekil, boyut ve renkleri diğer benlerinizden farklıysa ya da ben sayısında hızlı (aylar içinde onlarca ben) artış olması halinde mutlaka bir dermatoloğa başvurulmalıdır'' dedi.

Düzenli olarak tüm vücut benlerinin kontrol edilmesi gerektiğine dikkati çeken kaydeden Hazneci, şöyle devam etti:

''Sistemli bir şekilde yukarıdan aşağıya tüm deri bölgeleri her ay kontrol edilmeli ve değişikliklerin (renk, çap, asimetri, yara) olup olmadığına bakılmalıdır. Varsa dermatoloğa başvurulmalıdır. Yılda bir kez benlerimizin dermatologlarca kontrol edilmesi uygun olacaktır. Artmış riske sahip kişilerin 6 ayda bir dermatologlarca kontrolü uygundur. Bir bende kanser riski varsa dermatologlar tercihen tümünü veya bir kısmını basit bir girişim ile alarak incelenmek üzere patologlara gönderecektir. Sonuç olumlu gelirse tekrar bir operasyon gerekmeyecek, benleriniz takip edilmeye devam edilecektir.''

(AA)