kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Haziran 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

İstanbul'u butik proje modası sardı

EBRU ERDOĞAN
Şehir merkezlerinde konut üretimi için arsa bulmak neredeyse imkansız olsa da inşaat şirketleri bu alandaki kârlılığı değerlendirmek için harekete geçti Şehir merkezlerindeki arsa değerleri, şehir dışındaki bölgelerin beş katı civarında. Bu bölgelerdeki butik projeler şirketler için prestij olarak da öne çıkıyor ..
Türkiye'de hızla gelişen konut sektörü, şehir merkezlerine uzak bölgeleri bile bir çekim merkezi haline getirdi. Özellikle İstanbul'da yeni arsalar ve yeni yaşam alanları üreten sektör, şimdi yine şehir merkezlerine gözünü dikti. Şehir merkezlerinde konut yapmak çok da kolay değil. Çünkü imar durumu uygunsuzluğunun yanı sıra arsa fiyatları da çok pahalı. Taşyapı İnşaat'ın sahibi Emrullah Turanlı'nın da belirttiği gibi buralardaki arsa fiyatları, şehir merkezi dışındakilere oranla beş kat daha yüksek. Öte yandan maliyete katlanılsa bile bu bölgelerde boş arsa bulmak kolay değil. Hele çok konutlu bir site projesi yapmak neredeyse imkansız. Bu nedenle son dönemde inşaat şirketleri, Bağdat Caddesi, Teşvikiye, Nişantaşı gibi bölgelerde butik projelere soyundular. Tek ya da iki bloktan oluşan projelere imza atan inşaat şirketleri, hem buradaki potansiyeli yüksek müşteriyi kazanıyor hem de son derece lüks projelerle, sektördeki prestijlerini arttırıyorlar. Şirketlerin son yıllarda yaptıkları ve inşası devam eden kimi projelerinin yatırım tutarı ise 600 milyon doları geçti bile.

Taşyapı 300 milyon $ harcadı
Anadolu yakasında butik projelerin inşaatını yapan şirketlerden biri Taşyapı. Suadiye, Caddebostan gibi bölgelerdeki yapılara imza atan Taşyapı İnşaat'ın sahibi Emrullah Turanlı, arsa buldukları her bölgede bu işi yapmaya devam edeceklerini anlatıyor. Bağdat Caddesi'nde oturanların bir daha başka yerde oturmak istemediklerini dile getiren Turanlı, şöyle konuşuyor: "Bizim Anadolu yakasındaki bu bölgede müşteri portföyümüz çok geniş. Zaten orada ikamet etmekte olanlar yine aynı bölgede fakat daha büyük dairelerde oturmak istiyorlar. Ama imar durumu nedeniyle istedikleri gibi büyük binalar yapamıyoruz. Bu nedenle münferit projelere imza atıyoruz." Şehir merkezindeki bu arsaların çok değerli olduğunu ifade eden Turanlı, şehir merkezinin dışındaki arsalara oranla beş kat daha maliyetli olduğunu söylüyor. Anadolu yakasında bugüne kadar 500 civarında daire yaptıklarını ve toplam yatırımın 300 milyon dolar olduğunu dile getiren Turanlı, "Bu tür bölgelerde, çok parsellerin bir araya gelip aktiviteleri olan projeler haline gelebilmesi lazım. Çünkü tek binalarda spor alanları, yaşam merkezleri ya da yeşil alanlar yapamıyoruz. Bizim 100 kişilik Ar-Ge ekibimiz parsellerin birleştirilebilmesi için bu bölgelerdeki arsa ya da daire sahipleriyle görüşmeye devam ediyor" diye konuşuyor.

'Seçim butik projeleri durduramadı'
Bağdat Caddesi'nde butik projelerinde imzası bulunan bir diğer şirket de Teknik Yapı. Bugüne kadar bölgede irili ufaklı 30'a yakın proje yapan Teknik Yapı'nın biten projeler için yaptığı yatırım, 41 milyon dolar. Hali hazırda inşaatı devam eden projeler için ise 135 milyon dolar harcanacak. Teknik Yapı Başkan Yardımcısı Umut Durbakayım, Bağdat Caddesi'nde her yıl ortalama beş proje hayata geçirdiklerini dile getirerek, Şaşkınbakkal, Suadiye gibi bölgelerde arsa problemi olduğunu, inşaat alanları bulunamadığı için de buralarda yapılacak projelerin her zaman için bekleyen müşterisi bulunduğunu belirtiyor. Seçim nedeniyle sektörde yaşanan durulmanın Kadıköy ve Bağdat Caddesi'nde hissedilmediğinin altını çizen Durbakayım "Mesela gerek Dilman Towers projesi, gerekse Erenköy, Şaşkınbakkal ve Göztepe'deki projelerimizdeki satışlar normal seyrinde devam ediyor. Çünkü Teknik Yapı'nın Kadıköy ve özellikle Bağdat Caddesi'nde oturmuş bir müşteri kitlesi bulunuyor" diye konuşuyor.
Haberin fotoğrafları