kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Haziran 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

ÖSS taktikleri

Yeni Haber
1.5 milyon gencin kaderi 17 Haziran Pazar sabahı 195 dakikalık maratonla belirlenecek. 09.30'da başlayacak bu son yarışta genç adaylar hayatlarının geri kalanını şekillendirecek sorulara yanıt verecek. ÖSS soru kitapçıkları ve cevap anahtarlarına sınavın ardından Sabah.com.tr'den ulaşabilirsiniz...

Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS), 17 Haziran 2007 Pazar günü 81 il ve yurtdışındaki sınav merkezlerinde saat 09.30'da başlayacak ve tek oturumda gerçekleştirilecek. Toplam 195 dakika olan sınav süresince adaylara tek kitapçıkta, iki bölümden oluşan sorulardan çoktan seçmeli testler dağıtılacak. Sınavda, 1 milyon 639 bin aday ter dökecek. Bu adaylardan 356 bin 512'si devlet üniversitelerine, 35 bin 271'si vakıf üniversitelerine, 10 bin 745'i Kıbrıs'taki üniversitelere, 15 bin 880'i özel yetenek programlarına olmak üzere toplam 418 bin 408 genç üniversitelere girmeye hak kazanacak. Uzmanlar, adayların sınava gelirken yanlarında sınav giriş belgesi ile özel bir kimlik (nüfus cüzdanı, pasaport), en az 2 koyu siyah ve yumuşak kurşun kalem, yumuşak ve leke bırakmayan silgi ve bir kalemtıraş bulundurmalarını istiyor.

YANLIŞ KODLAMAYA DİKKAT

ÖSS kılavuzunda yer alan kurallara göre adayların başı açık, temiz, düzenli ve aşırılığa kaçmayan bir kıyafetle sınava girmesi gerekiyor. Kimlik kontrolleri ve salonlara yerleştirmenin zamanında yapılabilmesi için adaylar, en geç saat 09.00'da sınava girecekleri okulda hazır bulunacak. Kimlik kontrolleri ve yerleştirme işlemleri tamamlandıktan sonra, salon başkanı sınavda uyulacak kuralları adaylara hatırlatacak ve cevap kağıtlarını dağıtacak. Adayların, cevap kâğıtlarındaki bilgilerin kendilerine ait değilse değiştirilmesi için salon başkanına başvurmaları gerekiyor. Bütün soru kitapçıklarında da aynı sorular bulunacak, ancak soru numaraları farklı olacak. Adayların sınava başlamadan önce mutlaka kendilerine verilen soru kitapçığının türünü cevap kâğıdına kodlamaları gerekiyor. Soru kitapçığının yanlış kodlanması veya boş bırakılması halinde adayın sınavı geçersiz sayılacak.

GEÇ KALAN ALINMAYACAK

Sınav başladıktan sonra salona 30 dakikadan geç gelen adaylar sınava alınmayacak. Adayların, yanlarında çağrı cihazı, telsiz, cep telefonu gibi haberleşme araçları, cep bilgisayarı, her türlü bilgisayar özelliği bulunan cihazlar, saat fonksiyonu dışında özellikleri bulunan saatler, müsvedde kağıdı, defter, kitap ve benzeri araçlar getirmeleri yasak. Sınav sonuçları 20-24 Temmuz arası açıklanacak. Temmuzun ilk yarısında tercih kılavuzu yayınlanacak. Tercihler adaylarca 24 Temmuz - 10 Ağustos 2007 arasında yapılacak.

YÜKSEK MORAL BOL TEKRAR...

* Her dersten kısa tekrarlar yapılmalı,

* Yıllara göre soru dağılımlarına bakılarak en çok soru çıkan konulara yoğunlaşılmalı,

* Deneme sınavlarına katılarak sınav stratejisi belirlenmeli (hangi testten başlamalı vs.) ve aynı zamanda süreye göre soru çözüm hızı ayarlanmalı,

* Sınavdan bir hafta önce erken yatıp erken kalkma düzeni kurulmalı,

* Sınav yeri sınav gününden önce görülmeli,

* Besin değeri yüksek ve bol vitaminli gıdalar tüketilmeli,

* Sağlıklı bir bünye için spor yapılmalı,

* Sınav için yeterli hazırlığın yapıldığı düşünülmeli,

* Moraller yüksek tutulmalı.

AİLELERE ÖNERİLER

* Öğrenciyi, elinden gelenin en iyisini yaptığına inandırmak,

* Sonuç ne olursa olsun desteklediklerini hissettirmek,

* Önemli olanın her zaman sağlığı olduğunu her fırsatta belirtmek,

* Uyku düzeni için gerekli ortamı ve sağlıklı beslenmesini sağlamak,

* Güven duyduğunu belli etmek ve öğrencinin özgüveninin artmasına katkıda bulunmak.

NE YAPMALI?

2005 yılında Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından köklü bir değişime uğrayan sınavın ilk uygulaması 18 Haziran 2006 tarihinde yapıldı. Haziran 2007'de de aynı şekilde uygulanacak olan ÖSS'ye sayılı günler kala öğrenci ve velilerin en çok merak ettikleri konu, sınav öncesinde yapılması gerekenler... Öğrencinin sınav hazırlık süreci akademik ve sağlık yönünden en iyi şekilde takip edilmeli. Sınav günü yaklaştıkça birçok öğrencide psikolojik kaynaklı uykusuzluk, iştahsızlık, kalp atışlarının düzensizleşmesi gibi problemler görülüyor. Bu süreçte öğrencinin en büyük desteği ailesi, rehber öğretmeni ve uzmanlar.

SINAV STRESİNİ EGZERSİZ YAPARAK YENİN

Prof. Dr. Arif Verimli, öğrencilerin nefes ve psikolojik egzersizle kendilerini sınava hazırlayabileceğini belirterek, "Güzel bir üniversiteyi kazandığınızı, başarabildiğinizi hayal edin. Arka arkaya Kolum ağır, elim sıcak, nefesim sakin ve düzenli, kalbim sakin ve düzenli, karnım sıcak ve alnım serin' diye tekrar edin" diyor. Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Arif Verimli, üniversite sınavlarına hazırlanan öğrencilerin sınav kaygılarını, temel nefes ve fiziksel egzersizler ile gevşeme teknikleri sayesinde azaltabileceklerini söylüyor.

SINAV KAYGISI

Prof. Dr. Verimli, sınavlara az bir zaman kaldığını, bu nedenle de öğrencilerde sınav kaygısında artış görüldüğünü söyledi. Bu dönemde öğrencilerin kafasında "Ben ne istiyorum, ne eksiğim var?'' sorularının yanı sıra ''Ya sınavda başarısız olursam'', "Ya heyecanlanırsam'', "Ya başaramazsam'', "Etrafımdakiler beni başarısız görürse'' gibi düşüncelerin oluştuğunu anlatan Prof. Dr. Verimli, sınav kaygısı yüksek öğrencilere yardımcı olunması gerektiğini ifade etti.

SABAH İNTERNET
Yazarlar