ÖSYM Başkanı Prof.Dr. Ünal Yarımağan yaptığı uyarılar için şunları söylüyor: "Bunlar onların ana kulvarları, avantajlı ve kolay ilerleyebilirler. Biz yan kulvarlara girme imkânı da veriyoruz. Ama bu kulvarlarda ilerlemek başarılı olmak daha zor."
Geçen yılki gibi 33 bin kontenjan boş kalmaz
ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan, "Kontenjanlar geçen yıl olduğu gibi boş kalmayacak. Bu yüzden tek bir ek yerleştirme olacak" dedi ö..
İLİŞKİLİ HABERLER
Geçen yılki gibi 33 bin kontenjan boş kalmaz
Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, bu yıl yaptıkları değişiklikle puanı hesaplanan aday sayısını artırdıklarını, adaylara ikinci bir puan türü ile tercih yapma imkânı daha sunduklarını belirterek, "Kontenjanlar geçen yıl olduğu gibi boş kalmayacak, dolacak. Bu yüzden tek bir ek yerleştirme olacak" dedi.
İMKÂNLAR ARTTI
Geçen yıl hem sistemin değişmesi hem de öğrencilerin bu nedenle "yapamam" diyerek, özellikle lisans programlarına yerleştirmeyi sağlayan ÖSS'de, ikinci bölüm sorularını yapmaktan çekinmeleri nedeni ile devlet, KKTC ve vakıf üniversitelerinde iki ek yerleştirmeye rağmen 33 bine ulaşan kontenjan açıkları olmuştu. Geçen yıl ikinci bölümdeki testlerden en az ikisini yapanların lisans bölümleri için puanlarının hesaplanmasına karşın bu yıl değişen sistem ile birlikte ikinci bölümdeki testlerden sadece birini yaptıklarında da puanları hesaplanacak. Yarımağan, ÖSS'de puan hesaplaması, hesaplanacak puanlar ve hangi alanlardan mezun olanların hangi testleri cevaplamaları gerektiğini şöyle anlattı: Fen bilimleri mezunlarının geçen yıl sadece SAY2 puanını hesaplamıştık. Bu yıl hem SAY2, hem EA2 hesaplayacağız. Bu durumda geçen yıl Ziraat Fakültesi'ne giremeyen aday o puanı ile işletme ve iktisat, ekonomi okuyabilecek. Bu bölümlerde 0.8 katsayıdan yararlanıyorlar zaten. Türkçe matematik alanından gelen adaylara üç tane, hem EA2, SAY2, SÖZ2 puanları hesaplayacağız. Bunun ne yararı olacak? Belirli programlar, birden çok alandan öğrenci alıyor. Bu programları tercih edebilirler. Önlerinde bir alternatif daha olacak. Öğrencilerin biraz daha imkânlarını artırmaya çalıştık. Bazı programlara girişte sadece bir alandan gelenlere 0.8 katsayı uygulanıyor. Örneğin mühendisliklere girerken, sadece fen bilimlerinden gelenlere 0.8, diğerlerine 0.3 katsayı uygulanıyor. Buna karşılık işletme, maliye, hukuk gibi programlara girerken bir değil iki alandan, sınıf öğretmenliği gibi programlarda ise üç alandan gelenlere 0.8 katsayı uygulanıyor. 0.8 katsayıdan yararlananların sayısı bazı programlar için birden ikiye, üçe çıkıyor.
SİSTEM YÖNLENDİRİYOR
Sistemin yapısı gereği bir alandan gelenler eğer o alandaki programları tercih ederlerse avantajlı oluyor. Örneğin işletme, ekonomi gibi programlara girerken, hem fen alanından gelenlere hem de Türkçe matematik alanından gelenlere 0.8 katsayı uygulanıyor. Ama bu programlara EA2 puanı ile giriliyor. EA2 puanı hesaplanmasında da edebiyat, sosyal bilimler testi dikkate alınıyor. Bu sorular arasında da fen bilimleri alanında okunmayan psikoloji, Türkiye coğrafyası gibi sorular var. Bu soruları Türkçe matematik alanından gelenler okudukları için kolaylıkla cevaplıyor. Sistem, öğrencileri bir puan türüne yönlendiriyor. Fen bilimleri alanından gelen SAY2'yi hedeflemeli, Türkçe Matematikten gelen EA2'yi, sosyal bilimlerden gelen SÖZ2'yi. Bunların dışındaki liselerin alanlarından veya meslek liselerinden geliyorsa o zaman onlar SAY1, SÖZ1, EA1 hedeflesinler.
İLİŞKİLİ HABERLER
Geçen yılki gibi 33 bin kontenjan boş kalmaz
Yayın tarihi: 15 Haziran 2007, Cuma
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/06/15//haber,5AC34AE0C9384A69BFD41756A48FCCCE.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2007, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.