kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Haziran 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Pierre Mariani

BNP Paribas, Fransa'da Türk kürsüsü için start verdi

BNP Paribas Bireysel Bankacılıktan Sorumlu Başkanı Mariani, "Siz, 'Yoksul ve Kürtleri öldüren ülke' olarak algılanıyorsunuz. Bunu düzeltmek için birlikte çalışmalıyız" dedi..
TEB Mali Yatırımlar'ın yüzde 50'sini alıp, Türk Ekonomi Bankası'na (TEB) ortak olan Fransa'nın dünya devi bankası BNP Paribas, Türkiye ile Fransa arasındaki gergin havayı yumuşatmak üzere önemli bir adım atıyor. BNP Paribas, Fransa'daki Institut d'Etudes Politiques'in (IEP) bünyesinde bir "Türkiye kürsüsü" kurulması için harekete geçti. BNP Paribas'ın Bireysel Bankacılıktan Sorumlu Başkanı Pierre Mariani, "Türkiye, bazı Fransızlar tarafından, 'Yoksulları ve Kürtleri öldüren ülke' gibi algılanıyor. Böyle bir imajı hak etmiyorsunuz. Bu imajı düzeltmek için birlikte çalışmalı, sizi iyi bilmeyen Fransızlar'a Türkiye'yi anlatmalı, öğetmeliyiz" dedi. Pierre Mariani, BNP-Paribas'ın 1973 yılından beri sponsorluğunu yürüttüğü Roland Garros Fransa Açık Tenis Şampiyonası'nın çeyrek final karşılaşmaları sırasında sorularımızı yanıtladı. Mariani, Türkiye ve Fransa'daki siyasi gelişmeler ve bunların iki ülkenin ekonomik ilişkilerini nasıl etkilediğine dönük sorularımıza cevap vermek yerine, Institut d'Etudes Politiques'de "Türkiye kürsüsü" kurma girişimlerinden söz etmeyi yeğledi. Mariani, enstitünün masraflarını BNP-Paribas olarak karşılayacaklarını vurguladı. Mariani, "Amacımız Türkiye lehine lobi yapmaktan çok, Fransızların yanlış tanıdıkları Türkiye'yi iyi öğrenmelerini, anlamalarını sağIamak. Bu nedenle Türkiye kürsüsüne çok önem veriyoruz." diye konuştu.

'DESTEĞE İHTİYACIMIZ VAR'
Türk Fransız diyaloğunu geliştirmek için Türkiye'den de desteğe ihtiyaçları olduğunu belirten Mariani, "Dileğimiz Türklerin de bize katılması ve bu iletişimin çalışmasıdır" dedi. Pierre Mariani, söz konusu projelerini bir süre önce BNP Paribas'ın Yönetim Kurulu Danışmanı, IMF eski başkanlarından Jacques de Larosiere'in Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a anlattığını belirtti. Mariani, "Başbakan Erdoğan bu projenizi öğrenince tepkisi ne oldu" sorusunu, "Çok olumlu buldu. Çok güzel bir örnek oluşturacağını belirtti" diye yanıtladı. Mariani, 2009'un Fransa'da 'Türkiye yılı' olacağını hatırlatarak, "2009 yılına iyi hazırlanmalı. Örneğin ben Londra'daki 'Türkler' sergisini gezmiş çok etkilenmiştim. O sergi Paris'e getirilmedi" dedi. TEB Genel Müdürü Varol Civil de, "Türkler sergisini Paris'te gerçekleştirmeyi düşünmez misiniz?" sorusu üzerine şöyle dedi: "Elbette olabilir. 2009 yılına iyi hazırlanmak gerektiğinin bilincindeyiz. Elimizden geleni yapacağız."