Prof. Dr. Mansur Beyazyürek
Seks bitince dost kalınır mı?
Evlilik, sevgililik ya da aşk ilişkisi bittikten sonra kapılar tamamen kapanmalı mı, yoksa ilişkiler dostça sürdürülmeli mi? Bu sorunun yanıtını iki ünlü psikiyatrist Prof. Dr. Mansur Beyazyürek ve Doç. Dr. Kemal Sayar tartıştı..
Prof. Dr. Mansur Beyazyürek:
'Ayrıldıktan sonra dost kalmak' büyük bir yalandır, görüşme sürüyorsa aslında 'Ben seni unutmadım' anlamına gelir.
Seks bittiğinde dost kalınır mı?
Gerçek anlamda imkânsızdır. Ancak görünürde dost kalmış gibi yapılır. "Biz istisnayız, çok iyi dost olduk," diyen varsa ya kendini ya çevresini kandırıyordur. Zaten çok iyi dost olan kişilerin evlilikleri de kolay kolay bitmez.
Aşk ya da ilişki bittiğinde çiftler görüşmeyi sürdürmeli mi?
Ortada, çocuk ya da iş gibi görüşmeyi gerektiren bir durum varsa diyalog kurulabilir. Medeni olma adına görüşmeyi sürdürenler, aslında kendilerini zorluyordur.
Görüşmek unutmayı zorlaştırır mı?
Tabii, bu her an bir uyarı geldiği anlamını taşır. Sonuçta eğer yaşanılmış cinsel ya da duygusal beraberlik varsa, bunların tekrar uyarılmasını kolaylaştırır. Uyarılar unutmayı kesinlikle zorlaştırır.
Çocuk varsa görüşmenin düzeyi ne olmalı?
Çocuk varsa, görüşmeler artık sosyal ortamlara taşınmalı. Baş başa olmamalı, belli kuralları olmalı. Çocuk söz konusuysa görüşme sistemli olmalı, çocuk neyi bekleyeceğini bilmeli. Sınırsız, rastgele görüşme çocuğun ruhsal sağlığını olumsuz etkiler.
Eski eş ya da sevgiliyle görüşmek yeni ilişkiler kurulmasına engel mi?
Zorlaştırır ve yeni ilişkilerin sağlıklı olmasını büyük ölçüde engeller. Bu da doğaldır. Kurulan ya da kurulacak yeni ilişki, eski ilişkinin yükü nedeniyle yıpranır.
Doç. Dr. Kemal Sayar:
Evlilikten dostluğa geçilebilir. Uzun yıllarını birlikte geçiren insanların bir anda her şeyi kesip atmaları doğru değil.
Seks bittiğinde dost kalınır mı?
Mümkündür, evlilikten sonra çok rahat dostluğa geçiş olabilir. Boşanma kararı zamanında verildiyse, ilişki yıpranmadıysa, yıllarını birlikte geçirmiş insanların zaten bir anda her şeyi koparıp atmalarını önermem.
Aşk ya da ilişki bittiğinde çiftler görüşmeyi sürdürmeli mi?
Boşanma döneminde karşı tarafı çok üzecek bir şey yapılmamışsa ve boşanma mizaç uyumsuzluğundan kaynaklanıyorsa; daha sonra birbirlerine, zor dönemlerinde destek olmak için bir araya gelip konuşabilirler.
Görüşmek unutmayı zorlaştırır mı?
Çiftler boşanma ya da ayrılık kararını çok sağlıklı bir şekilde vermişlerse ve içlerinde bir tereddüt yoksa zorlaştırmaz. Unutmak zorunda da değiller zaten. Yeni bir hayata başlamalarını zorlaştırmaz.
Çocuk varsa görüşmenin düzeyi ne olmalı?
Çocuk üzerinden birbirleriyle savaşmaya devam etmemeliler. Çocuk, anne ve baba arasındaki anlaşmazlığın cephanesi olmamalı. İki haftada ya da ayda bir, ikisi birlikte çocukla bir araya gelip, 'Sen bizim için önemlisin,' mesajını ona vermeleri gerekir. Çocuk da böylece boşanmayı daha kolay kabul eder.
Eski eş ya da sevgiliyle görüşmek yeni ilişkiler kurulmasına engel mi?
Eski ilişki tam olarak bitmişse, iki kişinin de kafasında, gönlünde küllendiyse zorlaştırmaz. Tam aksine dost kalmayı sağlar. Ancak yeni ilişki, intikam veya yalnız kalmamak gibi duyguları tatmin için başladıysa bu durumda zedelenir.
Yayın tarihi: 3 Haziran 2007, Pazar
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/06/03/pz/haber,07EE025D2854491FA27EA8EA42959972.html
Tüm hakları saklıdır.