Anne sütünün bebek beslenmesindeki önemi nedir? Anne sütü; her bebeğin normal gelişmesini sağlayan ve ilk 6 ay tek başına yeterli olan mucizevi bir besin. Doğumdan hemen sonra ilk beş günde salgılanan koyu sarı renkteki süte 'kolostrum' adı verilir. Kolostrumda bulunan enfeksiyon önleyici etmenler, bebekleri enfeksiyondan ve alerjiden korur. Hayli yüksek oranda protein, bağırsağın olgunlaşmasını sağlayan büyüme faktörleri içerir. A, D, K ve B12 vitaminleri ile sodyum ve çinkodan da zengindir. Doğar doğmaz anne sütü alan bebekler, hastalık yapan mikroorganizmalara karşı korunur. Kolostrum, beşinci günden sonra geçiş sütü halini alır ve üçüncü haftadan itibaren 'olgun süt' özelliğini taşır. Olgun sütteki protein oranı bileşim açısından bebek için en ideal yapıya sahiptir. İnek sütünde eksik olan çoğu protein anne sütünde mevcuttur. Sindirimi kolay olan proteinler ve büyümeyi düzenleyici etmenler açısından inek sütünden 30-40 kat daha zengindir. Yağ bileşimi de sindirimi kolay olan doymamış yağ asitlerinden oluşur. Beyin ve sinir dokusunun gelişimi için esansiyel yağ asitleri içerir ve bunlar inek sütünden 8 kat daha fazladır. Genel olarak anne sütü ilk 6 ay için ideal bir besin kaynağıdır ve bu süre içerisinde su dahil hiçbir ek besin verilmemeli. Fakat 6 aydan sonraki bebekler yalnızca anne sütüyle büyümelerini sürdüremezler, ek gıdalara başlanması gerekir.
Bugünkü Tüm Yazıları
İLK 6 AY ANNE SÜTÜ DOYURUR
Yayın tarihi: 15 Mayıs 2007, Salı
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/05/15/gny/haber,93E3AFFD9ED545CFB8357A1D917C6F08.html
Tüm hakları saklıdır.