İLİŞKİLİ HABERLER
'Kumaşı kokan ve nefes almayan giysiyi almayın'
'Kumaşı kokan ve nefes almayan giysiyi almayın'
Bunları biz değil, Korgun Şengün söylüyor. Tekstil sektöründe danışmanlık yapan Şengün, kumaş üretiminde kullanılan kimyasal ürünlerin kontrolünü yapıyor..
Bir iş görüşmesinden çıktıktan sonra, üzerinizdeki kıyafetleri koklayıp, su damlatıp suyun kayıp kaymadığına baktığınız olduğunu sanmıyorum. Ama ben Korgun Şengün'le tanıştıktan sonra bütün bunları yaptım! Korgun Şengün kimya mühendisi. Uzun yıllar tekstil üretim sektöründe çalıştıktan sonra, tekstilde karşılaşılan birçok problemin önüne geçebilmek için kendi deyimiyle bir 'acil servis' kurmuş. Acil servisi MKS Devo, Türkiye'de ilk defa müşterilerine tekstil kimyasalları konusunda hizmet veriyor, ekolojik tekstil üretim teknolojileriyle ilgili danışmanlık sunuyor.
- Moda diye kumaşı ne olursa olsun giydiğimiz oluyor. Eskitme yapılmış tişörtler, ütü gerektirmiyor diye tercih ettiğimiz polyesterler... Yanlış mı yapıyoruz yoksa?
- Seçtiğimiz ürünün kumaşı sağlığımız için çok önemli. Aldığınız ürünün kumaşında kesinlikle koku olmamalı. Beklenmedik tüm kokular istenmeyen bir kimyasal kalıntısının veya bir bakteri üremesinin habercisi. Eskitme efektli kumaşlar son zamanlarda moda. Ancak muhtelif imitasyon eskitme efektlerine karşı dikkat edilmesi gerekiyor. Bunu anlamanın yolu da, kullanım sonrası iç çamaşırlarda sürtünmeden dolayı kirlenme gözlenmemesi.
- Peki ipek, saten, koton gibi kumaşlardan en sağlıklıları hangileri? Hangi kumaşları asla kullanmamalıyız?
- Böyle bir ayrım söz konusu değil. Zira her türlü ihtiyaca göre doğru kumaş başka özellikler taşıyor. Ancak iç çamaşırlarında su emebilen pamuklu kumaşlar tercih edilmeli. Eğer sentetik bir şeyler renk, model gibi özelliklerinden dolayı tercih edilecek ise su emici olması, teninizin nefes alabilmesi için gerekli. Yatak çarşaf takımları, havlu ve bornozlar pamuklu, su emici ve çok yumuşak olmalı.
'ZARA, MANGO BİZE GELİYOR'
- Ne tür kumaşlar önem kazanıyor?
- Özel kaplama uygulanmış kumaşlar, ev tekstilinde gittikçe önem kazanıyor. Kir ve yağ tutmaz, antibakteriyel, antialerjik, antifungal, antimosquitos (sinek ve böcek kovar), kötü kokuları alıcı veya kullandıkça hoş koku veren gibi özellikli kumaşlar önem kazanıyor.
- Müşterilerinize nasıl hizmet veriyorsunuz?
- Müşterilerimiz arasında GAP, Next, H&M, Lacoste, Marks& Spencer, Walmart, DKNY, Chicco, Zara, Mango gibi dünyaca ünlü markalar var. Bu firmalar için müşteri memnuniyeti çok önemli. Üründe çekme, renk atma gibi hatalar kabul edilmiyor. Her türlü kumaş kalitesini test ediyor, sağlık dostu tekstil kullanımı konusunda müşterilerimizi bilinçlendiriyoruz.
- Türkiye'de tekstil ürünlerinin insan sağlığına ve çevreye uygunluğu nasıl denetleniyor?
- Denetlenmiyor maalesef...
- Peki tüketici olarak ne yapmalıyız?
- Aslında çok basit. Testlerden geçen kumaşların üretildiği ürünlere takılan özel etikete bakarak, neyi aldığımızı rahatlıkla anlayabiliriz. Yurtdışında tüketici daha bilinçli. Ne aldığımızı sorgulamalıyız.
İLİŞKİLİ HABERLER
'Kumaşı kokan ve nefes almayan giysiyi almayın'
Yayın tarihi: 12 Mayıs 2007, Cumartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/05/12/ct/haber,3BAE283E8B4849CC9AF7380D3BDECFB9.html
Tüm hakları saklıdır.