Ankara'nın gündemi 'derhal seçim'
Genç Parti (GP) Genel Sekreteri Mehmet Ali Akgül, cumhurbaşkanı seçilemediği için Anayasa'nın 102. maddesi uyarınca yeni bir
seçim tarihi ve takvimi belirlenmesi istemiyle Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) başvurdu.
Akgül, YSK Başkanlığı'na başvurusunun ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanı adaylığından çekilmesiyle seçiminin yapılamadığını anımsattı. Böylece Anayasa'nın 102. maddesindeki ''Cumhurbaşkanı seçilemediği takdirde derhal TBMM seçimleri yenilenir'' şeklindeki emredici hükmün devreye girdiğini anlatan Akgül, geçen hafta alınan erken seçim kararının da ortadan kalktığını savundu.
Akgül, gelinen noktada TBMM seçimlerinin derhal yenilenmesi gerektiğini ifade ederek, YSK'ya seçimin başlangıç tarihi 7 Mayıs 2007, oy verme günü 24 Haziran 2007 olacak şekilde yeni bir seçim takvimi ve tarihi belirlenmesi istemiyle başvurduklarını belirtti.
Mehmet Ali Akgül, bir soru üzerine, ''Anayasa'nın 102. maddesine göre seçim süreci başladıktan sonra parlamentonun karar alamayacağını, anayasa değişikliği yapamayacağı'' görüşünde olduğunu söyledi.
AKP VE CHP'NİN 24 HAZİRAN "RESTLEŞMESİ"
Öte yandan TBMM Genel Kurulu, AKP ile CHP'nin "seçim restleşmesine" sahne oldu. AKP Grup Başkanvekili İrfan Gündüz, CHP'nin, seçimlerin 24 Haziran'da gerçekleşmesine, "ön seçim yapacağız" diye karşı çıktığını iddia etti. Gündüz, "Samimiyseniz 24 Haziran'a da 1 Temmuz'a da varız. Hodri meydan" dedi. CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, CHP'nin 24 Haziran'a karşı çıkmadığını belirterek, "24 Haziran'da seçime var mısınız, tamam anlaşalım. Burada bağırıyorsunuz. Göreceğiz. YSK karar verirse göreceğiz tavrınızı" diye tepki gösterdi.
TBMM Genel Kurulu, Başkanvekili Nevzat Pakdil'in başkanlığında toplanarak, "seçimlerin 4 yılda bir yapılmasını, cumhurbaşkanının halk oyu ve 5+ 5 sistemiyle seçilmesini" içeren Anayasa değişikliği teklifinin ilk tur oylamasının bugün yapılmasına ilişkin AKP grup önerisini ele aldı.
AKP'Lİ GÜNDÜZ: DEMOKRASİ AYAK OYUNLARINA KURBAN EDİLDİ
Öneri lehinde konuşan AKP Grup Başkanvekili İrfan Gündüz, devleti temsil eden cumhurbaşkanlığı makamının seçimi konusunda demokrasinin, "ayak oyunlarına kurban edildiğini" belirtti.
CHP'lilerin tepki göstermesi üzerine Gündüz, "Bağırıp çağırmaya gerek yok. Önce dinleyin. Eski köye yeni adet getirdiniz. Daha önce üç defa cumhurbaşkanı seçildi" dedi. CHP'lilerin Anayasa Mahkemesi kararını anımsatması üzerine Sarıbaş, "Anayasa Mahkemesi kararı başımızın gözümüzün üzerinedir" karşılığını verdi.
22 TEMMUZ'DA İKİ SANDIK KOYALIM
Demokrasilerde bütün kilitlerin çözümünün halkın elinde olduğunu ifade eden Gündüz, Cumhurbaşkanını halkın seçmesi gerektiğini belirterek, 367 şartı ile artık meclis başkanı bile seçilemeyeceğini kaydetti. Anayasa değişikliği teklifinin bir an önce ele alınması gerektiğini kaydeden Gündüz, "22 Temmuz'da milletin önüne iki sandık koyalım" dedi.
DİNİME KÜFREDEN MÜSLÜMAN OLSA
Grup önerisi aleyhinde konuşan CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, Gündüz'e tepki göstererek, Anayasa Mahkemesi kararına "ayak oyunları" nitelemesi yapmasını şiddetle kınadığını bildirdi.
Anadol, AKP sıralarından gelen tepkilere, "Darbelerin hesabını biz verdik. Siz nerdeydiniz. Dinime küfreden bari Müslüman olsa. Dinleyin" karşılığını verdi.1982 Anayasası'nın 102. maddesinin cumhurbaşkanı seçimini kolaylaştırmak için tepki maddesi olarak düzenlendiğini belirten Anadol, AKP'nin Cumhurbaşkanı seçimini eline yüzüne bulaştırdığını savundu.
MAÇ BAŞLADI
Meclis'in derhal seçime gitmesi gerektiğini vurgulayan Anadol, "Başbakan'ın söylediği gibi maç başladıktan sonra kural değişmez" dedi.
Anadol, kendisine tepki gösteren AKP'liler için "Laf atma kadrosu" benzetmesi yaptı.
ÇELİK ÇOMAKLA KİM OYNUYOR?
Anadol, "Bize güvenerek mi Gül'ü aday gösterdiniz. CHP'ye gelip uzlaşma yoluna başvurdunuz mu? Başbakan, verdim ellerine çelik çomak oynuyorlar dedi. Çelik çomakla kim oynuyor şimdi görülüyor işte. Oynadığınız çelik çomağı elinize biz vermedik. Erdoğan'ın yanlış politikası, elinize çelik çomak verdi. Seçimi öne almaktan korkmayın, korkunun ecele faydası yok" dedi.
ANAVATAN: MÜNAFIKLIK YAPMAYACAKSINIZ
Anavatan Partisi Grup Başkanvekili Süleyman Sarıbaş, pakete destek vererek, "Bu sistem değişmeli. Yanlış bir düzen. Cumhurbaşkanları başbakan ve hükümetlerin kavga ettiği bir düzen öngörülmüş anayasada. Özal, Yılmaz'la, Çiller'le Demirel kavga etmişti" diye konuştu.
AKP'yi beceriksiz olmakla suçlayan Sarıbaş, "3 Kasım seçimleri halk ihtilaliydi ama siz yiyip içip caka sattınız" dedi.
Sarıbaş, TBMM Başkanı Bülent Arınç'ın "dindar cumhurbaşkanı" sözlerine, "Bundan önceki cumhurbaşkanları müslüman değil miydi? Böyle bölücülük olur mu? Müslümanın içi dışı bir olur. Olmayana münafık derler Münafıklık yapmayacaksınız" diye konuştu.
CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, seçimin öne alınması şartlarının doğduğunu belirterek, seçimin 30 Haziran'da yapılmasını önerdi.
AKP'Lİ GÜNDÜZ: CHP ÖN SEÇİM YAPACAĞIZ DİYE SEÇİM İSTEMEDİ
AKP'li Gündüz, tekrar söz alarak, "ayak oyunları" nitelemesi ile CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın Anayasa Mahkemesi karar vermeden önce yaptığı "Toplumsal çatışma çıkar" açıklamasını kastettiğini ifade etti.
AKP'nin 24 Haziran ya da 1 Temmuz tarihini önerdiğini ancak CHP'nin "ön seçim yapacağız" diye karşı çıktığını iddia eden Gündüz, "Samimiyseniz 24 Haziran'a da 1 Temmuz'a da varız. Hodri meydan" dedi.
BAŞKAN PAKDİL: HER TARAFINIZDAN LAF YETİŞTİRİYORSUNUZ
CHP'li Anadol, Gündüz'ün konuşmasının ardından tekrar söz istedi. CHP'liler de ayağa kalkıp tepki gösterince Başkanvekili Pakdil, CHP'li milletvekillerine "Grup başkanvekiliniz konuşuyor. Her yerinizden laf yetiştiriyorsunuz" diye karşılık verdi.
CHP: 24 HAZİRAN'DA ANLAŞALIM
Anadol konuşmasında, Baykal'ın, Anayasa Mahkemesi'ni hedef alarak konuşmayacak, ciddi bir hukuk adamı olduğunu söyledi.
CHP'nin 24 Haziran'a karşı çıkmadığını belirten Anadol, "Gelin, 102'yi uygulayalım. 24 Haziran'da seçime var mısınız, tamam anlaşalım. Burada bağırıyorsunuz. Göreceğiz. YSK karar verirse göreceğiz tavrınızı" dedi.
Konuşmaların ardından AKP grup önerisi oylanarak, kabul edildi.
KAPUSUZ: 22 TEMMUZ'UN DEĞİŞTİRİLMESİ SÖZ KONUSU DEĞİL
Bu arada AK Parti Grup Başkanvekili Salih Kapusuz, 22 Temmuz olarak açıklanan seçim tarihinin değiştirilmesinin söz konusu olmadığını söyledi.
TBMM'de gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kapusuz, ''25 yaş gündemden tümden düştü mü?'' sorusuna, konuyla ilgili değerlendirmelerin devam ettiğini belirterek, ''Başta CHP'liler olmak üzere bunun seçim takvimi üzerinde etkin olabileceği gibi değerlendirmeler yapıldı Genel Kurulda görüşülürken. Bu çerçevede bakıldığı için arkadaşlarımızın, hukukçuların da çalışmaları devam ediyor. Zaten gündemde, istenildiği zaman çıkarılabilir, gerekirse vazgeçilebilir de...'' dedi.
Konuyla ilgili olarak YSK ile görüşmeleri olmadığına işaret eden Kapusuz, ''Eğer olursa, konu TBMM'yi de ilgilendiren bir konudur. Bu çerçevede ne
yapılacağını ben de bilmiyorum'' diye konuştu.
''İKİ SANDIĞIN YETİŞMESİNDE ZORLUKLAR VAR''
''Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesiyle ilgili Anayasa değişikliği paketinin yetişip yetişmeyeceği'' sorusu üzerine Salih Kapusuz, şunları söyledi:''İki sandığın birlikte 22 Temmuza yetişmesinde bir takım zorluklar gözüküyor. Sayın Cumhurbaşkanının buradaki tutumu çok önemli olacak. Ama şu olabilir; Biz bu teklifi birinci kez Cumhurbaşkanına göndeririz, Cumhurbaşkanının iade etmesi halinde ikinci kez göndermemiz halinde sayın Cumhurbaşkanı ya onaylar ya da referanduma götürür. Referandum, 22 Temmuz'a yetişir mi? O da sayın Cumhurbaşkanının tutumuyla alakalıdır. Biz bu sürece, Anavatan Partisi ile birlikte imza koyduk. Şu an itibarıyla gündemimize aldık, çalışacağız.Yetiştirmek için çaba sarfediyoruz. Yetişir güzel, yetişmezse yine güzel...Arkasından bunun halk tarafından seçme konusundaki irade, hem bizim hem de bizimle beraber hareket eden Anavatan Partisi'nin kamuoyuna açıkladığı, deklare ettiği bir sonuçtur. Biz bununla ilgili tüm çaba ve gayretlerimizi sürdürüyoruz ve yapacağız. Bunun yolu ya TBMM'de seçilecek- ki orası tıkanmıştır, 367 bundan sonra hangi süreçte nasıl bulunur bu biraz zor görünüyor-değilse halk seçecektir. İşte halkın seçmesi için irade ortaya çıkmıştır. Bu iradenin de gereği yapılmaktadır.''
''SEÇİME GİDİYORUZ ZATEN...''
AK Parti Grup Başkanvekili Kapusuz, ''Abdullah Gül adaylıktan çekildiğini beyan etti. Resmi başvuru var mı?'' sorusuna, ''Şu ana kadar ben de bilmiyorum ama bakacağız'' derken, ''Bu durumda seçim tarihinin değişeceği konuşuluyor'' denilmesi üzerine, bunun herkes tarafından konuşulduğunu ve tartışıldığını söyledi.''(Derhal seçime gider) diye lüzum yok, seçime gidiyoruz zaten'' diyen Kapusuz, seçim kararının alındığını ve takvimin işlediğini belirterek, burada bir tereddüt olmadığını vurguladı.
''YSK'nın devreye girmesi gerekmiyor mu?'' sorusu üzerine Kapusuz, ''Değil efendim. Her şeye rağmen YSK zaten başından beri işin içinde, görevini
yapmaktadır. Meclis de kararını alarak YSK'ya tevdi etmiştir. Takvimi işletmek YSK'nın görevi olduğu için görevini yapmaktadır'' diye konuştu.
''SEÇİM 22 TEMMUZ'DA''
AK Parti'li Kapusuz, seçim tarihinin değişmesinin söz konusu olup olmayacağı sorusuna, ''Kesinlikle söz konusu değil'' dedi.
Kendilerinin seçim tarihi olarak 24 Haziran'ı önerdiklerini ancak YSK'nın ön seçim nedeniyle en yakın tarih olarak 22 Temmuz'u bildirdiğini anlatan Kapusuz, bunun Meclis tarafından onaylanıp, Resmi Gazetede yayınlandığını, fiilen sürecin devam ettiğine işaret etti. Kapusuz, ''Edecek mi? Ediyor mu? Hangisi daha güçlü? Ediyor daha güçlü...'' dedi.
Gelinen noktada YSK ile bir temaslarının olmadığını bildiren Kapusuz, ''Böyle bir şeye ihtiyaç duymuyoruz, böyle bir şeye ihtiyaç da yok'' diye
konuştu.Salih Kapusuz, ''Cumhurbaşkanı, paketi iade ederse ikinci kez gönderme konusunda kararlı mısınız?'' sorusuna, ''Tabii...Başka bir şey düşünülebilir mi?'' karşılığını verdi.
AK PARTİ MYK TOPLANTISI
AK Parti Genel Merkezinde bugün de MYK toplanmasının nedenini sorulması üzerine, AK Parti Grup Başkanvekili Kapusuz, şöyle konuştu:
''Bir şeyi unutmamamız lazım. Seçim takvimi işliyor. Siyasi partilerin en yoğun çalışmalarının yürütüldüğü gönlerdir. Bugünlerde her gün toplantı halinde olan bir genel merkezle bu çalışmaları götürmek zorundayız. Bugün bu çalışmalar Mecliste yürütülürken MYK da seçimle, partimizle ilgili her türlü çalışmayı yürütmek üzere çalışmalarını aralıksız sürdürecek. Mesai bu yoğunlukta devam edecek ki işleri bitirip meydanlara çıkabilelim.''
AJANSLAR
Yayın tarihi: 7 Mayıs 2007, Pazartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/05/07//haber,13860DC95A3240D8B0469E2285EE8859.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2007, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.