ANAYASA'YI İNCELEDİ .... Başbakan Erdoğan ve Mehmet Ali Şahin oylama sırasında Anayasa'yı inceleyerek taktik oluşturmaya çalıştı.
İLİŞKİLİ HABERLER
Demokrasi için tüm vekillerden evet
Demokrasi için tüm vekillerden evet
Muhalefet önce tarihe itiraz etti ama oylamada karşı çıkmadı. 22 Temmuz Pazar günü genel seçim yapılması için 456 milletvekilinin tümü de "Evet" dedi. CHP Anayasa Mahkemesi'ne gitmeyecek..
Çankaya seçim sürecinde kriz yaşayan Meclis çıkış yolunu sandıkta buldu. Abdullah Gül'ün Cumhurbaşkanı adaylığı, Tandoğan ve Çağlayan mitingleri, Genelkurmay'ın gece yarısı bildirisi ve Anayasa Mahkemesi'nin 367 kararı nedeniyle son dönemde karşı karşıya gelen iktidarla muhalefet, 22 Temmuz Pazar günü genel seçimlerin yapılmasını konusunda uzlaştı. Oylamaya katılan 456 milletvekilinin tümü seçime "evet" dedi. Erken seçim yapılmasına ilişkin karar, Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı. Eski Yargıtay Başsavcısı Sabih Kanadoğlu'nun "TBMM seçim kararı alırsa Anayasa ihlali olur" iddiasına ve "Temmuz ayında seçmenimiz tatilde olur" endişesine karşın CHP, Anayasa Mahkemesi'ne başvurmayı düşünmüyor. Meclis'in erken seçim kararı Cumhurbaşkanı Sezer'in onayına sunulamayacağı için veto etmesi ya da Anayasa'ya aykırılık iddiasıyla Anayasa Mahkemesi'ne başvurması da söz konusu değil.
MUMCU İZLEDİ
Erken seçim kararı sert tartışmalara neden oldu. Başbakan Tayyip Erdoğan ve bakanlar ile Anavatan Genel Başkanı Erkan Mumcu'nun izlediği görüşmelere Deniz Baykal ile Mehmet Ağar katılmadı. Muhalefet itirazlarının gerekçelerini anlatmaya çalışırken, iktidar sözcüleri "Seçimden kaçıyorsunuz" suçlamasını yöneltti. Önce 25 yaşa ilişkin anayasa değişikliği ve cumhurbaşkanlığı turlarının takvimini belirleyen Meclis, daha sonra milletvekili genel seçimine ilişkin önergenin görüşmelerine geçti. Ancak, uzlaşma olmadığı için takvimin belirlenmesine ilişkin görüşmeler sert tartışmalara sahne oldu.
CHP'NİN İTİRAZI
25 yaş ile ilgili Anayasa değişikliğine "evet" diyen ancak seçimin 22 Temmuz'da yapılmasına itiraz eden CHP'li Haluk Koç, mevsim koşullarının uygun olmadığını, katılımın düşük olacağını savundu. 22 Temmuz'un "vatandaştan sandığı kaçırma girişimi" olduğunu söyleyen Koç, yarın istifa etmeleri gereken devlet memurlarının adaylığına neredeyse olanak tanınmadığını ve partilere ön seçim yapma imkanı verilmediğini söyledi. AKP'lilerin, "Seçimden kaçıyorsunuz" diye laf atmalarına, "Bir yıldır niye seçim isteyelim o zaman. Yok öyle bir şey. Kaostan çıkalım derken kaosa sürüklenmeyelim" karşılığını verdi. "Vatan sağ olsun deyip seçime gitmesini bilelim" diyen Koç, Meclis'in çalışmalarını sürdürmesinin de yanlış olduğunu söyledi. Anavatan Partisi'nden Edip Safter Gaydalı da "22 Temmuz'da sandığa gidilecek, halk kararını verecek" dedi. AKP Grup Başkanvekili Salih Kapusuz ise, bir yıldır seçim istendiğine dikkat çekerek, "Hepimiz sandığa güvenmeliyiz ve sandığın terazisine çıkmalıyız. Herhalde hiç kimse sandıksız demokrasi istemiyor. Millet kendi terazisinin üzerine herkesi çıkarır, tartar, ölçer. İstediğini iktidara, muhalefete, istediğini de sandığa gömer" dedi.
HERKES 'SEÇİM' DEDİ
Oylamaya katılan milletvekillerinin tümü erken seçimin 22 Temmuz'da yapılmasına "evet" dedi. AKP, CHP, Anavatan ve DYP'den katılan tüm milletvekillerinin "kabul" oyu kullandıkları oylamada liderlerden sadece Erdoğan ile Mumcu yer aldı.
İLİŞKİLİ HABERLER
Demokrasi için tüm vekillerden evet
Yayın tarihi: 4 Mayıs 2007, Cuma
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/05/04//haber,CBCFD2154E464EA9BF13A9870E6F9C0A.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2007, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.