kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Nisan 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Halkbank 7.5 milyar $ değerle borsa liginde ilk beşe girecek

YAVUZ BARLAS
Blok satış ile özelleştirilmesinden vazgeçilen Halkbank'ın yüzde 24.9'u 6.40-8 YTL fiyat aralığından halka açılacak. Bu fiyatla özelleştirmeden 1.5 milyar dolar ile 1.8 milyar dolar gelir sağlanacak..
Blok satıştan vazgeçilip halka arz modeli ile özelleştirme çalışmaları başlatılan Halkbank'ta borsa için geri sayım başladı. Halkbank 6 milyar dolar ile 7.5 milyar dolar arasında piyasa değeriyle borsaya gelecek. Türk Lirası bazında bu tutar 8 milyar YTL ile 10 milyar YTL arasında olacak. Aktif büyüklük açısından Türk bankacılık sektörünün altıncı büyüğü olan Halkbank tavan fiyattan satılırsa bu değerle borsa liginde Vakıfbank'ı geçip ilk 5 banka arasına girecek. Böylece ikinci bir kamu bankası daha borsa serüvenine adım atacak. Halkbank'ın halka arzında fiyat aralığı belli oldu. Halkbank hisseleri halka arz da 6.40 ile 8 YTL aralığından satılacak. Sermaye Piyasası Kurulu'nun Haftalık Bülteni'nde yer alan bilgilerden yapılan hesaplamaya göre halka arzda hasılat 1.5 milyar dolar ile 1.8 milyar dolar civarında olacak. Yani TL bazında bu halka arzdan 2 milyar YTL ile 2.5 milyar YTL arasında bir tutarı Hazine kasasına koyacak. 1 milyar 250 milyon YTL sermayesi olan bankanın, 40 milyon YTL'lik ek satış da olursa 312 milyon 220 bin 256 lira nominal tutardaki sermayesi halka açılacak. Böylece halka arz oranı talep çok yoğun olursa ek satışla birlikte yüzde 24.98'i bulacak. Ek satış hariç yüzde 21.72'lik Halkbank hissesi halka arz edilecek.

AKTİFTE ALTINCI SIRADA
588 şubeli 10 bin 860 kişilik personeli ile bankacılıkta Türkiye devlerinden biri olan Halkbank'ın aktif toplamı 34.4 milyar YTL. Bu rakamla sektörde altıncı sırada olan bankanın toplam kredileri ise 2006 yılı sonu itibariyle 11.6 milyar YTL. Toplam mevduatı 27.1 milyar YTL olan Halkbank'ın geçen yıl sonundaki net kârı ise 864 milyon YTL'yi aşmış durumda. Bu arada Halkbank'ta halka arza aracılık işlemini yakında kendi kendisini de borsada halka açacak olan İş Yatırım üstlenecek.