Dünya hali
İngiltere
Eşini kaybedenlerin ölüm riski artıyor
Glasgow Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre uzun süreli ilişkilerin ardından hayat arkadaşının ölmesi geride kalan eşlerin de ölüm riskini artırıyor. Araştırmaya göre eşi ya da partneri ölen kişilerin kanser ya da kalp hastalıkları gibi ölümcül hastalıklara yakalanma ihtimali yüzde 27 oranında artıyor. Son 27 yıldır bölgede yaşayan çiftler üzerinde yapılan incelemeye göre eşini kaybedenler beslenmelerine yeterince dikkat etmiyor, daha fazla içki ve sigara kullanmaya başlıyor. Bu da hayatta kalma şanslarını azaltıyor.
İspanya
İspanyol şair Nâzım okudu, Pamuk'u övdü
İspanya'nın en önemli edebiyat ödüllerinden olan Cervantes'i kazanan İspanyol şair Antonio Gamoneda, ödül töreninde Nâzım Hikmet'in "Don Kişot" şiirini okudu. İspanya'nın başkenti Madrid'in Alcala de Henares ilçesinde düzenlenen ve Kral Juan Carlos, Kraliçe Sofia ve Başbakan Jose Luis Rodriguez Zapatero'nun da katıldığı törende, Cervantes ödülüne şair Antonio Gamoneda'nın layık görüldüğü açıklandı. Edebiyat dünyasının en büyük isimlerinden olan İspanyol Miguel de Cervantes Saavedra anısına verilen ödülü kazanan şair Gamoneda, törende yaptığı konuşmada, Cervantes'in en önemli eseri "Don Kişot" hakkında Nâzım Hikmet'in yazdığı aynı adlı şiiri okudu. Hikmet'ten "Büyük Türk şairi" diye söz eden Gamoneda, yazar Orhan Pamuk'tan da övgüyle söz etti.
İngiltere
Obeziteye karşı bebek mamasına hormon...
İngiliz bilim adamları bebek mamasına leptin hormonu koyarak çocuklarda obezitenin önüne geçilebileceğini belirledi. Buckingham Üniversitesi'nden Dr. Mike Cawrhorne fareler üzerinde yaptıkları denemelerde açlığı bastıran leptin hormonu verilen bebeklerin aşırı kilolu olmasının engellendiğini kaydetti. Çalışmalarının henüz başında olduklarını söyleyen Cawrhorne, bebeklere leptin hormonunun belirli dozlarda ve düzenli olarak verilmesinin beyinlerinin "fazla yememeye" proglanmasını sağlayacağını belirtti. Bazı bilim adamları ise, bebeklikten itibaren çocukların hormon tedavisine başlatılmasının yanlış olduğunu savunuyor.
ABD
Bin 800 hastalığa tek bir hapla tedavi
Amerikan üniversiteleri tarafından yapılan bir araştırma sonucu ortaya çıkarılan bir ilaç, aralarında "Duchenne Kas Distrofisi" (DMD) ve "Kistik Fibroziz" gibi kalıtsal hastalıkların da bulunduğu yaklaşık bin 800 hastalığa çare olacak. "PTC124" isimli ilacın laboratuvar ortamında fareler üzerinde denenmesinin ardından insanlar üzerindeki denemelere geçilmesi bekleniyor. DMD hastalığı, hayati bir protein eksikliğinden meydana geliyor. PTC Theurapeutics şirketi ile Pennsylvania ve Massachusetts Üniversiteleri'nin ortak araştırmalarının sonucunda yapılan ilaç ise bu eksik proteinin tamamlanmasını sağlıyor. Klinik denemelerine bu yıl sonunda başlanması planlanan ilacın 2009 yılında lisansının alınması bekleniyor.
Yayın tarihi: 24 Nisan 2007, Salı
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/04/24//haber,CFBE605AE3594701A70026F2F993409B.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2007, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.