kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
SABAH
  |  Benim şehrim | 23 Nisan 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Türkiye küresel ticaret liginde 22'nci sıraya çıktı

MAHMUT SANCAK
Dünya ekonomisinin yüzde 3.7 büyüdüğü 2006'da küresel ticaret 15 trilyon dolara ulaştı. Türkiye 85 milyar dolarlık ihracatıyla dünya sıralamasında 22'nci basamakta yer aldı..
İLİŞKİLİ HABERLER
h
Türkiye küresel ticaret liginde 22'nci sıraya çıktı
Yaşanan tüm krizlere ve artan enerji maliyetlerine rağmen küresel ekonomi büyümeye devam ediyor. Dünya Ticaret Örgütü'nün (WTO) raporuna göre geçen yıl yüzde 3.7 oranında büyüyen dünya ekonomisinde toplam 15 trilyon dolarlık ticaret yapıldı. Yükselişte gelişmekte olan ülkelerin dünya ekonomisindeki payının giderek artıyor olması önemli rol oynadı. Örgütün yaptığı tahminlere göre global ekonomide 2007 yılı için beklenen büyüme oranı yüzde 3 seviyesinde olacak. Bu oran ticari mal ve hizmet satışlarındaki artışı yüzde 6 ile sınırlı tutacak. 2006 yılında ticari mal ve hizmet satışları yüzde 8 oranında artış göstererek 2000 yılından bu yana en yüksek seviyesine ulaşmıştı.

AFRİKA YÜKSELİŞTE
Türkiye ise rekabetin kızıştığı global ihracat liginde 85 milyar dolarla 22'nci sırada yer aldı. Bir önceki yıla kıyasla ihracat rakamını yüzde 16 oranında artıran Türkiye'nin küresel ihracat pastasındaki payı da yüzde 0.9 seviyesinde bulunuyor. İthalatı ise 2005'e kıyasla yüzde 17 oranında artarak 137 milyar dolara ulaşan Türkiye en büyük ithalatçılar sıralamasında 15'inci basamağa yerleşti. WTO'nun verilerine göre dünya ekonomisinde geçen yıl gözlemlenen en ilgi çekici gelişmelerin başında ise çok az gelişmiş ülkelerin de büyük bir hızla global ekonomiye entegre olmaları geldi. Yapılan hesaplamalara göre başta Afrika bölgesi olmak üzere bu gruba üye ülkelerin ticaret hacimleri 2006'da yüzde 30 oranında artış gösterdi. Bu artışta en büyük etkiyi ise ülkelerin sahip oldukları yer altı zenginliklerinden elde ettikleri gelirler gösterdi. Angola, Kongo ve Nijerya'nın başını çektiği bu ülkeler artan petrol fiyatlarından önemli kazançlar elde etti.

KORUMACILIK TEHLİKESİ
Diğer yandan uzun yıllar gelişmekte olan ülke ekonomilerinin amiral gemisi durumundaki tekstil sanayiinin küresel anlamda yaşadığı sıkıntılar 2006'da da devam etti. WTO analistleri kıtalar ve ülkeler arasında yaşanan ticaret dengesizliği ve giderek yaygınlaşan ekonomik korumacılık eğilimlerini dünya ticaretinin önündeki en büyük engeller olarak tanımladı.