|
|
|
Memura mahkeme yolu açıldı
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM), protesto eylemine katılan memura uyarı cezası vermesi nedeniyle Türkiye'yi mahkum etmesi, tüm devlet memurlarına, herhangi bir nedenle aldıkları uyarı ve kınama cezaları için idare mahkemelerine gitme yolunu açtı. AİHM kararı, Devlet Memurları Kanunu'nun uyarma ve kınama cezası için dava açılamaması hükmünü geçersiz kıldı.
AİHM'de Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'na (KESK) bağlı Yapı Yol-Sen üyesi Erhan Karaçay için açtığı davayı kazanan avukat Gökhan Candoğan, ANKA'ya yaptığı açıklamada, kararın sonuçlarını değerlendirdi.
Kararın sendikal hareket için çok önemli olduğunu vurgulayan Candoğan, AİHM'nin, alınan yaptırım kararına karşı idare mahkemelerine gidilerek, hukuka uygunluk denetimi yapılmasının anayasal zorunluluk olduğunu kayıt altına aldığını belirtti.
MEMURLAR AİHM KARARIYLA MAHKEMEYE GİTMELİ
656 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na göre, memura verilen uyarma ve kınama cezası için dava açılamadığını, ancak aylıktan kesme cezası verildiğinde idare mahkemelerine gidilebildiğini anımsatan Candoğan, son 60 gün içinde, protesto eylemine katıldığı için veya başka bir nedenle uyarı veya kınama cezası alanların AİHM kararıyla idare mahkemelerine gidebileceğini söyledi.
Candoğan, kararın öncelikle, son döneminde önemli protestolarından Beyaz Eylem konusunda etki göstereceğini belirtti. Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın 14 Mart Tıp Bayramı'nda iş bırakan sağlık çalışanlarına yaptırım uygulanacağını açıkladığını anımsatan Candoğan, AİHM, böyle bir kararın örgütlenme hakkının ihlali olduğunu kayıt altına aldığından, uyarı ya da kınama cezası alacak olan sağlık çalışanlarının idare mahkemelerine gidebileceğini bildirdi.
Bu arada, Beyaz Eylem nedeniyle Bartın'da 12, İstanbul'da 6, İzmir'de 1, Eskişehir'de 1 sağlık çalışanı hakkında soruşturma açıldığı öğrenildi.
Yapı Yol-Sen üyesi Erhan Karaçay'ın, memur maaşlarını protesto eylemine katılması dolayısıyla aldığı uyarı cezasına ilişkin davayı 27 Mart'ta karara bağlayan AİHM, cezanın, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne ve demokratik toplum yapısına aykırı olduğuna karar vermişti.
(ANKA)
|