|
|
|
|
|
|
|
Batı Erdoğan ihtimalini tartışıyor
Amerika'da yayınlanan "Washington Report on Middle East Affairs" dergisi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı olması halinde kişisel anlamda pek çok avantaj sağlayacağı değerlendirmesinde bulundu.
Amerika'da yayınlanan "Washington Report on Middle East Affairs" dergisi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı olması halinde kişisel anlamda pek çok avantaj sağlayacağı değerlendirmesinde bulundu. Derginin Mart sayısında yayınlanan bir makalede, Türkiye'de yaklaşan seçimler ve adaylar değerlendirildi. Türkiye'de birkaç ay içinde yapılacak seçimlerin sonuçları konusunda teorilerin şimdiden ortaya atıldığına dikkat çekilen makalede, İslamcı bir Cumhurbaşkanı ya da daha spesifik olarak başörtülü bir "first-lady"nin ülkedeki laik kesimi oldukça huzursuz edeceği ifade edildi.
"SÜLEYMAN DEMİREL DÖNEMİNDE CUMHURBAŞKANI DAHA ÖN PLANDAYDI"
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in selefi Süleyman Demirel döneminde Cumhurbaşkanlığı'nın çok daha ön planda olduğu belirtilen makalede, bunun gerekçesi olarak da Demirel dönemindeki zayıf ve farklı düşüncelerdeki koalisyon hükümetleri gösterildi.
Makalede, böyle bir ortamda daha önce pek çok kez Başbakanlık yapan Demirel'in, Cumhurbaşkanlığı'nın kapalı kapıları ardından etkisini gösterebildiği vurgulandı.
John Gorvett imzalı makalede Sezer içinse "Geçmişinde cin fikirli bir siyasi değil Anayasa Mahkemesi olan biri olarak farklı bir bakış açısı vardı" yorumu yapıldı. Dergi, Sezer'in Cumhurbaşkanlığı'nda tek partili bir Hükümet'in olduğunu, ve bu hükümetin geçirmek istediği her yasayı geçirdiğini kaydetti.
Sıradaki Cumhurbaşkanlığı seçimi içinse ilk sıradaki sorunun, Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı'na aday olup olmayacağı sorusu olduğu belirtilen makalede, en popüler senaryoda bu soruya "evet" yanıtı verildiği ifade edildi.
"CUMHURBAŞKANLIĞI ERDOĞAN'A BAZI AVANTAJLAR GETİRECEK"
Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı olmasıyla bazı avantajlar elde edeceği ifade edilen makalede, bu avantajların ilkinin, Kıbrıs sorununa çözüm bulunması gibi bazı kötü işleri kendisinden sonra Başbakan koltuğuna oturması beklenen Abdullah Gül'e devretmek olacağı değerlendirmesi yapıldı.
Makalede, Kıbrıs sorununun Türkiye'nin AB üyeliği önünde ciddi bir engel olduğu ancak hiçbir Türk siyasi liderin Kıbrıs konusunda bir çözümün içinde olmak istemediği ifade edildi.
Dergiye göre Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı seçimlerinde sağlaması muhtemel ikinci avantaj ise genel seçimler ile ilgili. Makalede, gelecek genel seçimlerin sonucunda bir koalisyon hükümeti kurulabileceği, bu durumda Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı olması halinde aynen Süleyman Demirel döneminde olduğu gibi etkili olabileceği değerlendirmesi yapıldı.
GUARDİAN'DAN CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ YORUMU: "HAYALET SEÇİM"
Türkiye'deki cumhurbaşkanlığı seçimi süreci ve tartışmaları yurt dışında şaşkınlık yaratıyor. İngiliz The Guardian gazetesinin tanınmış köşe yazarı Simon Tisdall, Türkiye'deki cumhurbaşkanlığı seçiminin kilit bir yönü ile nadir rastlanan bir seçim olduğunu belirterek "Hiç kimse aday değil" diye yazdı. Tisdall, "Türkiye'nin hayalet seçimi" başlığını kullandı.
The Guardian gazetesinin köşe yazarı Simon Tisdall, "Türkiye'nin hayalet seçimi" başlıklı yazısında Türkiye'deki cumhurbaşkanlığı seçimini değerlendirdi. Tisdall, "Türkiye'deki cumhurbaşkanlığı seçimi, kilit bir yönü ile nadirdir: hiç kimse aday değil" diye yazdı.
15 Nisan tarihi yaklaşırken "siyasi gerilimlerin yükseldiğini ve medya çılgınlığının büyüdüğü"nü belirten Tisdall, Türk parlamentosunun mayıs başına kadar birini seçmesi gerektiğini ancak şimdiye kadar hiç kimsenin aday olmadığını kaydetti.
Simon Tisdall, Türkiye'de cumhurbaşkanlığı görevinin çekici yönlerinin olduğunu, rahat bir maaş ile birçok yan avantajlarının bulunduğunu, cumhurbaşkanının yasaları veto edebildiğini belirtti. Tisdall, "Ancak, Müslüman veya değil, birçok Türk için cumhurbaşkanlarının en hayati görevi, 1923 yılında Mustafa Kemal Atatürk tarafından kurulan laik cumhuriyetinin başlıca koruyucusu olmaktır. Ve güçlük burada" yorumunu yaptı.
"Türkiye'nin en popüler başbakanı" olarak nitelendirdiği Recep Tayyip Erdoğan'ın aday olması beklendiğini yazan Tisdall, Erdoğan karşıtları ve üst düzey askeri yetkililerinin, Erdoğan'ın anayasayı alt üst ederek "gizli bir İslamcı gündemi" uygulanmayacağı konusunda "güvenilemeyeceği"ni öne sürdüklerini yazdı.
ABDULLAH GÜL'ÜN AÇIKLAMALARI
Tisdall, Erdoğan hakkında daha yapılan "AKP, PKK'dan farklı değil" yolundaki eleştirilere de yer verdikten sonra Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün açıklamalarını yansıttı.
Abdullah Gül, bu eleştirileri "ilgisiz" olarak nitelendirerek "Cumhurbaşkanlığı seçimleri her zaman tartışmalı. Hiç kimse artık bu argümanlarını ikna edici bulmuyor" dedi.
Başbakan Erdoğan'ın reform sicilinin ve son dört yılda sağlanan ekonomik büyümenin yeterli kanıt olduğunu ifade eden Gül, AKP adayının gelecek ay açıklanacağını belirterek "Bir tartışma olacak. Şu arda dinliyoruz. Ancak ülke için bu tartışma kısa tutulmasının daha iyi olacağını düşündük böylece ülke ve ekonomiye zarar vermez" diye konuştu.
FT: "ERDOĞAN'IN KARARSIZLIĞI SİYASETİ FELÇ EDİYOR"
Financial Times gazetesi, Başbakan Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı konusunu düşünürken laik çevrelerde rahatsızlığın arttığını belirterek "Kararsızlığı, ülkenin siyaset sahnesini felç etmeye başladı" diye yazdı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, cumhurbaşkanlığı konusunda karar vermemesinin Türkiye'deki siyaseti olumsuz etkilemeye başladığı öne sürüldü. Financial Times gazetesi "Kararsızlığı, ülkenin siyaset sahnesini felç etmeye başladı" diye yazdı.
Ekonomi gazetesi Financial Times, Türkiye'deki cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin haberinde "Laik çevrelerdeki rahatsızlık büyürken Türkiye'nin yeni cumhurbaşkanlığı yarışı, belirleyici bir aşamasına girdi" değerlendirmesini yaptı.
Başbakan Erdoğan'ın aday olup olmadığını henüz açıklamadığına dikkat çeken gazete, "Kararsızlığı, Türkiye'nin Kasım ayında yapılması gereken daha önemli genel seçimi gölgeleyerek ülkenin siyaset sahnesini felç etmeye başladı" görüşünü dile getirdi.
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in, MGK'yı cumhurbaşkanlığı seçim sürecinin resmen başlamasından altı gün önce 10 Nisan'da toplantıya çağırdığına işaret eden gazete, Türkiye'deki yorumcuların, Sezer'in toplantıda Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığının laik anayasal sistemin üzerinde olası etkilerinin görüşülmesini istediği değerlendirmelerini de aktardı.
Türkiye'de hükümet karşıtı bir gazetede yayınlan kamuoyu yoklamasının halkın çoğununun Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı olmasını istemediğini gösterdiğini belirten gazete, askerler dahil, laik sistemin çoğunlukla adaylığına karşı olduğunun söylendiğini yazdı.(ANKA)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|