CeBIT Hannover, 500 bin teknolojiseveri ağırlayacak
Teknoloji tutkunlarının her yıl sabırsızlıkla beklediği CeBIT kapılarını açtı. Türkiye'den 38 firmanın katıldığı fuarda Vestel'in TV'lerde görüntü kalitesini artıran yeni renk teknolojisi 'Pixellence' büyük ilgi görüyor.
Teknolojileri tutkunlarını buluşturan dünyanın en büyük organizasyonu CeBIT Hannover Fuarı bugün kapılarını ziyaretçilere açtı. 15-21 Mart tarihleri arasında açık olacak fuarın gün sayısı bu yıl azaltıldı. Özellikle iş dünyası odaklı çözümlerin sunulma kararı geçen yıl 6 bin 200 olan katılımcı firma sayısını bu yıl 6 bin 59'a düşürdü. Türkiye'den ise çoğunluğu yazılım odaklı olmak üzere 38 firma katılıyor. Katılanlar arasında yer alan Vestel fuarın ilgi çeken şirketleri arasında bulunuyor. Vestel'in Dış Ticaretten Sorumlu İcra Kurulu Üyesi Turan Erdoğan, CeBIT teknoloji fuarında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan, İTÜ ARIKENTte bulunan Vestek'de 80 mühendis tarafından geliştirilen Pixellence teknolojisini satın almak üzere birçok yabancı çip üreticisinin kendileri ile görüştüğünü kaydetti. Özellikle LCD ve plazma televizyonların görüntü kalitesini yükselten bu teknoloji, sıkıştırılmış bütün görüntülere yüksek kalitede izleme imkanı sunuyor. İnce ekran LCD televizyonlarda bu tür teknolojiler patent gelirinin artmasını sağlıyor.
İHRACAT 2.5 MİLYAR DOLARI AŞTI Vestel, 2006'da 2.5 milyar dolarlık ihracatını bu yıl 2.6 milyar dolara yükseltmeyi hedefliyor. Bu konudaki soruları yanıtlayan Erdoğan, "Ağırlıklı olarak LCD, plazma ve beyaz eşya sayesinde bu büyümeyi sağladık. Tüplü televizyonda Avrupa'da açık ara lideriz ancak rakam LCD ve plazmadaki artış nedeniyle yüzde 20 düştü" dedi. Uzakdoğu ile rekabet edebilecek güçte olduklarını söyleyen Erdoğan, "Vestel artık bir dijital dönüşüm şirketi diyebiliriz" diye konuştu. Diz üstünde Avrupa'da Uzakdoğu'ya göre Türkiye'nin çok daha avantajlı olduğunu belirten Erdoğan şöyle konuştu: "Uzakdoğu'dan bir sipariş en erken 2 ayda geliyor. Türkiye'de ise esnek üretim kabiliyeti sayesinde bu süre 3 gün. Dolayısıyla, Avrupa pazarında 2 aylık sürede çok şey yapılabilir." Turan Erdoğan, Türkiye'nin HD (yüksek çözünürlüklü yayın) konusunda ne yapacağına karar vermek için tüm tarafların katılacağı bir zirve yapılacağını belirterek, "Yayınlar hâlâ analog, karasal yayınları dijitale dönüştürelim. Bizim önerimiz karasal olarak dijital yayına geçilmesi. Küçük bir kutu ile insanlar dönüşümü gerçekleştirebilsin. Bu konudaki teknolojik altyapı bizde var. Yabancılar bu kutuyu 180 dolara yaparken biz 40 dolara mal ediyoruz. Türkiye'ye dışarıdan yazılım ve donanım girmesin. Çünkü bunu yapanlar var" dedi.