Cezayirli armatörlerden 6 milyon dolar çarpan Türk şirketi iki ülke arasında ticari krize neden oldu.
"Özgemta Gemi" adlı şirketin "12 balıkçı gemisi satacağız" diyerek Cezayirli 6 armatörü dolandırdığı iddia edildi. 6 milyon dolara yakın para kaybettiklerini belirten armatörlerden Rezagi Abdülvahab şöyle dedi: "Tuzla'da bizi gezdirdikleri yer başkasına ait. Şirketi kapatıp kaçmışlar. Erdoğan'a bize yardım etmesi için çağrıda bulunuyoruz."
Türk şirket, Cezayirli armatörleri dolandırmış
Cezayirli 6 şirket, 2005'in sonunda 12 balıkçı gemisi almak için Türk şirketle anlaştı. Ancak iddiaya göre Türk şirket, armatörleri başka tersane ve gemiler gösterip kandırdı. Cezayirliler dava açtı.
Cezayirli armatörler, balıkçı gemileri almak için yaptıkları anlaşmada Türk şirket tarafından dolandırıldığını iddia ederek dava açtı. 6 milyon dolar zarara uğradıklarını söyleyen armatör, İstanbul'a gelerek dava açtı. Bu dolandırıcılık olayı bir an önce çözülmezse, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin ağır bir darbe alacağını söyledi.
Olay, 2005 yılı Ekim ayında Başbakan Erdoğan'ın bu ülkeye yaptığı resmi gezi sonrasında başladı. İki ülke arasında imzalanan anlaşmalar ve gemi alımlarında kolaylık sağlanması vaatleri üzerine Cezayirli armatör Rezagi Abdülvahab, başlarına gelen skandalı ilk kez SABAH'a anlattı.
İstanbul Tuzla'daki tersanede bulunan "Özgemta Gemi" adlı bir şirketle 2005 yılı aralık ayında anlaşan Abdülvahab, 22 metrelik bir balıkçı gemisi için tam 565 bin dolar ödedi. Cezayirli 6 firmayla birlikte 11 gemi daha sipariş etti. 6 milyon doları aşan bedeli taksitle firmaya ödemeye başladı. Her ay Tuzla'daki tersaneye gelip gemilerin yapım aşamasını adım adım izledi. Ancak iki ay önce, yani teslim zamanı gelince büyük bir şok yaşadı. Çünkü gemileri almak için anlaştığı şirket artık yerinde yoktu! Üstelik Tuzla'daki tersanede gördüğü gemiler başka bir Türk şirkete satılmış, İstanbul'dan çıkarılmamaları için ipotek altına alınmış görünüyordu.
İstanbul'da görüştüğümüz armatör Abdülvahab, "Bu durumu öğrenince hemen Özgemta şirketini aradık. Ancak hiçbir telefonları cevap vermiyordu. Şirketin daha önce bize gösterdiği Tuzla'daki yerinde de yeller esiyordu. Bizden parayı aldıktan sonra buhar olup uçmuşlar" dedi. Derhal Denizcilik Müsteşarlığı'na şikâyette bulunan armatör, savcılığa da suç duyurusunda bulunduğunu ve dava açıldığını belirtti.