|
|
Elazığlı kadınların umudu Ka-Mer oldu
Doğu ve Güneydoğulu kadınların el emeğinin, alın terinin sergilendiği Mor Çarşı'nın ikincisi, bu yıl Elazığ'da gerçekleştirildi. Proje, bir yandan da Elazığ Ka-Mer'i oluşturan idealist kadınların değişen hayatlarının öyküsü.
Elazığlı kadınlar, iki yıl önce tanıştıkları Ka-Mer'i çok sevdiler. Ka-Mer'le tanıştıktan sonra hayatı değişen Serpil Kacar, şimdi kentteki kadınların hamisi. Ka-Mer'in başkanı, üstelik Mor Çarşı fikri de ona ait. Ka-Mer'le bir arkadaşının ısrarıyla tanışan Kacar'ın öyküsü, Elazığ'da bir efsaneye dönüşmüş durumda. Şiddete maruz kalan bir annenin kızı olarak, kadınların kaderinin değişmeyeceğini düşünerek yaşamış Serpil Kacar. Ve "Ka-Mer'in grup çalışmalarına katıldıktan sora, Elazığ'da bunu birilerinin başlatması gerektiğini düşündüm," diyor. Ka-Mer'in bölge genelinde sürdürdüğü ve Açık Toplum Enstitüsü'nün desteklediği 'Her Kadın İçin Bir Fırsat Projesi'yle başlayan öyküsü, yol arkadaşı Gülay'la birlikte bazen mutluluk çığlıkları attığı, bazen hıçkırıklara boğulduğu bir sürecin de başlangıcı. O süreci şöyle anlatıyor: "Bir anda bütün ilgi Ka-Mer'e yöneldi. Kadınlar gelip gitmeye, acil yardım talepleri yoğunlaşmaya başladı. 2005'in sonuna kadar 35 başvuru aldık." Yaptıkları işler görünür olmaya başlayınca, Elazığ'da kadınların hayatı da değişmeye başlamış, tabii erkeklerin de.
DEĞİŞEN
HAYATLAR 21 yaşında isteğinin dışında bir evlilik yapan Olcay'ın (39) öyküsü, bir değişim hikâyesi. Arkadaşlarının sayesinde bulduğu Ka-Mer'le birlikte 15 yaşındaki kızını yeniden keşfetmiş. Şimdi bir grup çalışmasının yönlendiriciliğini yapıyor ve Ka-Mer onun için bir nefes borusu gibi. 14 yıllık evliliğini noktalayarak, iki kızını da yanına alıp Elazığ'a yerleşen diyabet eğitmeni Fatma da, kızına bere örmek için örgü kurslarına geldiğinde tanışmış Ka-Mer'le. Yeni hayatını, "Üzerimdeki yük kalktı," diye tanımlıyor. 2005'in eylülünden beri 16 grup çalışması yapan Ka-Mer'li kadınlar, 2006 yılında 75 kadının hayatını tamamen değiştirmiş. Elazığlı kadınlar Ka-Mer'i öyle sevmiş ki, biri Ka-Mer'in yolunu tutarken, cebinde parası varsa, bir paket çay, bir kilo şeker, bir şişe suyla gidiyor bu kadın üssüne ise Serpil Kacar'a en çok sordukları soru, "Daha önce neden burada yoktunuz?" oluyor.
RENGÂRENK BİR ÇARŞI Mor Çarşı'ya bölgenin dört yanından gelen kadınlar tek kelimeyle, coşkulu. Kadın olma ortak paydasında buluştuklarını ve kadın dayanışmasını yükseltmek, kadın emeğinin değerini göstermek için bu etkinliğin önemli olduğunu vurguluyorlar. Bingöllü Zeliha Kuvaz, Tuncelili Fethiye Tosun, Diyarbakırlı Mehtap Kızılkan, Karslı Mecbure Uygur, Hakkarili Sevgi Özdemir, Elazığlı Sema Karabulut, Urfalı Filiz Öncel, uzattığımız teybe neredeyse aynı cümleleri fısıldıyorlar: "Kendimin farkına vardım, emeğimin değerli olduğunu öğrendim, biliyorum ki artık değerliyim."
Müjgân HALİS
|