|
|
|
|
|
|
Oyunda kimseye yağ çekmiyoruz!
Gafur Uzuner'in ölmüş eski belediye başkanı, Hakan Pişkin'in ise koltuğa yeni oturan idealist başkanı oynadığı 'Başkan ve Hayalet' oyunu arazi talanlarını ele alıyor. "Başkanların yaşadıklarını anlatıyoruz ama kimseye de yağ çekmiyoruz" diyen ikili ekliyor: Belediyeler peşimizde, oyunu bölgelerinde sahnelemek istiyorlar.
Hakan Pişkin ve Devrim Nas'ın 1994 yılında kurduğu Tiyatro Tİ, yeni sezona 'Başkan ve Hayalet' isimli iddialı bir oyunla başladı. Geçen hafta Beyoğlu Muammer Karaca Tiyatrosu'nda oynanan 'Başkan ve Hayalet' belediyecilik ve yolsuzluk gibi kavramları komik bir dille ele alıyor. Oyun, eski başkan (Gafur Uzuner) öldükten sonra yerine geçen genç ve idealist bir başkanın (Hakan Pişkin) yaşadıklarına değiniyor. Belediyelerin büyük holdingler karşısındaki varoluş savaşlarını anlatan oyunla ilgili yönetmen ve oyuncu Hakan Pişkin, "Bu oyun gündemdeki olayları tam orta yerinden yakalıyor. Bu bizim öngörümüzün bir kanıtı... Oyunun iyiliği ve kötülüğü tartışılır, o oyunun sanatsal kısmı ama oyun bence gerçekliğe parmak basıyor" diye konuşuyor.
*
'Başkan ve Hayalet' ne zaman ve nasıl ortaya çıktı? Hakan Pişkin: Oyun bu yaz eylül ayı gibi yazıldı. Biz 'Başkan ve Hayalet'te ilişkilerin nasıl değiştirildiğini, halkın kendi menfaatleri doğrultusunda nasıl yönlenebildiğini anlatıyoruz. Oyun, belediye mekanizmasını hem eleştiren hem de bunlara örnek davranış biçimlerini gösteren bir çalışma...
OYUN GERÇEĞE PARMAK BASIYOR
* Ama oyunun tanıtımında belediye sorunlarından çok, gündemdeki rant ilişkilerinden yola çıktığınız vurgulanıyordu... H.P.: Biz bir rant ilişkisi üzerinden bir belediyenin bir holdingle karşı karşıya gelmesini anlatmak istedik. Derken, gerçekten de böyle olaylar yaşandı. Konu bizim anlatmak istediğimizi tam olarak yakaladı diye düşünüyorum... Sıradan bir vatandaş olarak şunu görüyorum; çok kötü bir yapılaşmaya gidiliyor. Bu yapılaşma beni ürkütüyor. Ben ürküntümle böyle bir oyun hazırlıyorum. Bu oyun benim öngörümün ne kadar yüksek olduğunu gösteriyor. Oyunun iyiliği ve kötülüğü tartışılır, o oyunun sanatsal kısmı ama oyun bence gerçekliğe parmak basıyor.
* İlk gösteriminde kimler izlemeye geldi? H.P.: Oyunu ilk gösterimde 400 kişi izledi. İzleyenler genelde belediye başkanlarının yardımcılarıydı. Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan bir iş nedeniyle katılamadı ama telgraf gönderdi. Oyunu izlemek için başka bir seansı önerdiler. Biz de onlarla paylaşmaktan memnun olacağımızı söyledik. Aldığımız tepkiler de çok olumlu oldu. Bir kere, komedi türünde olduğu için çok eğlenceli bir oyun. Belediye başkanları da içinde bulundukları durumu çok iyi ifade ettiğimizi söylüyor. Ama yanlış anlaşılmasın, biz belediye başkanlarını kayıracak bir oyun yapmadık. Gafur Uzuner: Provalar sırasında Hakan'la bunu konuştuk. Ben işin ne kadar parlak çıkacağından kaygı duyan bir adamdım. Ama şöyle bir sezgim vardı; oraya çıktığımızda işin keyifli ve hoş olacağını düşünüyordum. Biz doğrudan yanayız. Bu oyun belediye başkanlarına yağcılık olsun diye yapılmış değil. Halk çok masum diye de bir şey yok. Onlar da haksız. Ben halktan bu olaylar karşısında tepki beklerdim.
* Nasıl bir tepki beklerdiniz? G.U.: Bu necip halk ve sivil toplum örgütleri bir şeyler yapmalıydı ama yapmadı. Bana geçen gün bir internet sitesinden yapılanları göndermişler inanamadım. Ormanlık arazileri feci şekilde katletmişler. Buna 100 kişi, 500 kişi çıkıp da gösteri yapamaz mıydı? Biz hiç duyarlı bir millet değiliz, kimse kusura bakmasın... H.P.: Eğlenceli bir şekilde sorunları anlatıyoruz. Oyunun broşüründe gerçek resimler kullandık. Her oyunda da bir sergi açmayı planlıyoruz. Barkavizyon kurgumuz olacak.
* Bu oyunun size maliyeti çok mu oldu? H.P.: Mesela Gafur'a hiç para vermedim. Ben de rol aldığım 'Sis ve Gece'den hiç para almadım. Sinemada böyleyken tiyatroda 50 kere böyle, tiyatroda para veremezsin. Şu an atv'de yayınlanan 'Şöhret' dizisinde oynuyorum, oradan kazandığım parayla da buradaki profesyonel arkadaşlarımın maaşlarını karşılamaya çalışıyorum, ki onlar da başka bir sahiplenmeyle çalışıyorlar.
ASLI ÖRNEK
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|