Memur konfederasyonları, memurların mesai saatlerinin öne çekilmesine yönelik önerinin, küresel ısınma ve beraberinde getirdiği sorunların çözümüne olumlu bir katkısı olmayacağı yönünde görüş bildirdi.
ısınmanın bütün dünyanın sorunu olduğunu vurgulayan Akyıldız, sadece Türkiye'de bir takım tedbirlerle küresel ısınmanın ve sonuçlarının önlemesinin mümkün olmadığını ifade etti. Akyıldız, şöyle konuştu:
''Böyle bir konuda 3-5 kuruşluk hesaplar yapılmamalı. Bu konunun iyi değerlendirilmesine ve önerilerin daha sonra kamuoyunun gündemine getirilmesi lazım. Üniversitelerden bir takım çalışmalar istendikten ve ciddi bir hazırlık yapıldıktan sonra ortaya çıkacak tedbirler kamuoyuyla paylaşılmalı. Bu tür konuları siyasi tartışmalara malzeme yapmamak gerekiyor. Bu öneriyle suni gündem yaratılmak istendiği endişesi duyuyoruz.''
''BAĞLANTI KURAMIYORUM''
KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, insanın biyolojik bir ritmi olduğuna işaret ederek, mesai saatlerinin 07.00'a çekilmesinin alışılmışın dışında bir durum yaratacağını, bu yeni duruma alışmanın da kolay olmayacağını söyledi. Tombul, mesai saatlerinin öne çekilmesinin çalışanların verimlerini olumlu etkileyeceğini söylemeye de olanak bulunmadığını belirtti.
Küresel ısınmanın nedenlerinin belli olduğuna işaret eden Tombul, küresel ısınmanın doğayı tahrip eden ekonomi politikalarının sonucu olarak insanlığın güncel sorunlarından biri halini aldığını anlattı.
Tombul, ''Durum böyleyken mesai saatlerinin öne çekilmesinden ne umuluyor bilemiyorum. Bununla küresel ısınma arasında bağlantı kuramıyorum. Bu önerinin sorunun çözümüne bir katkısı olabileceğini de düşünmüyorum'' diye konuştu.
Tombul, küresel ısınmaya karşı alınabilecek önlemlerin, atılabilecek adımların uzmanlar tarafından ortaya konduğuna dikkati çekerek, sorunun çözümü için uzmanların önerileri doğrultusunda adımlar atılması gerektiğini kaydetti. ''OLSA OLSA ELEKTRİK TASARRUFU SAĞLAR''
Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu da küresel ısınmaya karşı memurların mesai saatlerinin öne çekilmesinin bir fayda sağlamayacağını söyledi. Bazı kamu kurumlarında mesainin saat 08.00'de başladığına işaret eden Aksu, şöyle konuştu:
''Küresel ısınma ile memurların çalışma saatleri arasında bir ilgi kurmak çok olası değil. Bu öneri olsa olsa elektrik tasarrufu sağlar. 1994-1995 yıllarında da benzer bir uygulama söz konusu olmuştu. Memurların işe 1-2 saat erken başlamasıyla bir şeylerin çözüleceğine inanılıyorsa mesai saatleri öne çekilsin, ama bunun küresel ısınmayla ilgili sorunları çözeceğine inanmıyorum.''
Memurların saat 07.00'de mesaiye başlayabilmeleri için İstanbul ve Ankara gibi şehirlerde çok erken saatlerde evlerinden çıkmaları gerektiğini anlatan Aksu, bu durumda, erken saatlerde ulaşım aracı bulma konusunda ciddi sıkıntıların yaşanabileceğini ifade etti.