|
|
Nadasa bırakılan müsteşar ne yapıyor?
Akaryakıt kaçakçılığı olayında 'kaçakçılığa yardım' ettiği gerekçesiyle Danıştay kararı sonucu hakkında yargı süreci başlayan Gümrük Müsteşar vekili Mehmet Şahin, filmlere konu olabilecek bir senaryo ile Gümrük Günü törenlerinde azlini istemiş, Bakan Tüzmen de kendisine 'seni nadasa bırakıyorum' diyerek istifasını kabul etmişti. Benim bildiğim nadasa bırakılan yer bir sonraki dönem daha verimli olsun diye bir işlem yapılmaz. Acaba, nadasa bırakılan Müsteşar Vekili Mehmet Şahin şimdilerde ne yapıyor dersiniz? Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 14.08.2006'da onayladığı Başbakanlık Teftiş Kurulu raporunda Gümrük Vakfı'nın yasalara uygun olmayan işlem ve uygulamaları nedeniyle Müsteşar Vekili Mehmet Şahin ve İzmit Baş Müdürü Şükrü Keleş'in de aralarında bulunduğu yönetim kurulu üyeleri hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulduğu belirtiliyor. Raporda, Gümrük Vakfı, gümrük işlemlerinde kullanılan her türlü beyanname ve yazılı belgelerin basım ve satımının yasalara aykırı olarak toplanan bütçe dışı paraların usulsüz olarak harcadığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü müfettişlerinin de bu vakfın kapatılması için Ankara 22. Asliye Hukuk Mahkemesi nezdinde 2005/333 esas numarası ile 23.09.2005'te dava açtığını, vakfın mal varlığına tedbir konulduğunu ve aralarında Mehmet Şahin ve Şükrü Keleş'in de bulunduğu Yönetim Kurulu üyeleri hakkında 23.09.2005'te suç duyurusunda bulunulmuştur.
Gümrük Vakfı'na kapama Başbakanlık Teftiş Kurulu raporuna göre, Gümrük Vakfı'nca yapılması yasaklanan işlemleri yapmak için bu kez 'Gümrük Çalışanları Tüketim ve Yardımlaşma Kooperatifi' kurulmuştur. Kooperatifin 13.3.2006'da yapılan Genel Kurul toplantısında eskiden vakıf yönetiminde bulunan Müsteşar Vekili Mehmet Şahin Yönetim Kurulu Başkanlığı'na, İzmit Baş Müdürü Şükrü Keleş de yönetim kurulu üyeliğine getiriliyor. Kooperatif ilk iş olarak yapılması vakıfca yasaklanan işleri yapmak üzere 29.12.2005 tarihli bir protokol imzalıyor. Başbakan Erdoğan'ın 14.08.2007'de verdiği onayla, Bakan Tüzmen'den bu konuda Bakanlık Teftiş Kurulu vasıtasıyla konunun soruşturulmasını ve sonucunda Başbakanlığın bilgilendirilmesini emrediyor.
Kontrolörler soruşturamaz Bakan Tüzmen kendisine gelen Başbakanlık onaylı Teftiş Kurulu raporunu Gümrükler Teftiş Kurulu Başkanlığı'na havale edeceğine, suçlanan Müsteşar Vekili Mehmet Şahin'e gereğinin yapılması için havale ediyor. Suçlanan Müsteşar Vekili Mehmet Şahin de soruşturma yapılmak üzere amirlerini soruşturma yetkisi olmayan kendi emrindeki Kontrolörleri görevlendiriyor. Nadasa bırakılan Müsteşar şu anda aylık geliri 1 milyon YTL olan kooperatifin başkanlığını yürütüyor. Bu gelirlerin yarısı Müsteşarlığın harcamalarına tahsisli ve denetimi yok. Kooperatifin yaptığı işler yasal değil. Kooperatifin Başkanı Mehmet Şahin'in bu uygulamalarını soruşturma talimatı de Müsteşarlık şapkası ile yine Mehmet Şahin'e ait. "Kontrolörler ne zaman bu soruşturmayı bitirecek" derseniz, cevabını ben vereyim. Bu soruşturma Bakan Tüzmen olduğu sürece bitmeyecek. Bu yazıdan sonra da biterse beni çok mahcup edecek.
Yönetimden çıkarılmalılar 1163 Sayılı Kooperatifler Kanunu'nun 56'ncı Maddesi'ne göre hakkında kaçakçılık davası açılanlar kooperatif yönetiminde yer alamaz. Madde açık. Mehmet Şahin ve Şükrü Keleş'e uygulanmamasına anlam veremedim. Yoksa, bilmediğimiz bir dokunulmazlıkları mı var? Görüyor musunuz? Devlet çarkı nasıl işliyor. Başbakan Erdoğan bile baş edemiyor! Vatandaş nasıl baş edecek?
|