|
|
|
|
|
Mortgage yasa tasarısı genel kurulda
CHP Trabzon Milletvekili Akif Hamzaçebi, ''Aylık yüzde 1,55-1,60 konut kredisi faiziyle, Mortgage tasarısının başarıyla uygulanma imkanı yoktur'' dedi.
TBMM Genel Kurulunda, kamuoyunda Mortgage (tutsat) olarak bilinen Konut Finansman Sistemine ilişkin tasarının görüşülmesine devam edildi. Partisinin görüşlerini dile getiren Hamzaçebi, ipotekli konut kredisinin, sistemde olan bir uygulama olduğunu anımsattı.
Hamzaçebi, tasarının basında ''dar gelirliye umut'' şeklinde yansıtıldığına işaret ederek, gelişmiş ülkelerde ipotekli konut kredilerinin, sistemde ağırlıklı bir şekilde yer aldığını kaydetti.
Türkiye'nin
nüfus artış hızının yüzde 1.3 iken kentsel nüfus artış hızının yüzde 3.2 olduğuna işaret eden Hamzaçebi, bunun, kentteki konut talebini artıracağını, sisteme, konut talebini karşılayacak mekanizmaların yerleştirilmesi gerekliliğinin ortaya çıkacağını söyledi.
Hamzaçebi, Türkiye'deki mevduat vadesinin ortalama 3 ay olduğunu dile getirerek, bankaların, bu mevduatla sınırsız bir şekilde 5-10-20 yıl vadeli konut kredisi açma imkanının olmayacağını vurguladı. Hamzaçebi, tasarıyla, sisteme yeni kaynaklar getirilmesinin öngörüldüğünü belirtti.
Konut finansman sistemini başarıyla uygulayan ülkelerde, makro ekonomik istikrarın bulunduğunu ve enflasyonun yüzde 5'in altında olduğunu vurgulayan Hamzaçebi, ''Türkiye'de enflasyon yüzde 5'in altında değil, konut kredisi faizleri aylık yüzde 1,55-1,60 düzeyinde. Tasarıyı komisyonda görüştüğümüzde bu faiz yüzde 1'in altına inmişti. Şimdiki bu oran olağanüstü yüksektir. Bu faizle, yasanın başarıyla uygulanma imkanı yoktur, dar gelirlinin de bu faizle ev alma şansı yok veya güçtür'' diye konuştu.
Hamzaçebi, ilk kez konut alacak ücretlilere yönelik getirilen vergi teşvikinde bütçe dengelerini gözettiğini ifade etti.
İPOTEKLİ KREDİLER
AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Açıkalın, partisinin görüşlerini açıklarken, daha önce ipotekli kredilerin GSMH oranının yok denecek kadar azken, bu oranın bugün yüzde 4'e çıktığını söyledi. Açıkalın, ABD'de bu oranın yüzde 53, AB ortalamasının ise yüzde 40 olduğunu belirtti.
Bu tasarının, çerçeve yasa olmadığını ifade eden Açıkalın, tasarıyla, icra iflas, sermaye piyasası, tüketicinin korunması ve vergi kanunlarında değişiklik yapıldığını ifade etti.
''ARAZİ FİYATLARI, AŞAĞI ÇEKİLMELİDİR''
Anavatan Partisi grubunun görüşlerini açıklayan Muğla Milletvekili Hasan Özyer, nüfus artışı, göç, adaletsiz ve dengesiz gelir dağılımı gibi etkenlerin konut ihtiyacına neden olduğunu belirtti.
Kredi kullanarak ev sahibi olmak isteyenlere uygun koşullarda kredi sağlanmadığı için kendi imkanlarını kullandıklarını belirten Özyer, ev sahipliği oranının yüzde 60 olduğunu kaydetti.
Küçük yerleşim birimlerindeki konutların düşük standartlarda olduğuna değinen Özyer, 800 bine yakın konut açığı bulunduğunu, bu açığın her yıl 300 bin arttığını bildirdi.
Sistemin yıllar önce hayata geçirilmesi gerektiğini belirten Özyer, bankaların yüzde 1.5 faizle verdiği konut kredilerinin bu sistemden kaynaklanmadığını söyledi.
TOKİ'nin kamu çalışanlara yönelik yaptığı konutları aylık bin YTL'nin üzerinde pazarlamaya çalıştığını ifade eden Özyer, Ankara ve İstanbul'da ev alınması için 150 bin YTL'ye ihtiyaç olduğunu kaydetti. Özyer, ''Hangi sistemi getirirseniz getirin, önce düşük gelirli insanların alım gücünü artırmalısınız'' dedi.
Tutsat sisteminde, tüketiciyi korumaya yönelik mekanizma olmadığını belirten Özyer, ''Sistem, finansmanı sağlayanın riskini asgariye indirme üzerine kuruludur; tüketiciyi korumaya yönelik değil. Tüketici borcunu ödeyemez duruma düşerse 4 ayda evi satılabilecek'' dedi.
Özyer, kaçak yapılaşma ve niteliksiz konut yapımının önlenmesinin bu sistemle mümkün olmayacağını savundu. TBMM Genel Kurulunda, yasanın tümü üzerindeki görüşmelere devam ediliyor.
(AA)
|