Yalova çiçekçilik ile sanayi yatırımı arasında bocalıyor
İstanbul'un arka bahçesi konumundaki Yalova, inşaatçılardan sonra gemi inşa sanayicilerinin ilgi odağı oldu. 40 gemi inşacı ortak şirket kurdu, ülkenin en büyük tersane bölgesinin tesisi için Danıştay kararı bekleniyor.
Sabah Anadolu olarak bu kez 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nin en ağır etkisini gösterdiği illerden Yalova'dayız. 2 bin 567 kişinin hayatını kaybettiği, 4 bin 505 kişinin yaralandığı, 25 bin 980 konut ile bin 375 işyerinin ağır hasar gördüğü kentte, depremin üzerinden yıllar sonra bile psikolojik olarak bazı insanlar hâlâ yataklarında rahat uyuyamıyor. Kat sayısı sınırlansa da çok katlı yapılara alerji duyuluyor. Bununla birlikte fiziki olarak yaralarını sarmış bir kent buluyoruz. Ancak şurası bir gerçek ki, Yalova için Marmara Depremi öncesi ve sonrası var. Yalova Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Lütfullah Akıncı'nın deyimiyle Yalova'nın miladı deprem. Depreme kadar Yalova adeta İstanbulluların yazlık mekanıydı, bir emekli cennetiydi. Yap-sat'çılık yoğundu. Konutun rantı çok yüksekti. Sahil, yazlıkçı sitelerle doluydu. Hacı Mehmet Ovası konut alanıydı. Depremle konutlar kullanılamaz oldu. Termal turizmi de günübirlik ötesine geçemedi. Başkan Akıncı, "Deprem öncesi 300 inşaat firması vardı. Şimdi yüzde 10'u aktiftir. Yazın nüfusu 4'e, 5'e katlanırdı. Depremle Yalova yaz nüfusunu, ticaretini, ekonomisini kaybetti. Aradan geçen süreçte fiziki anlamda depremin yaraları sarıldı ama ticari anlamda
Yalova toparlanamadı. En büyük sorun, durgunluk. Küçük ölçekli işletmeler icrayla uğraşıyor. Kredi geri dönmeme, yeni kredi kullanamama gibi sorunlar yaşanıyor. Yeni yatırımlara ihtiyaç var" dedi.
İCRA TAKİBİ ARTTI Yalova Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı İsmail Mutlu da çocuklar, gençler, ticaretle uğraşmayanlar hariç tutulduğunda kentte her 5-6 kişiden birinin icra takibi altında olduğuna dikkat çekiyor. Depremin 5 bin kadar sanayi işçisi ile 5 bin inşaat çalışanını işsiz bıraktığını belirten Mutlu, ekonomideki daralma ile 2004 yılında 12 bin olan icra dosyası sayısının bugün 17 bine yükseldiğini söyledi. Yalova'da büyük ölçekli sanayi işletmeleri arasında yılda 275 bin tonluk kapasitesiyle dünyanın en büyük akrilik elyaf üreticisi Aksa'nın yanı sıra Ak-Al Tekstil, Ak Kim Kimya, Ak-Tops Tekstil, Ak-Enerji Elektrik Üretimi, Altıntaş Mermer, İstanbul Elyaf, İpek Kağıt da bulunuyor. Bazı sanayi kuruluşlarının çıkardığı duman kenti sarıyor. KİT yatırımı olmayan, uzun yıllardır özel sektör tarafından büyük yatırım da yapılmayan Yalova'da çiçek üretimindeki gelişme dikkat çekiyor. Çiçek üretimini ilk başlatan köy olan Laledere yakınlarında süs bitkileri ihtisas Organize Sanayi Bölgesi kurma çalışmaları yapılıyor.