Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Türkiye'nin ekonomik açıdan ve doğrudan yabancı yatırım çekme konusunda önemli gelişmeler kaydettiğini belirterek, ''Ancak bu kadar doğrudan yabancı yatırımın geldiği ülkede reel faizler daha düşük olmalı'' dedi.
Güler Sabancı, Sabancı Topluluğu şirketlerinden Temsa'nın Mısır'da Lasheen Group ile birlikte kuracağı otobüs fabrikasının temel atma töreninden sonra Türkiye'nin Mısır Büyükelçiliği tarafından verilen resepsiyonda gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Türkiye'nin son yıllarda ekonomik anlamda önemli başarılara imza attığını, çok büyük yol katettiğini ve daha çok Avrupalılaştığını vurgulayan Sabancı, doğrudan yabancı yatırım açısından da ülkenin çok iyi performans sergilediğini söyledi.
Sabancı,
Türkiye'nin geçtiğimiz yıl 19,7 milyar dolar civarında doğrudan yabancı yatırım çektiğini hatırlatarak, ''Ancak bu kadar doğrudan yabancı yatırımın geldiği ülkede reel faizler daha düşük olmalı'' diye konuştu. Mısır'da kendisiyle röportaj yapan gazetecilerin sürekli ''Türkiye nasıl başardı, sanayide nasıl bu kadar hızla ilerleyebildi?'' diye sorduğunu anlatan Sabancı, ''Demek ki dışardan Türkiye çok başarılı görünüyor. 20 yılda Türkiye çok yol almış. Bunu gözlemleyenler hayranlıkla söylüyorlar'' dedi.
''BAZI SEKTÖRLERDE ÜRETİMLE REKABET ZOR''
Türk yatırımcıların yurt dışındaki yatırımlarına ilişkin sorular üzerine Sabancı, bazı sektörlerde artık üretim yaparak rekabet etmenin zor olduğunu ifade ederek, ''İşçilik maliyetlerimiz çok yüksek. Enerji maliyetleri de var. Fakat Türkiye demokratik bir ülke. Sendikalarımız var, çalışanlarla toplu iş sözleşmeleri yapıyoruz'' dedi.
Sabancı, global rekabeti başarmak için hem üretim hem de pazar olarak başka ülkelerde etkin olmanın krizlere karşı da bir sigorta görevi gördüğünü kaydetti. Güler Sabancı, bir gazetecinin ''Yurt dışında yatırımdaki tartışma konularından biri de fabrikaların Türkiye'den sökülüp götürülmesi. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?'' sorusuna, ''Evet o da olacak. Çünkü bazı sektörlerde artık Türkiye'de üreterek devam etmek mümkün olmayabilir. Bunu da göreceğiz.'' yanıtını verdi. Sabancı, ''Global bir şirket durumuna gelen Kordsa birçok ülkede üretiyor, satıyor. Ancak karı, cirosu Türkiye'de toplanıyor ve burada vergisini veriyor'' diye konuştu.
Global rekabetin patronlar ve yöneticiler için çok zor şartlar getirdiğine işaret eden Sabancı, ''Globalleşmeden aslında en fazla tüketiciler faydalanıyor. Kalite yükselirken, fiyatlar düşüyor. Benim kullandığım ilk Toyota araba ile şu andaki Toyota arasında çok büyük farklar var. Şimdiki çok daha ileri teknolojiyle üretilmiş, çok daha iyi özelliklere sahip. Diğer taraftan fiyat karşılaştırması yaparsanız fiyatı belki de aynı kalmıştır'' diye konuştu.
''BİLGİ BİRİKİMİ, KNOW-HOW ÖNEMLİ''
Markalaşma ve katma değeri yüksek ürünlerin üretilmesinin önemine dikkat çeken Güler Sabancı, şöyle devam etti:
''Türkiye'de artık bazı sektörler rekabet edemiyor. Otomotiv ihracatı yan sanayi ile birlikte 15 milyar doları buluyor. Ancak otomotivde yan sanayi ile birlikte 15 milyar doları yakaladığımız ortamda tekstilin de 17 milyar dolarlık ihracatla devam etmesi zor. Türkiye aynı anda her şeyi yapamaz. Tekstilin de farklılaşması marka yaratması, katma değeri yüksek ürünlere yönelmesi gerekir.''
Sabancı, iş dünyasında başarılı olabilmenin şartlarından birinin bilgi birikimi, inovasyon ve know-how olduğuna dikkat çekerek, hayata geçirilen projelerde ve operasyonlarda bilgilerin ve kaydedilen aşamaların tek tek yazılı olarak sonraki dönemlere aktarılmasının gelecek için önemli olduğunu vurguladı. Sabancı, ''Biz Lassa'dan know-how alırken bir yığın dosya ile bir de ABD'den iki kişi geldi. Sakıp Bey de (Sakıp Sabancı) o zaman (know-how bu mu? Biz bu kadar parayı buna mı verdik?) demişti. Günümüzde artık bilgi çok değerli ve önemli hale geldi'' dedi. LASHEEN GROUP İLE ORTAKLIK
Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Kahire'ye 50 kilometre uzaklıktaki 10. Ramadan Sanayi Bölgesinde Lasheen Group ile birlikte yapacakları Temsa Mısır fabrikasıyla ilgili olarak da, bu yatırımın bölgesel güç olma açısından çok önemli olduğunu vurgulayarak, global güç olmanın öncelikle bölgesel güç olmaktan geçtiğini söyledi.
Lasheen Ailesi ile ticari ilişkilerinin eskiye dayandığını ifade eden Sabancı, grup ile ortaklık kurma noktasına gelmelerini şöyle anlattı:
''Biz Lasheen grubuna Kordsa'dan dolayı zaten 1983'ten itibaren mal satıyorduk. Bir süre sonra Mısır'da yatırım yapma teklifinde bulundular. Hatta (siz yapmazsanız biz başkasıyla yapmak zorundayız) dediler. Bu ülkedeki iş hacmimiz belli noktaya ulaştığı için biz de onlarla birlikte Mısır'da yatırımı düşünmeye başladık. Ayrıca Mısır bizim için iyi bir pazardı. Bu pazarı kaybetmek istemedik. 1993 yılında Nile Kordsa ortaklığını kurduk ve Mısır'da kord bezi üretmeye başladık. Şimdi de Temsa ortaklığını aynı grupla yaptık ve fabrikayı birlikte kuruyoruz.''