|
|
|
|
|
|
|
|
|
Fatsa: Cumhurbaşkanı AK Parti'den olur
AK Parti Grup Başkanvekili Eyüp Fatsa, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın ''yeni seçim stratejisini'' değerlendirirken, ''Sayın Baykal'ın, Türkiye'yi 40 yıl sonra anlıyor olması benim açımdan olumlu bir gelişme. Daha önce de 'Anadolu Solu' iddiasıyla kamuoyu önüne çıktılar ama hayata geçiremediler'' dedi.
Fatsa, TBMM AK Parti grubunda parlamento muhabirleriyle sohbet etti ve gündemdeki konulara ilişkin sorularını yanıtladı. Meclisin yarın, İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu hakkında ANAVATAN'ın verdiği gensoru önergesinin gündeme alınıp alınmamasını görüşeceğini kaydeden Fatsa, Genel Kurulda yarın küresel ısınma ve Türkçe'deki bozulma konularına ilişkin Meclis Araştırması açılmasına ilişkin önergelerin de ele alınıp karara bağlanacağını söyledi. Fatsa'nın verdiği bilgiye göre Meclis, Çarşamba günü, yabancı doktorların Türkiye'de çalışmasına olanak sağlayan yasa tasarının görüşmelerine devam edecek. Aynı gün 8 ayrı uluslararası anlaşmayı da ele alacak.Perşembe günü ise kamuoyunda ''mortgage'' (tutsat) olarak bilinen konut finansmanı ile ilgili düzenlemeler içeren kanun tasarısı, temel yasa yöntemiyle görüşülecek.
Meclis
yarın, gündemin bitimine kadar, çarşamba ve perşembe günleri ise 14.00-20.00 saatleri arasında çalışacak.
BAYKAL'IN SEÇİM STRATEJİSİ
Fatsa, bir gazetecinin, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın ''kimlik sorunlarını aşacağız, AB'ye hapsolmayalım, sanayi politikası oluşturacağız, okulda öğrencilere Atatürk'e ve dine saygıyı öğreteceğiz'' başlıklı yeni seçim stratejiyle ilgili haberleri hatırlatması üzerine şunları söyledi:
''Sayın Baykal, yeni bir siyasetçi değil. Önemli görevlerde bulunmuş ve 40 yıldır Türk siyasetinde yer alan bir isim. Sayın Baykal'ın Türkiye'yi 40 yıl sonra anlıyor olması, benim açımdan olumlu bir gelişme. Daha önce de 'Anadolu Solu' iddiasıyla kamuoyu önüne çıkmıştı. Farklılıkları uzlaştırma projeleri vardı. Maalesef o projelerini hayata geçiremediler ve uygulayamadılar. Türkiye 73 milyon insanın yaşadığı bir ülke. Ortaya atılan siyasi projelerin, hiç kimseyi dışlamadan herkesi kardeşlik içinde bir arada tutmayı amaçlaması gerekir. Bu bütün siyasetçilerin hassasiyetle üzerinde durması gereken bir konu. Bu iddialar, CHP için geç kalmış iddialardır. CHP yeni bir parti, Sayın Baykal da yeni bir lider değil. Daha önceki açılımlarını uygulamayı bir kenara bırakın, partilerinin yetkili kurullarından bile geçiremediler. Farklılıkların bir arada yaşatılması ve bir güven oluşturulması taliplerini tabii ki doğru buluruz. Ama iddiayı ortaya atanların iddialarının arkasında durmaları gerekir. Geçmişteki iddialarının arkasında durmadılar ve uygulayamadılar. Samimiyetlerini önümüzdeki günlerde göreceğiz.''
301. MADDE
Fatsa, TCK'nın 301. maddesiyle ilgili soruyu yanıtlarken de Hükümetin ve AK Parti'nin sivil toplum örgütlerinden öneri istediğini ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bu maddenin değiştirilebileceğini açıkladığını hatırlattı. Bu konuda bir ön yargıları bulunmadığını anlatan Fatsa, ''Ortada sivil toplum örgütlerinin ortaya koyduğu bir metin var. Hükümetin de bu konuda çalışması var. Bütün çalışmalar bir araya getirilir ve önümüzdeki günlerde bu konuda bir düzenleme olur. Biz bu konuda tekliflere açığız'' dedi.
TBMM BAŞKANI ARINÇ'IN AÇIKLAMALARI
Bir gazetecinin, TBMM Başkanı Bülent Arınç'ın ''yasama organı kuşatma altında'' şeklindeki açıklamalarını hatırlatması üzerine de Fatsa, şunları söyledi:
''Öyle zannediyorum ki bu açıklamadan kastı; özellikle 12 Eylülden sonra hazırlanan 1982 Anayasasının 6. maddesindeki anayasal kurumlar... Millet iradesinin paylaşımı ile alakalı o maddeye bir gönderme yapmış. Ben öyle anladım en azından. Tabii ki Meclis Başkanımızın bu düşüncelerine saygı duyarız. Anayasa'daki düzenleme 12 Eylül dönemindeki bir düzenlemedir. 1961 Anayasasında yer almayan bir düzenlemedir... Esas olan millet iradesidir. Yetkinin kaynağı da bizzat milletin kendisidir. Dolayısıyla milletin direkt yetki verdiği kurum TBMM'dir. TBMM dışında millet adına yetki kullanan başka Anayasal kurumlar da vardır. Esas olan bu kurumlar arasında bir uzlaşı, bir anlayış, bir hoşgörü içerisinde kamuoyunda farklı anlamalara sebebiyet vermeden bu yetkiyi kullanabilmektir.''
CUMHURBAŞKANI SEÇİMİ
AK Parti Grup Başkanvekili Fatsa, TBMM Başkanı Arınç'ın, Cumhurbaşkanı seçimle ilgili sözlerini nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine de ''Sayın Başbakanın 'Nisan'ı bekleyin' dediği noktada bekliyoruz. Biz, bu konuda AK Parti dışında yapılmış bir takım konuşmaları veya görüşmeleri takip ediyoruz ama biz parti alarak Cumhurbaşkanlığı konusunda net bir şeyi henüz kamuoyu ile paylaşmadık'' diye konuştu.
Parti olarak Nisan'ı beklediklerini vurgulayan Fatsa, şöyle devam etti:
''Daha önce de Sayın Meclis Başkanımız, Başbakanımız, parti yetkililerimiz, TBMM içinden bir Cumhurbaşkanı seçileceğini, Cumhurbaşkanının seçilmiş bir milletvekili olacağını açıkladı. Net ifadeler var ki biz de parti grubu olarak buna katılıyoruz. Meclis içinden bir Cumhurbaşkanı seçilmesini biz de destekliyoruz. Ama bu isim kim olur? Bunu inşallah Nisanda hep beraber göreceğiz. Nisan'dan önce yapılan tartışmalara taraf olmak istemiyoruz.''
Fatsa, bir gazetecinin, CHP sözcülerinin açıklamalarından dolayı TBMM Başkanı Arınç'ı istifaya davet ettiklerini hatırlatması üzerine de ''Muhalefet herkesi istifaya davet ediyor. Kamuoyu da muhalefeti istifaya davet ediyor. Muhalefet sorumluluklarını yerine getirmediği için kamuoyu da onları istifaya davet ediyor'' diye konuştu.
''AK PARTİ GRUBUNDAN OLUR''
AK Parti'nin 354 milletvekili bulunduğunu hatırlatan Fatsa, ''Geçmişteki örneklerine baktığımız zaman olması gereken, Meclisten birisi Cumhurbaşkanı seçilecekse ki öyle istiyoruz, bu AK Parti grubundan olur'' dedi. Fatsa, bu durumu eleştiren muhalefetin kendi Cumhurbaşkanı adaylarını açıklamasını isteyerek, ''ola ki sizin ortaya koyduğunuz adayları AK Parti grubu da sevebilir, kabul edebilir'' diye konuştu.
Arınç'ın AK Parti grubundan seçilmiş bir Meclis Başkanı olduğunu hatırlatan Fatsa, Arınç'ın Meclis Başkanlığına iki kere aday olduğunu ancak CHP'nin her iki seçimde de destek vermediğini söyledi. Fatsa, ''Bugün Meclis Başkanının AK Parti Manisa milletvekili olduğunu bilmeyen kimse yok. Meclis Başkanı aynı zamanda AK Parti'nin bir üyesidir ve Manisa Milletvekilidir...'' dedi.
AA
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|