|
|
|
Kral Abdullah'a kötü haber
İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Suudi Arabistan Kralı Abdullah'ın arazisinin yer aldığı Sevda Tepesi'ni kapsayan alanda hiçbir inşaatın yapılamayacağını, doğal sit alanı olan söz konusu parselde Boğaziçi Kanunu hükümlerinin uygulandığını, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Boğaziçi İmar Müdürlüğü'ne herhangi bir yapı izni müracaatının olmadığını belirtti.
CHP İzmir Milletvekili Erdal Karademir, Sevda Tepesi ile ilgili tartışmaları TBMM gündemine getirerek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi verdi.
Karademir,
Kral Abdullah'ın "yapı yasağı" bulunan Sevda Tepesi'ndeki arazisine imar izni istediğinin iddia edildiğini anımsatırken, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş'ın, bir gazeteye imar izni verilebilmesi için çalışmalara başladıklarını açıkladığını kaydetti. Karademir, şunları kaydetti:
"İmar izni Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen Sevda Tepesi'nin, iptal gerekçesinin koşulları ortadan kalkmış mıdır? Bu güne kadar kendi yurttaşına tanınmayan kolaylığın, Suudi Kralı Abdullah'a tanınması anayasanın eşitlik ilkesine uygun mudur? Anayasamızın "mülkiyet hakkı"na ilişkin 35. maddesi, her kim olursa olsun "mülkiyet hakkını toplum yararına aykırı kullanılamayacağı"nı hüküm altına almıştır. Kral Abdullah'a, Türkiye Cumhuriyeti'nin bir hukuk devleti olduğu, anayasamızın söz konusu ilkesi gereği sahip oldukları araziye "imar izni" verilmesinin bu ilkeye göre olanaklı olmadığı, hatırlatılmış mıdır? Yasal, bilimsel ve teknik kısıtların, kişilerin talepleri üzerine ve kişilerin yararına yeniden düzenlenmesi ve değiştirilmesi, planlama esasları ve kamu yararı ilkesiyle örtüşür mü?"
AKSU: İZİN BAŞVURUSU YOK
Karademir'in yazılı soru önergesini yanıtlayan İçişleri Bakanı Aksu ise, arazi ile ilgili olarak, şu bilgileri verdi:
"Önergede sözü edilen yerin tapu kütüğünde, Üsküdar İlçesi, Kandilli Mahallesi, 172 pafta, 945 ada, 12 parsel sayılı 22/07/1983 onanlı Boğaziçi Sahil Şeridi ve Öngörünüm Bölgesi Uygulama İmar Planında, 'Koruya Katılacak Alan'da kaldığı ve bu alanlarda geçici dahi olsa hiçbir inşaatın yapılamayacağı, ayrıca bu alanların bitki örtüsünün geliştirilmesinin esas olduğu, doğal sit alanı olan ve 2960 sayılı Boğaziçi Kanunu hükümlerinin uygulandığı söz konusu parsel ile ilgili, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Boğaziçi İmar Müdürlüğü'ne herhangi bir yapı izni müracaatında da bulunulmadığı, anlaşılmıştır."
DÖNÜŞÜM TASARISI YAPILAŞMAYA OLANAK SAĞLIYOR
Karademir, Aksu'nun yanıtı konusundaki basın açıklamasında ise, "Dönüşüm Alanları Hakkında Kanun Tasarısı"nın 4. maddesinin, 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu, 2873 sayılı Milli Parklar Kanunu, 3621 sayılı Kıyı Kanunu, 2960 sayılı Boğaziçi Kanunu, 6831 sayılı Orman Kanunu, 5403 sayılı Toprak Koruma Kanunu, 4342 sayılı Mera Kanunu ile benzeri yasaların kapsamında kalan alanların "imara açılmasını" olanaklı hale getirdiğine dikkat çekti. Karademir, şunları kaydetti: "Dönüşüm Alanları Hakkında Kanun Tasarısı, TBMM Bayındırlık ve İmar Komisyonu'nda kabul edilmiştir. TBMM Genel Kurulu'na inmesi için AKP hükümeti tarafından uygun zaman ve ortam beklenilmektedir. Böylece, Dönüşüm Alanları Hakkında Kanun ile sadece Boğaziçi değil, kıyı ve sahil şeritleri, orman alanları, milli parklar, sit alanları, meralar, özel çevre koruma alanları, tarım alanları ve maden alanları AKP hükümetinin uygun gördüğü yerli ve yabancı kişi ve şirketlerin talanına ve işgaline açılacak, bu işgale de 'yüksek kamu yararı" adı verilecektir."
(ANKA)
|