|
|
Nişantaşı klasikleri
Tarih boyunca İstanbul'un seçkinlerinin rağbet ettiği Nişantaşı'nda, dünden bugüne kalan ve müdavimleri bulunan çeşitli mekânlara ve semtin tarihine, kısaca göz attık.
Avrupa Yakası'nın en Avrupai semti: Nişantaşı
Bugün İstanbul'un en gözde semti hiç kuşkusuz Nişantaşı. Her gün Batı'ya biraz daha benzeyen semtte yarım asırdır değişmeden duran, artık bir güven markası haline gelmiş dükkânlar da var.
Lüks yaşamlar, şatafatlı hayatlar, marka kıyafetler... 10 yıl öncesine kadar iyi bir restoranda yemek yemek için İstanbul cemiyet hayatının önde gelen isimleri, New York'taki Soho'nun, alışveriş içinse Paris'in yolunu tutardı. Şimdi ise hem butikleri hem de restoran ve kafeleriyle tüm bunlarla aşık atabilen bir semtimiz var: Nişantaşı. 19. yüzyıl mimarisini rahatlıkla görebildiğimiz, yüksek tavanlı, kafes pencereli Nişantaşı binaları aydınlardan sosyeteye, sanatçılardan vekillere kadar birçok ünlüye ev sahipliği yaptı ve yapmaya devam ediyor. Ama 'değişmeyen tek şey değişimin kendisidir' sözünden burası da nasibini alıyor. Bir dönem gidilen kahvehanelerin yerinde şimdi kafeler, her biri el emeği göz nuru olan ve elde özenle dikilen kıyafetlerin yerinde ise dünyaca ünlü markalar yer alıyor. 'Batı'ya her gün daha da fazla benzeyen Nişantaşı sokaklarında, buram buram nostalji kokan ve görenleri 50 yıl geriye götüren mekânları sizler için araştırdık... Bugün İstanbul'un en seçkin semtlerinden olan Teşvikiye, bundan 150 yıl önce, ok talimlerinin yapıldığı boş bir araziydi. Bölgedeki ilk hareketlenme, 18. yüzyılın ilk çeyreğinde Hacı Hüseyin adında, o sıralar tersane yöneticiliği yapan bir kişinin, arazi satın alarak kendisine ait bahçe haline getirmesiyle başladı.
ABDÜLMECİD
KURDU Sultan Abdülmecid'in kurduğu yeni bir semt olan Teşvikiye, Sultan İkinci Abdülhamid'in tahta geçmesinden sonra, devlet adamları için bir lojman bölgesi kimliği kazandı. Dönemin tüm ileri gelenleri saraydan verilen talimata uyarak bu bölgeye yerleştiler. İkinci Abdülhamid 1892'de semt sakinleri için Meşrutiyet Camii'ni yaptırıp, babasının inşa ettirdiği Teşvikiye Camii'ni de tamir ettirdi. Dönemin önde gelen devlet adamları caddenin iki yanında yaşıyorlardı. Teşvikiye Camii'nin karşısından başlayarak bugünkü Osmanbey'e doğru önemli devlet adamlarının konakları sıralanıyordu.
BURCU ALDİNÇ
|