| |
|
|
Tarikat ve siyaset
Kütahya'da ve ilçelerinde dolaşırken geçtiğimiz yollarda "türbeler" gördük. "Civar illerde" de durum farklı değil. Bu bölgede dikkatimizi çeken bir şey oldu: "Tarikatların gücü." Süleymancılar mı ilk sırada yoksa Fethullah Hocaefendi'nin cemaati mi, bilemiyoruz. Sadece "şunu" biliyoruz: Yurdun "bu kesiminde" tarikatları yok sayarak siyaset yapabilmek zor.
AK Parti'nin "gücünü" gördük. Ama AK Parti ile ilgili "bizimle ilgilenilmiyor, yandaşlar kollanıyor, küçük esnaf zor durumda" diye şikayetler de dinledik.
Kütahya'da çok kişi "Cavit abi (eski bakanlardan merhum Cavit Erdemir) bize çok hizmet etti" dedi. Çok kişi eski milletvekili merhum Ahmet Derin'i övdü. Ve yine çok kişi "Allah razı olsun, iyiliğini gördük" diye eski TBMM başkanı Mustafa Kalemli'den saygıyla bahsetti.
"Ana sorun" işsizlik. Kütahyalı'nın biri "yaz gazeteci bey" diye yolumuzu kesti: - Tunçbilek termik santralinde 1.400 kişi çalışırdı... 285' e indi... Yaz bunu, yaz. MHP "gücünü koruyor." DYP'liler "milletvekili adayları önseçimle belirlensin" diyor. "CHP ne alemde" diyecek olduk. 7 yıl Tavşanlı'da CHP İlçe Başkanlığı yapan ve şimdi siyaseti "kenardan izleyen" Avukat Ali İhsan Bakır konuştu: - Ankara' dan lider rüzgar estirecek ki buralarda yaprak sallansın. - Türkiye'nin örf, adet ve gelenekleri ile ters düşmeyen politika üretmeliyiz. - Slogan devri bitti... Yeni söylem aş, iş, ekmek olmalı... Her şeyin başı yatırım.
2002'de AKP Kütahya'yı "60 almıştı." Bugün AKP için "en çok 3 milletvekili çıkarır" diyenleri gördük ama... "4" diyene rastlamadık. Tabii her şey "barajı kaç partinin geçeceğine bağlı."
|