Siyasetteki sürprizler...
Merkez sağ ve solda uzun süredir yaşanan ittifak arayışlarında bir noktaya gelindi. Özellikle de merkez solda... Soldaki gelişme, "10 Aralık Hareketi" nin, geçen haftaki model açılımıyla hızlandı. Önce SHP lideri Murat Karayalçın, partisinin Küçük Kurultayı'ndan karar çıkardı. Ardından DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, önerilen modele olumlu baktıklarını bildirdi. DSP Genel Sekreteri Ahmet Tan'ın dün vurguladığı gibi; "niyet olduktan sonra, tekeden bile süt çıkarılır; şimdi o aşamaya gelindi..."
İttifak modeli Merkez solda üzerinde uzlaşılan modelin nasıl işleyeceğine gelirsek... Aslında yakın siyasi tarihte uygulanmış bir yöntem. Buna göre, ittifaka katılan partiler kimliklerini koruyacak, seçime bir partinin birleşik oy pusulasından girilecek. Aynen, geçmişte MHP'nin RP, BBP'nin ANAP, HADEP'in de SHP listesinden seçime girmesine benzer formül çalışacak... Ancak, bir farkla... İttifaka giren partilerin genel başkanlarından herhangi biri başbakan adayı olmayacak. Sandıktan iktidar çıkmaları halinde kimin başbakan olacağına, genel başkanlar önceden karar verecek; bu isim seçim öncesi kamuoyuna açıklanacak. Hatta, seçimin kazanılması halinde bazı önemli bakanlıklara getirilecek kişilerin adları da önceden duyurulacak. DİSK Başkanı Süleyman Çelebi ve DSP Genel Sekreteri Tan, başbakan isminde zorluk çıkacağını sanmıyor. Çelebi, "İsmail Cem, cenazesinde sol ve sağdan bütün liderleri bir araya topladı; insanlar öldükten sonra değil, yaşarken de bunu başarabilmeli. CHP de bu oluşumun içinde olmalı" dedi. Çelebi, Başbakan adaylığı için Hikmet Çetin ismi geçtiği yönündeki haberlere de "O da bir ağabeyimiz. Önemli olan herkesin bu konuda heyecan duymasıdır. Halkanın genişletilmesidir" yanıtını verdi.
Çetin mi, Eriş mi? Merkez sağdaki arayışlara gelirsek... Soldaki gelişme bu arayışları da etkileyeceğe benziyor. Örneğin, eski Başbakan Mesut Yılmaz ile birlikte yeni bir oluşum için çaba gösteren Celal Doğan dün şunları söyledi: "Hareketimizin önderliğini üstlenmesini istediğimiz Hikmet Çetin'in son kararını bekliyorduk. Ankara'ya da onun için gitmiştim; ama İsmail Cem'in ölümü üzerine görüşemedik. Ardından 10 Aralık Hareketi, DSP, SHP ittifak kararı çıktı. Oradaki gelişmeyi görmem lazım, halkayı genişletebilirler. Bu, gelişme çabamıza şu an engel..." Doğan, "Çetin olmaz ise Meral Gezgin Eriş'le yola devam edilmesine dönük bir kararları olup olmadığı" soruma da şu yanıtı verdi: "Mesut Bey, Meral Hanım'la konuştu. Ama soldaki bu önemli gelişme üzerine ben bir şey yapmıyorum, bekliyorum." Hikmet Çetin ise adı üzerindeki iddialarla ilgili soruma şu yanıtı vermekle yetindi: "Celal Doğan arkadaşım, her gün görüşüyorum; ama bir oluşuma önderlik etmek anlamında değil. Yeni oluşum için ben bir şey demiyorum."
İki liderin bakışı İttifak arayışlarına CHP gibi merkez sağın iki partisi DYP ve Anavatan da kapalı... Anavatan'ın MKYK toplantısında bazı üyeler merkez sağda ittifak isterken, Genel Başkan Erkan Mumcu karşı çıkmıştı. Mumcu, gerekçesini dün şöyle özetledi: "Siyasi partilerin ihtiyacı olsa bile, Türkiye'nin ihtiyacı ittifaklar değil; merkezi yeniden inşa etmektir. Sağda ve solda toplumun temel ve ortak değerleri etrafında bütünleşebileceği fırsatları yaratmaktır." DYP lideri Mehmet Ağar da "ittifak olmaz, herkes büyük çatıya gelir" deyip ekledi: "Biz kimseye kapı, kucak kapatmadık, bir tek kötü laf etmedik. Herkes ağırlığı olan yapıya gelir..." Ankara'da merkez sağ ve solda durum böyle...
|