|
|
|
'Borsa 48 bini aşacak, bu ülke iyi noktaya gelecek'
Başbakan Erdoğan, SPK'nın 25'inci kuruluş yıldönümü töreninde, Türkiye'nin daha iyi noktalara geleceğini belirterek, "Borsa 42 bine çıktı, 48 bine de ulaşacak" dedi.
Başbakan Tayyip Erdoğan, Sermaye Piyasası Kurumu'nun (SPK) 25'inci kuruluş yıldönümü töreninde, Türkiye'de artık "Hamili kart yakınımdır" döneminin sona erdiğini ya da asgariye indiğini söyledi. Merkez Bankası'nın tam bağımsız olduğunu vurgulayan Erdoğan toplumsal huzurun her türlü tartışmanın üzerinde tutulması gerektiğini belirtti. Erdoğan, seçim ekonomisi uygulamayacaklarını da tekrarladı. Başbakan Erdoğan şu mesajları verdi:
* HAMİLİ KART DÖNEMİNE SON: Geçmişte sürekli zarar eden KİT'ler bugün kâr elde eder hale geldi. Buraların da nasıl arpalıklar haline getirildiğini hepimiz biliyoruz. Hatta, şunlara bu toplum çok alışık, "Hamili kart yakınımdır." Bu kartvizitler alınıp kısa sürelerde işe başlayanları bu ülke çok gördü. Ardından hantallık, şişmiş kadrolar, zarar üstüne zarar. Hamili kart yakınımdır dönemi, bizimle birlikte bitti veyahut da asgariye indi.
*
DEMOKRASİ: Demokrasiyi, hukuku, güveni, istikrarı, toplumsal huzuru, bütün tartışma temalarını üzerinde tutmalıyız. Zira durağanlığa, tereddüde, zaman kaybına artık hiç tahammülümüz yoktur.
* İCAZETLİ BAĞIMSIZLIK DEĞİL: Bağımsız kurumlar icazetli bir bağımsızlıkla değil, gerçekten bağımsız olarak fonksiyonlarını rahatça yerine getiriyorlar. Gerektiğinde, bir yanlış gördüklerinde cesaretle kalkıp bunu eleştirebiliyorlar. Kamu bankaları hiçbir baskı olmadan rahatça faaliyetlerini sürdürüyorlar. Dün zarar eden bu bankalar, şimdi kar ediyorlar. Merkez Bankası'nın bağımsızlığı konusunu bu ülke yıllarca tartıştı ancak tam bağımsızlığı fiilen bu dönemde gerçekleşti.
* SEÇİM EKONOMİSİ YOK: Seçim veya başka gelişmelerde taviz vermemiz, gevşememiz asla söz konusu olmayacaktır. Demokrasinin işleyişi artık istikrarsızlığa değil, istikrara, güvene, büyümeye ve kalkınmaya hizmet edecektir. 2013 yılına kadar kişi başına milli geliri 10 bin dolar seviyesine çıkarmayı, ihracatta 210 milyar dolar seviyesini yakalamayı, enflasyonu yüzde 3-4'lere indirmeyi, Türkiye'yi dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına yerleştirmeyi hedefliyoruz.
* BORSA 48 BİNİ AŞACAK: Borsa tekrar toparlanmaya başladı ve dün akşam itibariyle tekrar 42 bine kadar çıktı. İnanıyorum ki 48 bini aşacak, bu ülke daha iyi noktaya gelecek. Çünkü bazı sanal sıkıntıların veyahutta sanal atmosferlerin oluşturduğu ortamların piyasada ne gibi bazı sıkıntılar meydana getirdiğini hissetmeyen, anlamayan ve anlamak istemeyenler var.
* SOSYAL POLİTİKALAR: Bu ülkenin belli kesimleri kendilerini güvende görür, belli kesimleri çaresizlikle başbaşa kalırsa orada bir başarıdan söz edilemez. Bizim bütün gayretimiz toplumun güçlenmesi içindir. Bizim son 4 yılda elde ettiğimiz başarı, A şahsının, B şahsının, şu bakanlığın, bu kurumun başarısı değil bu, hepimizin, milletimizin ortak başarısıdır.
* YABANCI İÇİN ÇEKİM MERKEZİ: Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Türk sermaye piyasasının, yabancı yatırımcılar açısından bir çekim merkezi haline geldiğini söyledi. 1 milyon bireysel yatırımcı yanında 4 milyonu aşkın yatırım fonu yatırımcısının, sermaye piyasalarının kurumsal kimlik kazanması yolundaki en önemli göstergesi olduğunu belirten Şener, sermaye hacmini büyütemeyen ekonomilerin ancak sorunlarını büyütebileceğini belirtti ve "Bir ülke ekonomisi, sermayesini büyütebildiği kadar büyüktür" dedi. SPK Başkanvekili Turan Erol da SPK'nın bin 300'e yakın kurumu denetlediğini, denetimlerinin yerli ve yabancı yatırımcıların güvenini sağladığını söyledi. Borsa şirketlerinin değerinin 230 milyar doları bulduğunu işaret eden Erol, SPK'nın sermaye piyasası kültürünün yerleşmesinde önemli rol oynadığını belirtti.
25 YILLIK SPK'NIN KURUCU BAŞKANI'NA PLAKET Başbakan Tayyip Erdoğan, Sermaye Piyasası Kurumu'nun 25'inci kuruluş yıldönümünün kutlandığı törende SPK Kurucu Başkanı İsmail Türk'e bir plaket verdi.
|