Çanakkale tarım ile büyüyor ülkenin en büyük çiftliği oluyor
Çanakkale domatesi, Ezine peyniri, Ayvacık zeytinyağı, Biga yoğurdu, Bayramiç elması ve kirazı, Umurbey şeftalisi, Bozcaada çavuş üzümü Çanakkale deyince hemen akla gelen ilk markalar. Kentte çoğu koyun sütü işleyen 50'ye yakın mandıra var.
Çanakkale tarımda ve hayvancılıkta oldukça iddialı bir il. Çanakkale domatesi, Ezine peyniri, Ayvacık zeytinyağı, Biga yoğurdu ve peynir tatlısı, Bayramiç elması ve kirazı, Umurbey şeftalisi, Bozcaada Çavuş üzümü, Gelibolu sardalya balığı, Çanakkale deyince hemen akla gelen markalar. Tarım envanterini çıkaran kent, ülkenin domates üretiminin yüzde 5'ini, zeytin üretiminin yüzde 6'sını, şeftali üretiminin yüzde 8'ini gerçekleştiriyor. Çanakkale, zeytinyağı üreticisi olarak tanınmıyor. Oysa Edremit Körfezi'ne yakın kapasitede zeytinyağı üretiliyor. Zeytinlikler ve zeytinyağı fabrikaları Ayvacık, Ezine
ve Bayramiç ilçelerinde yoğunlaşıyor. Çanakkale'de zeytinlikler 27 bin 695 hektar alan kaplıyor. 500 bin 912 meyve vermeyen, 4 milyon 75 bin 742 meyve veren zeytin ağacı var. Körfez bölgesi zeytinyağlarının coğrafi işaret tescili alınması için patent enstitüsüne yapılan başvuruya konu haritaya Ayvacık ve Ezine yöresi de dahil edildi.
EZİNE PEYNİRİ MARKALAŞIYOR Hububat ve bakliyat ilin her tarafında yaygın. Çoğu koyun sütü işleyen 50'ye yakın mandıra var. Keçi ve koyun sütünden yapılan ünlü Ezine
peynirini marka yapmak için çalışmalar sürüyor. Son derece eski ve köklü bir bağcılık kültürüne sahip Çanakkale'de bağcılık ve şarapçılık daha çok Bozcaada'da yoğunlaşıyor. Ülkenin en uzun ikinci sahil şeridine sahip il olan Çanakkale, Marmara Bölgesi'nde İstanbul'dan sonra ikinci büyük balıkçılık merkezi konumunda bulunuyor. Çanakkale Ticaret Borsası Başkanı Kaya Üzen, "Ürün çeşitliliğimiz fazla ancak yatırımcı sayısı az. Ürünlerimiz hammadde olarak pazarlanıyor. Meyveleri işleyen tesis bulunmuyor. Yatırımcının önü açılmalı" diyor.