|
|
Mevlevi mutfağıyla bir gece
Yıllardır 17 Aralık'ta Konya'ya gidip Şeb-i Aruz törenlerine katılmak isterim, bir türlü olmaz. Bu yıl da olmadı, ama en azından Kanyon Konyalı'da düzenlenen Bir Mevlevi Somadı gecesinde güzel yemekler yedik ve Mevlana konuştuk. Gecenin benim için en ilginç yanı, ülkemizin gerçek mutfak ustalarından Nevin Halıcı ile ilk kez tanışıp konuşmak oldu. Bu efsanevi Konyalı hanımefendi, ağabeyi Fevzi Halıcı'yla birlikte ülkemizde yemek kongreleri düzenliyor, yurtdışında mutfağımızı temsil ediyor, kitaplar yazıyor. O, mutfak bilgi ve sevgisini bilgelikle bağdaştırmış gerçek bir kültür elçisi. İnşallah Konya'ya gidip onu da ziyaret edeceğim. O akşam mönüyü de Nevin Hanım yapmış, gecenin anlamı ve yemeğin Mevlevi kültürü içindeki yeri üzerine küçük, ama çok yararlı bir broşür hazırlamıştı. Mevlana'nın kendi sözlerinden yola çıkarak... Keşke tümünü size nakledebilsem! Tutmaç çorbası, şiş kebap, Mevlevi pilavı, pekmezli ayva yemeği, badem helvası gibi güzel şeyler yedik. Bana en ilginç geleniyse içecekler oldu: Gül şerbeti de sirkeli bir içki olan Sirkencübin de gerçekten nefisti. Üstelik Nevin Hanım'a göre, Sirkencübin'in tarifi, "Bizzat Hz. Mevlana tarafından verilmiş ender tarifelerdendi." Tüm bu yemekleri merak ettiyseniz üzülmeyin: UNESCO tarafından Mevlana Yılı ilan edilen 2007 yılı boyunca, her ayın 17. günü aynı mönü tekrarlanacak. Bilgi için: (0212) 353 04 50
|