|
|
|
|
|
Kebap vatanından dünyaya salyangoz ihraç ediyorlar
Adana'da kurdukları 6 milyon dolarlık fabrikada, salyangoz, yengeç, ahtapot, karides ve hamsiyi işleyen Pakyürek Kardeşler, Avrupa ve ABD'de kısa sürede ün kazandı. Şirket 6 ay önce Türkiye pazarına da ürün vermeye başladı.
Kebabın memleketi Adana'dan, salyangoz kralı çıktı. İşlenmiş tarım ve su ürünleri sektöründe küçük bir işletme olarak 45 yıl önce başladıkları işi son dönemde hızla büyüten Adana'lı Pakyürek kardeşler, önce Avrupa ülkeleri ve ABD pazarında tanındı. Yurtdışındaki marketlere, o marketlerin markasıyla üretim yapan şirket, Yunanistan'da da Uzo Mezzo adıyla ünlendi. Son olarak geçtiğimiz aylarda ABD ordusunun denetiminden geçen şirket, ABD'ye ürün verebilecek yeterlilikte bulunarak listeye girdi. Dünyanın pek çok yerinde pazarı olan Pakyürek Kardeşler, ilk kez geçtiğimiz haziranda Real ve Metro'larda kendi markaları olan MezzeMarin ile Türk pazarına girmiş oldu. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Behiç Pakyürek ve kardeşi Genel Müdür Yardımcısı Selami Pakyürek'in bütün hayali, 'meze' denince ilk akla gelen marka olmak. MezzeMarin markası ile şimdilik 20'ye yakın marine meze ürününü, fileto, salata ve fümelenmiş olarak yurtiçi pazara sunaduklarını söyleyen Behiç Pakyürek, "Türkiye'de balık mezesindeki boşluğu doldurup kendi insanımıza su ürünlerini sevdirmeyi amaçlıyoruz" diyor. Marine Soslu Kadife Balığı, Marine Kurutulmuş Domatesli Karides, Kurutulmuş Domatesli Mısırlı Marine Sübye, Sade Marine Hamsi, Soslu Marine Hamsi, Sebzeli ve Zeytinli Marine Hamsi, Akdeniz Usulü Marine Hamsi, Kokteyl Marine Hamsi, Marine Füme Palamut, Marine Füme Çiroz, Marine Füme Hamsi, Marine Ahtapot Salatası, Marine Su Ürünleri Salatası, Palamut Lakerda gibi çeşitlerle çeşitle tüketicinin karşısına çıkan şirket, yılda 5 bin ton deniz ürünü işliyor. Adana Karataş yolundaki işletme, yılda 10 milyon dolarlık ihracat yapıyor. Türkiye'nin her yerinden deniz mahsulleri toplayan Pakyürek kardeşler, Avrupa ve ABD'de yaşamadıkları sıkıntıyı kendi ülkelerinde yaşıyor. Marine edilmiş deniz ürünleri tüketimine henüz alışık olmayan Türk tüketicisi, ürünü açıyor, kutunun bir bölümünü yiyor ve sonra rafa yeniden koyuyormuş. Behiç Pakyürek, bu sorunu çözmek için Türkiye pazarı için daha küçük gramajda, tadımlık ürünlere yönelmiş.
RUSYA'DAN
ÖDÜL Geçtiğimiz ay Moskova'da düzenlenen International Seafood Russia 2006 Fuarı'nda, "Balık ve Balık Ürünleri İnovasyonunda En İyi Ürün" alanında MezzeMarin Marine Füme Hamsi'nin altın madalya ile ödüllendirildiğini anlatan Behiç Pakyürek, "Başında Rusya Tarım Bakanlığı temsilcisinin bulunduğu jürinin değerlendirmesinde altın madalyayı Türkiye'ye kazandırmanın sevincini yaşadık. Bu ödülün Rusya tarihinde bir Türk firmasına ilk kez verilmiş olması bizi ayrıca gururlandırdı" diye konuştu.
ESEN EVRAN
|