| |
|
|
Mayınlı topraklar
Ferhan Ademhan "önce çevreyi dolaşalım" dedi. Şurası Melik Mahmut Camii. Burası Kırklar Kilisesi. Orası Revaklı Çarşı. Berisi Bakırcılar Çarşısı. Mardin Kalesi, Reyhaniye Camii, Bizans Kilisesi... Hanlar, mescitler, manastırlar, medreseler, türbeler... Dolaşmaktan başımız döndü.
Sonra "Cerciş Murat Konağı'na akşam yemeğine gittik. Fonda "Türk, Arap, Kürt, Süryani, Yezidi" müziği. Masada "yerel yemekler." Sembusek, içli köfte, kaburga dolması, Derik zeytini, peynir çeşitleri. Cevizli sucuk. Yemeğin arasında "sumak şerbeti." Yemeğin üstüne "mırra."
Ferhan, Türkiye Genç İşadamları Konfederasyonu (TÜGİK) Başkan Vekili. Ayrıca TÜGİK'in "Mardin Şube Başkanı." Cami, medrese dolaşırken, yemek yerken iki arada bir derede "Mardin'i anlatıyor." "Sorunları" sıralıyor. Üzerinde en çok durduğu konu: - Mayınlar temizlensin.
Hatay ile Cizre arasında (650 kilometre) 209 milyon metrekare "mayınlı arazi" var. Bunun 45 bin dönümü "Mardin sınırları içinde." Mayının döşendiği 1956'dan bu yana "ayak basılmamış, fevkalade verimli bir alan." Mayın temizlense, bölge tarıma açılsa "zenginlik fışkıracak."
Ferhan Ademhan: - Mayın 5 yılda temizlenir... Bu 5 yıl içinde 1 milyon insan istihdam edilir... Bunu yap-işlet-devret ile yapacak pek çok yerli yabancı ortaklığı var... Hükümet bu işe el atsın. Hükümet mayın temizleme işini ihale etmiş. Sonra ihale iptal olmuş. Şimdi herkes ikinci ihaleyi bekliyor. Gittik, gezdik bu arazi "organik tarım için ideal." Mezopotamya'nın verimli toprakları.
Sadece Ferhan Ademhan'dan değil, Mardin'de pek çok kamu görevlisinden de, sivil toplum liderinden de, esnaftan da "aynı isteği" dinledik: - Mayınlar temizlensin.
|