Türk Telekom Yönetim Kurulu Başkanı Paul Doany, 2007 yılında hem telefon hem de ADSL hizmetlerinin tarifelerinde değişiklikler yapacaklarını belirterek, şehir içi aramalarda artışlar yapacaklarını, şehirler arası ve milletler arası aramalarda ise indirime gideceklerini açıkladı..
Doany, bazı gazetecilerle bir araya geldiği sohbet toplantısında, Türk Telekom'un 2006 yılı performansı ve 2007 öngörüleri hakkında bilgi verdi. Şirketin yeni organizasyonunu anlatan Doany, 2006'nın geçiş yılı olduğunu, 2007'nin Türk Telekom için çok büyük bir yıl olacağını söyledi.
Paul Doany, şöyle devam etti:
''Türk Telekom olarak hem sesli aramalarda hem de ADSL'de yeni tarifeler uygulayacağız. Yeni tarifelerle Türkiye'nin konuşma trafiğini Batı Avrupa seviyesine çekmeyi, ev ve iş telefonlarını Türkiye'nin toplam iletişim pazarı içinde daha güçlü bir alternatif haline getirmeyi ve müşterilerin giderek büyüyen iletişim ihtiyaçlarını karşılamak için daha geniş ve farklı çözümler sunmayı hedefliyoruz.''
2007'de
Türk Telekom'un ev ve iş telefonlarında 50 milyon telefon kullanıcısının hayatını yakından etkileyecek değişikliklere imza atacağını duyuran Doany, ''Bu değişimler, StandartHATT, KonuşkanHATT, HesaplıHATT, ŞirketHATT ve YazlıkHATT tarifelerinde şehir içi, şehirler arası, milletler arası ve sabit hat-GSM aramalarını kapsayacak'' diye konuştu.
Yasal düzenlemelerin devam ettiği için duyurusunu 11 Ocak 2007'de yapacakları yeni tarifeler hakkında bilgi veren Paul Doany, şunları söyledi:
''Şehir içi aramalarda 2004 yılından bu yana ilk kez artış yapılacak, artışlar enflasyon seviyesini geçmeyecek. Şehirler arası ve milletler arası aramalarda yüzde 55'i aşan indirimler yapılacak. Sabit hat-GSM aramalarında Temmuz 2006'da yüzde 39'a varan indirim yapılmıştı, yeni indirimle bu oran yüzde 50'yi aşacak. Müşterilerin toplam telefon ödemelerin içindeki sabit ücret payını Avrupa seviyesine yaklaştırmak için artışlar yapılacak, bunun yanında kullanıcılara ücretsiz kontör verilecek.''
Doany, Türkiye'deki ADSL kullanıcısının yüzde 15'inin sınırsız, yüzde 85'inin sınırlı erişim olduğunu belirterek, ''Yeni yılda ADSL'de hız artırımı ve fiyatlandırmalarıyla ilgili büyük bir duyuru yapacağız. 2007 ADSL yılı olacak'' diye konuştu.
Doany, Türk Telekom'un yeni tarifelerinin Telekomünikasyon Kurumunun onayına tabi olmak üzere 1 Mart 2007 tarihinden itibaren yürürlüğe gireceğini, bu zaman diliminde müşterilerin yeni tarifelerin hangisinin kendileri için en iyi seçenek olduğu konusunda bilgilendirileceklerini dile getirdi.
''SABİT ÜCRET, ERİŞİM MALİYETİNİN ÇOK ALTINDA''
Doany, sabit hatlardaki fiyat artışlarından sonra dahi Türkiye'deki fiyatların diğer Avrupa ülkelerinin altında olduğunu belirterek, ''Türkiye'deki sabit ücret son derece düşük. Erişim maliyetinin çok altındayız. Biz erişim maliyetinin yüzde 50'sini bile karşılayamıyoruz. Bunu düzeltmemiz lazım, sabit ücret en azından maliyeti karşılamalı'' diye konuştu.
TATLIYA BAĞLAYALIM
Türk Telekom'un 2007 yılı hedeflerini de aktaran Doany, şunları kaydetti:''Borçlu aboneler için 'Tatlıya Bağlayalım' kampanyası yapacağız. Bunun detaylarını yakında paylaşacağız. Yeni ADSL toptan satış tarifelerini hayata geçireceğiz. Kısaca, yeni tarifelerle yeni bir dönem başlıyor. Türk Telekom'un müşteri odaklı yaklaşımı ve iş modelinde yapılacak değişikliklerle kullanıcılar daha iyi hizmetler ve geniş seçeneklere kavuşacak. 2007 konusunda çok heyecanlıyız. Hem ses açısından hem de ADSL konusunda çok büyük planlarımız var. Ancak detaylarını yasal düzenlemeler devam ettiği için önümüzdeki günlerde duyuracağız.''
HALKA ARZ
Doany, Türk Telekom'un halka arzına ilişkin sorulan bir soruya ''Halka arzın zamanını bilmiyoruz. Buna hükümet karar verecek. Önümüzdeki yıl olabilir ya da bir sonraki yıl olabilir. Ama şirket önümüzdeki yılın ilk yarısında halka arza hazır olacak. Yüzde 45'lik hissenin bir kısmı satılacak. Bu yurt içi ya da yurt dışına olabilir, henüz netleşmedi'' karşılığını verdi.
Global telekomünikasyon pazarı hakkında bilgi veren Paul Doany, pazarın 1,2 trilyon doları aştığını, Türkiye pazarının ise 12,4 milyar doları bulduğunu aktardı. Avrupa'da hat başına yıllık sabit hat gelirinin 320 avro, Türkiye'de 184 avro olduğunu anlatan Doany, hat başına düşen uzak mesafe arama trafiğinin Avrupa'da yılda bin 164 dakika, Türkiye'de ise 420 dakika olduğunu sözlerine ekledi.