İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) rutin olarak her ay üyeleri arasında yaptığı Meslek Komiteleri Durum Tespit Anketi'nin kasım ayına ilişkin sonuçlarında alışılmadık bir görüşe yer verildi. Türkiye'deki büyük sanayi kuruluşlarının alımlarında küçük yerli sanayi kuruluşlarını gözardı ettiği suçlaması ve eleştirisi dönem dönem gündeme gelirdi. Ancak, kasım ayı anketinin sorun, öneri ve beklentiler bölümünde bu sefer söz konusu eleştiri şirket ismi verilerek yapıldı. Erdemir, İsdemir, Arçelik ve Vestel isimleri örnek olarak beklentiler bölümünde verildi. Dört büyüğün üçü de yabancı sermayeli olan Bosch Rexroth, Parker ve Festo dışında markaları kabul etmeyecekleri ihale ve alım şartnamelerinde yazdıkları beklentiler bölümünde belirtildi. Erdemir, İsdemir, Arçelik ve Vestel'in şartnameleri bu şekilde düzenleyerek daha önce bu firmalarla iş yapabiliyorlarken giderek dışlandıkları anlatıldı. Beklentiler bölümünde durum, "Siliniyoruz" sözüyle ifade edildi. İSO'nun 2007 Bütçesi'nin oylandığı ve gelecek yıldan beklentilerin tartışıldığı dünkü Meclis oturumunda dağıtılan anket sonuçlarının yer aldığı kitapçıkta büyük sanayi kuruluşlarına yönelik eleştiri şu ifadelerle yer aldı: "Büyük yerli sanayi yatırımcılarımız, örneğin Erdemir, İsdemir, Vestel ile
Arçelik, ihale ve alım şartnamelerinde 'Mutlaka, Bosch Rexroth veya Parker ve Festo marka olacak; başka marka kabul edilmeyecektir' diyebiliyorlar. Biz daha önce, hatta şu anda bile bu firmalara bazı işler yapabiliyor ve ürün-hizmet satabiliyorken; gitgide dışlanıyor ve siliniyoruz. Böylece dış açığımızın artacağını düşünüyoruz."
TAHSİLAT SORUNU VAR Anket sonuçlarının iç pazara yönelik olarak yaşanan sorunların anlatıldığı bölümünde ilk madde 'piyasada arz fazlası olduğu' yorumu oldu. Alacakların zamanında tahsil edilememesi sorununun daha fazla hissedilmeye başladığının belirtildiği ankette, "Alım gücü düşük, alıcı yok. Zararlı kampanyalar yoluyla satışlar yapılıyor" denildi. Standartların uygulanmaması ve kontrol edilemediğine dikkat çekilen ankette, uzun vade talepleri karşılaşılan sorunlar arasında gösterildi. Uzun vadeli satışların neden olduğu kârsızlığın sermaye birikimine engel olması yoluyla sanayicinin risklere karşı hassas hale geldiği vurgulandı. Öte yandan, İSO üyeleri arasında vergi daireleri ile ilgili sorun yaşadığını belirtenlerin oranı yüzde 2 ile son bir yılın en düşük seviyesine geriledi. Geçtiğimiz yılın ekim ayında sorun yaşadığını ifade edenlerin oranı yüzde 18.6'ydı.