Halkın iradesini temsil eden organın iradesinden korkmayın
Bakan Ali Babacan, cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin keskin bir yorum yaptı: Meclis, halkın iradesini temsil ediyor. Halkın iradesini temsil eden organın iradesinden de kimse korkmasın.
Devlet Bakanı Ali Babacan, "2007 Yılı Finansman Programı"nı açıkladı. Babacan'ın, iç ve dış borçlanma stratejisini açıkladığı basın toplantısı, siyasi riskler ve demokrasi uyarısına dönüştü. Babacan, örtülü biçimde cumhurbaşkanlığı seçimi etrafında gelişen tartışmalara değindi ve keskin bir yorum yaptı: "Bir ülkede demokratik sistem ne kadar iyi işlerse o ülkenin ekonomisi de o kadar iyi işler. Hiç kimse demokratik düzen içinde demokratik takvimlerden korkmasın. Meclis, halkın iradesini temsil ediyor. Halkın iradesini temsil eden organın (TBMM) iradesinden de kimse korkmasın. Kimsenin, halktan ve halkın iradesinden korkmasına gerek yok. Ne zaman demokrasi sorgulanırsa o zaman korkun." Babacan, 2007 yılının kayıp yıl olmayacağını, kazanç yılı olacağını savunduğu konuşmasında, "Biz Türkiye'nin 10-15 yılını hesap ediyoruz, eğer seçim var diye popülizm olursa, bu Türkiye'nin istikrarına zarar verir, eğer istikrar zarar görürse 2007 seçimleri problem olarak algılanabilir" dedi ve Hazine'nin planlanan mali operasyonlarını şöyle özetledi:
* Borç servisi: 2007 yılında 140.3 milyar YTL'si iç, 26.2 milyar YTL'si de dış olmak üzere, 166.5 milyar YTL'lik borç servisi yapılacak. Dış borçlanma 17.8 milyar YTL, iç borçlanma 104,2 milyar YTL seviyesinde gerçekleşecek.
2007'de iç borç çevirme oranı yüzde 74.2 olacak. 140.3 milyar YTL'lik iç borç ödemesine karşın 104.2 milyar YTL'lik iç borçlanma yapılacak. Böylece yaklaşık 36 milyar YTL'lik kaynak piyasada bırakılacak. Hazine, ödeyeceğinden 36 milyar YTL daha az borçlanacak.
* Dış borçlanma programı: 2007'de 5.5 milyar dolar dış borçlanmaya gidilecek. Ayrıca uluslararası kuruluşlardan yaklaşık 4.4 milyar dolarlık kredi kullanılacak. Dış finansmanın bir bölümünün öne alınması veya yeni enstrümanlar yoluyla dış finansman sağlanması söz konusu olabilecek.
* Cumhuriyet tarihi başarısı: 2006 yılında, kamu kesimi borçlanma gereğinin GSMH'ye oranı eksi 3.1 olacak. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde toplam kamu finansman dengesi fazla verecek. Bu rakam, yıllarca artı olmuştur. Artı olması toplam kesiminin sürekli olarak açık vermesi demektir. 2006 yılındaki dalgalanmalara rağmen borç yükünün düşmesi sağlandı. Kamu net borç stokunun GSMH'ye oranı 2006 yılında yüzde 50'nin altına inecek.
* Başbakan'ın sözleri ve Merkez Bankası: Merkez Bankası, gecelik faiz kararını operasyonel bağımsızlık çerçevesinde almakta. Merkez Bankası raporlarında Banka'nın öngörülerine ilişkin sinyaller bulunmakta. Bunlar iyi okunmalı. Bazı siyasi parti yetkilileri, maalesef bütçe görüşmelerinde Banka'nın açıklamalarını yanlış yansıttılar.