Gelirler Kontrolörleri'nin raporunda İş - Doğan Petrol Yatırımları'nın 2001 yılından 2002 yılına devreden zararının sadece 17.2 milyon YTL olması gerektiğine dikkat çekildi. Oysa İş-Doğan, 2002 yılına ait raporda 717 milyon YTL zarar aktarmıştı.
Maliye Bakanlığı Gelirler Kontrolörleri'nin İş-Doğan Petrol Yatırımları'nın 2001 ve 2002 yılına ilişkin incelemesinde şirketin 2001 yılından 2002 yılına devreden zararının sadece 17.2 milyon YTL olması gerektiğinin altı çizildi. Oysa iştirak hisselerinin satın alınması için oluşan finansman giderinin kur farkını gider olarak gösteren İş-Doğan, 2002 yılına ait raporda belirtilen rakamın 50 katı yani 717 milyon YTL zarar aktarmıştı. Raporda, iştirak hisselerinin satın alınmasına ilişkin finansman giderlerinin, gider olarak yazılamayacağı belirtildi.
İKİNCİ
RAPOR BEKLENİYOR Petrol Ofisi'nden dün İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'na gönderilen yazıda, Maliye Bakanlığı Gelirler Kontrolörü Aykut Doğan tarafından hazırlanarak İş-Doğan Petrol Yatırımları'nın 2001 ve 2002 yılına ilişkin işlemlerinin incelendiği Sınırlı Vergi İnceleme Raporları'nın sonuç kısımlarında yapılan tespitlere yer verildi. Raporda, İş-Doğan Petrol Yatırımları'na haksız yere iade edilen 1.534.472,18 YTL kurumlar vergisi ile 153.447,22 YTL fon payının ikmalen tarh edilmesi, aynı tutarda vergi ziyaı cezası kesilmesi, İş-Doğan Petrol Yatırımları tarafından bu kapsamda verilen teminat mektubu çözümünde yapılan tarhiyatların dikkate alınması ifadelerine yer verildiği aktarılan açıklamada, İş- Doğan Petrol Yatırımları'nın devreden zararının bulunmadığının altı çizildi. Ayrıca raporda 2002 yılı ile ilgili olarak (rapor no: GKR-2006- 892/10); İş-Doğan Petrol Yatırımları'nın 2002 yılı hesap döneminden devreden zararının (negatif vergi matrahının) 17.205.865,55 YTL olarak dikkate alınması gerektiği görüşlerine yer verildiği belirtildi. Oysa şirket 2001 yılı kurumlar vergisi beyannamesinde iştirak maliyetlerine eklenen kur farkı olan 634 trilyon (634 milyon YTL) ile birlikte 2002 yılına 717 trilyon 356 milyar liralık (717 milyon YTL) cari yıl zararı devretmişti. Petrol Ofisi'ne önceki gün tebliğ edilen raporda cari yıl zararı olarak devredilmesi öngörülen 17.2 trilyon ile 717 trilyon arasındaki fark, daha sonra şirketin birleştirildiği Petrol Ofisi'nde 1.2 milyar YTL'lik bir vergi kaçağına yol açtı. Konuyla ilgili raporun düzenlendiği ve önümüzdeki günlerde Petrol Ofisi'nin bağlı olduğu Boğaziçi Vergi Dairesi'ne gönderileceği belirtiliyor. Raporların sonuç bölümünde belirtilmemekle birlikte vergi inceleme raporunun yukarıdaki sonuçları doğuran temel iddiasının, iştirak hisselerinin satın alınmasına ilişkin finansman giderlerinin (kur farkı ve faiz giderlerinin) gider yazılamayacağına ilişkin olduğu aktarılan açıklamada, şirketin görüşleri ise şöyle sıralandı: MUKTEZALARA GÜVENİYOR "Maliye Bakanlığı'nın iştirak hisselerinin alımına ilişkin finansman giderlerinin gider yazılması gerektiği yönünde birden fazla muktezasının olduğu; Aynı şekilde istikrar kazanmış vergi yargısı kararlarında da iştirak hisselerinin alımına ilişkin finansman giderlerinin gider yazılmasının kabul gördüğü; bu görüşlerin sonucunda da iştirak hisselerinin alımına ilişkin finansman giderlerinin gider yazılmasının 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu'nun 5. maddesinde de açıkça yer aldığı düşüncesindeyiz. Şirketimizin görüşü doğrultusunda inceleme raporuna karşı her türlü hukuki haklarımız kullanılacaktır.''