Gelecek nasıl gelecek?
Artık geçer akçe bu: Fütürist olmak! ' Gelecek uzmanları', yani önümüzdeki yılların eğilimlerine, gelişmelerine, yaşam tarzlarına ait projeksiyon yapanlar; 80'lerdeki borsacılar, 90'lardaki Uzakdoğu felsefesi uzmanları kadar rağbet görüyorlar!
Gelecekten haber var Şimdi moda, gelecekten haber vermek! The Futurist dergisi, aslında bunu 1985'ten beri yapıyor. Derginin editörleri şimdiye kadar internet, sanal gerçeklik ve Soğuk Savaş'ın bitişiyle ilgili yerinde öngörülerde bulunmuşlar. 2007 yılıyla ilgili de bazı gelecek tahminleri var. Yeni yıla sadece üç haftanın kaldığı şu günlerde, özellikle bizi de ilgilendiren bölümleri sizle paylaşayım dedim. Tabii bu 'kehanetler', "Hülya Avşar 2007'de evlenecek mi?", "Demet Akalın çocuk yapacak mı?" tadında olanlardan değil!
Paranın yerine zaman Örneğin, The Futurist dergisine göre, artık çalışan insanlar, 'Daha fazla para' yerine, 'Daha fazla zaman'ı tercih edecekler! "Özellikle gelişmiş ekonomilerin 20. yüzyıldaki patlaması sırasında insanlar daha çok para kazandı ve daha çok şey satın aldı. Ama tüketim çağı doygunluğa ulaşmak üzere. Ve 21. yüzyılda, profesyoneller, artık yüksek ücretlerdense, aile ve arkadaşlarla daha çok vakit geçirebilmeyi tercih edecekler," diyor dergi. Yani "Ücretimi yarıya indirebilirsin, ama tatilimi asla, ayrıca saat altıda ofisten çıkarım, babamı tanımam" dönemi başlıyor! Türkiye'de belki bu tercihin etkilerini önümüzdeki 10 yıl içinde, en azından üst düzey profesyonellerde görebiliriz.
Hiperaktif çocuklar Derginin işaret ettiği gelişmelerden biri, bütün dünyada çocuklardaki 'hiperaktiflik ve dikkat eksikliği' probleminin giderek artması. Uzmanlar bunun temel sebebini, çocukların gittikçe doğada daha az, televizyon ve bilgisayar başında daha çok vakit geçirmesine bağlıyorlar. Araştırmalar; açık havada vakit geçiren çocukların, daha iyi konsantrasyon ve daha yaratıcı beyinsel faaliyet gösterdiği yönünde. Bu durumun önümüzdeki yıllarda ciddi bir sağlık problemi olarak ortaya çıkacağından ve konuyla ilgili önlemler alınacağından dem vuruyor The Futurist.
Emeklilik yaşı değişecek İnsan hayatının uzaması, 'sağlıklı yaşam' önlemlerinin yaygınlaşması, sağlık hizmetlerinin gelişmesi ve tıbbın bulduğu çareler sebebiyle insanlar daha geç yaşlanıyor, daha geç ölüyorlar. Bu, emeklilik kavramı ve yaşında değişikliklere yol açacak. 50'li yaşların sonunda yorulup emekli olanların çocukları ve torunları, kariyer açısından en verimli dönemlerini 50 ve 60'larda yaşamaya başlıyorlar. Bu yüzden, derginin söylediğine göre, emeklilik kavramının devrim geçirmesi kaçınılmaz.
Akıllanıyoruz Ve belki en önemli öngörü: Gelecekte herkes daha akıllı olacak! 2030 yılına kadar kablosuz teknolojiyi, düşünce işlem sistemimize sokacağız! Yani, önümüzdeki 25 yıl içinde, beynimizdeki, nöronlar arası göreceli olarak 'yavaş' bağlantıyı, yüksek hızlı sanal bağlantılarla arttıracağız! 'Nanorobotik' tabir edilen, 0.1 ila 10 mikrometre, yani mikroskobik büyüklükte makineler ve robotlar üretim teknolojisi alıp yürüyecek. Bu minik robotlar, insan beyninin kullanılmayan bölgelerini de aktif hale getirecek! Hafızamız, modeller ve şekil düzenlerini tanıma yeteneğimiz ve düşünce kapasitemiz gelişecek! Dergide Hülya Avşar'la ilgili bir bilgi yok. Ayrıca Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne girişinden de bahsetmiyor! Belki de o kadar uzak geleceği The Futurist bile göremiyor, kim bilir!
|